Fittség

Milyen folyamatok mennek végbe dohányzáskor?

A dohányzás okozta egészségkárosodás közismert, s az is, hogy jelentős mértékben, átlagosan nyolc évvel rövidíti meg az életet.

Dohányzás a dohányosoktól

A dohányosok úgy vélik, hogy a dohányzás katasztrofális hatásairól szóló közlemények eltúlzottak, pedig ennek az ellenkezője az igaz. Napjainkban már megcáfolhatatlan tény, hogy a dohányzás az egyik vezető halálokká vált.

Figyelem! A dohányos azt gondolja, ha már eddig elélt, egy további cigaretta már semmin sem változtat.

Valójában az első cigarettával izzásba hozzuk a gyújtózsinórt, s minden egyes szál cigarettával közelítünk a bomba robbanásához. Bármelyik cigaretta lehet az utolsó, hiszen nem tudhatjuk, milyen hosszú a gyújtózsinór.doh-bilincs

Akárhogy is, magas árat fizetünk a dohányzásért, s mit nyújt az nekünk valójában?

Megéri a magas ár a befektetést? Mit jelent a dohányzás valójában? Semmit, azt leszámítva, hogy jelentős mértékben károsít. Miért van szükség arra, hogy dohányozzunk? Erre semmi szükség, csak büntetjük vele önmagunkat. Hagyjunk fel azzal, hogy komoly összegekért károsítjuk önmagunkat, sok szép évet rabolunk el életünkből, s időnek előtte számtalan betegségnek tesszük ki magunkat.

Milyen folyamatok mennek végbe dohányzáskor?

Minden egyes szippantás hozzávetőleg egymillió szabad gyököt – azaz „egészségterroristát” – szabadít fel, melyek azonnal támadásba lépnek. Nemkülönben szén-monoxidot, ami blokkolja a vörösvértestek oxigénszállító kapacitását, és ennek következtében hiányt szenved a szervezet oxigénellátása.

A cigaretta egyéb összetevői érszűkületet idéznek elő, ami a vérkeringés zavara következtében alsó lábszári visszér kialakulásához vezet. A szív megfelelő vérellátásának hiánya angina pectorist, szívgörcsöt okozhat, az agyi erek szűkülete pedig agyvérzéshez vezethet.Leszokás

A dohányzás csökkenti a fontos, az érelmeszesedés ellen védő DHL-koleszterin szintjét. A dohányzás következtében a vörösvértestekből vérrögök alakulhatnak ki, ami embóliához vezethet. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a dohányzás gyengíti az immunrendszert, s a dohányos érzékenyebbé válik a különböző fertőzések iránt. Valamennyi megbetegedést figyelembe véve a cukorbetegség az, amire a dohányzás a leginkább hajlamosít.

Figyelem! Tegyünk hát valamit testünk érdekében, mielőtt elérnénk, hogy a testünk már semmit sem tehet értünk. Már a leszokás utáni első nap is csökkenti a szívinfarktus kockázatát, ami két év múlva a nemdohányzókéval szinte azonos értékre csökken.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.