Hátfájás

Hátfájás – Hagyjuk el a rossz szokásokat!

Minden szokás egyfajta tanult viselkedés. Isme­rünk „jó” szokásokat, amelyek valamilyen hasz­nos célt szolgálnak. Például jó rászokni arra, hogy evés után fogat mosunk, vagy azonnal be­kapcsoljuk a biztonsági övet, mihelyt beszálltunk az autóba. De ismerünk „rossz” szokásokat is, amelyek esztétikailag visszataszítók, veszélyezte­tik az egészséget, vagy más problémákat okoz­hatnak.

Dohányzás

Ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk az egészségünkkel. Amióta Richárd Doll és Austin Bradford Hill kimutatták a múlt század ötvenes éveiben, hogy a tüdőrák összefügg a dohányzás­sal, egyfolytában gyűlnek a bizonyítékok arra, hogy a dohányzás minden szempontból károsít­ja az egészséget, és ez alól a hátfájás sem kivétel.

A dohányosok többet szenvednek, kutatás

Norvégiában 1996-ban kutatást végeztek 6690, 16-66 év közötti személy bevonásával. A csoport fele férfi volt, a másik fele nő. A kutatók kimu­tatták, hogy a dohányosok kétszer akkora való­színűséggel panaszkodtak fájdalmakra, mint a nemdohányzók. Érdekes módon a dohányzás befolyásolta a fájdalom szintjét is. Lehetséges, hogy a dohányzás hatásának szerepe van a fájda­lom érzékelésében. Az is lehetséges, hogy felna­gyítja a problémát, csökkenti a szervezet képes­ségét a regenerálódásra.

Ha olvasómnak segítségre van szüksége, hogy abbahagyhassa a dohányzást, kezelőorvosa segít­ségével leszokhat erről az egészségkárosító rossz szokásról.

Alkohol

A mértékletes alkoholfogyasztással nincsen sem­mi baj. Ez maximum hetente 21 egység a férfi­aknak, 14 egység a nőknek – az egység ebben az esetben kis pohár bort, 2,5 (cent) tömény szeszt vagy fél pint sört jelent. A krónikus hátfájásban szenvedő emberek gyakran többet isznak ennél, amivel az a baj, hogy az alkohol nem stimuláns, hanem depresszáns.

Vélt stimuláló hatását cse­kély mértékű alkoholfogyasztás esetén az ma­gyarázza, hogy blokkolja a gátlásokat okozó ne­uronok tevékenységét, és látszólag jó kedvet csinál. Ez az alkohol, stimuláló hatása. Több szesz több neuron tevékenységét blokkolja, ami­től megváltozik a mozgás, a beszéd stb. Még en­nél is több megzavarja a gondolkodást, és a ré­szegségre jellemző gátlástalan viselkedéshez vezet.

A rendszeres, súlyos alkoholizálás károsítja az említett blokkoló neuronok tevékenységét. Ez a depresszáns hatás befolyásolja az érzelmeket, ugyanakkor fokozhatja a fájdalomérzetet, vagyis az alkoholista gyakrabban, rendszeresebben ér­zékeli a fájdalmat, mint az, aki nem iszik. Tehát annyit tanácsolhatok: csak mérséklettel fogyasszunk alkoholt!

Rekreációs drogok

Ilyen például a vadkender. Egyesek azt állítják, hogy a marijuana enyhíti a hátfájást. Vélemé­nyem szerint használata nem biztonságos, és ki­mutatták, hogy egyértelműen veszélyes a szo­rongástól szenvedő emberek számára, továbbá felgyorsíthatja a pszichotikus zavarok elhatalma­sodását. Ha még azt is hozzávesszük, hogy a rek­reációs drogok illegálisak, úgy vélem, saját érde­künkben mindenképpen kerülnünk kell őket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.