Fittség

Mit árul el a betegség helye?

Testrészeink árulkodnak betegségünk okáról

A test bal oldala lelkivilágunk és érzéseink oldala, a jobb oldal a külvilág és magatartásunk visszatükröződése. A lábfej megmutatja, hogyan viszonyulunk az élethez, utal álláspontunkra vagy a lépésekre, melyeket meg kell tennünk. A lábszár jelzi az előrehaladást.

A has felelős az események feldolgozásáért, és mindenekelőtt az elbocsátásért. A vesék tükrözik vissza a partnerkapcsolatot és a hozzánk közel állókkal fennálló kapcsolatrendszert. A szív az öröm, vagy éppenséggel az életkedv hiányának felelőse. A tüdő az élet iránti nyitottságunk letéteménye-se. A kar és a kéz arra utal, miképpen cselekszünk, vagy éppenséggel nem cselekszünk. A nyak azt tükrözi vissza, amit „lenyelünk” vagy nem „nyilatkoztatunk ki”.

A fejnek természetesen a gondolkodáshoz van köze, ahhoz, ami mentálisan érint bennünket, ami „nem megy ki a fejünkből”. Az orr megmutatja, ha elegünk van valamiből. Az ízületek mozgékonyságunk fokára és rugalmatlanságunkra utalnak. A gyulladások az érintett területnek megfelelő helyen előállt hirtelen megterhelést jelzik.

A hát szellemi magatartásunkkal áll kapcsolatban, mindazzal, amit „magunkra pakoltunk”, amit „cipelnünk” kell. Ideértendő életünk valamennyi megoldatlan problémája és feladata, melyet teherként hurcolunk magunkkal. Egy extrém problémahalmaz hexensusszt, ágyéki izomzsábát vált ki, a test sürgetőn előadott kérését az azonnali segítségnyújtásra és a kialakult helyzet megváltoztatására.

Barátunk a betegség?

A betegség valójában jó barát és segítőtárs, tanítómester, aki figyelmeztet bennünket az előttünk álló feladatra, és szükség esetén, a fájdalom révén kényszerít az azonnali cselekvésre. Ha nem vagyunk elég tanulékonyak, és nem ismerjük fel, vagy nem értjük meg az üzenetet, s csupáncsak meg kívánunk szabadulni a kellemetlen tünettől és enyhíteni akarjuk a fájdalmat, arra kényszerítjük testünket, hogy újabb tünettel adjon jelet.

Mindenki addig beteg, amíg csak újra nem válik olyanná, amilyennek a valóságban lennie kell, s ez a belső gyógyulási folyamat egészségként, jó közérzetként, életkedvként vissza nem tükröződik külső megjelenésén. így egészen más a válasz a régi kérdésre: „Mire is van szükségem?” Amire valóban szükségünk van, az az egészen pontos, gyógyító felismerés, márpedig a tünet pontosan erre a gyógyító ismeretre vonatkozó információt hordozza. Ezért a helyes diagnózis már maga is gyógymód, s ennek felismerése elvezet a betegségtől való megszabaduláshoz. Ily módon a helyes diagnózis lesz a jövő gyógymódja, s ennek felismerése lesz az általános gyógyszer.

Értsük meg és kövessük testünk jelzéseit!

Az élet folyton-folyvást „beszél” hozzánk, bár legtöbbünk nem ismeri fel ezt. Az élet legfontosabb hírvivője saját testünk. Nem csak azt árulja el, hogy mely területen viselkedünk helytelenül, azt is megmondja, mit kell tennünk annak érdekében, hogy ismét teljesen egészségesek legyünk. „Testünk naplójában” ott található egész élettörténetünk.

A test üzenete mindig három részből áll:

  • A betegség helye
  • A betegség jellege
  • A megbetegedés időpontja

A betegség lefolyása hűségesen feltárja a tudat tanulási fokozatait. A gyógyulás azt jelenti, hogy a tanulási folyamat lezárult, a tünetre nincs tovább szükség. Minden tünet egy bizonyos üzenetet közvetít, egészségünk megtartásának legjobb módja mindazonáltal az, ha nem várjuk meg a test üzenetét, hanem már korábban megteszünk minden szükséges lépést annak érdekében, hogy a testnek ne kelljen üzenetet küldenie. Az élet nyelve és a test üzenete a legfontosabb elsajátítandó idegen nyelv.

ÍrásA rendszeres pszichohigiénia, amelynek segítségével elkerülhetjük a „belső környezetszennyezést”, számos üzenetet feleslegessé tesz. A „belső környezetszennyezés” kategóriájába tartozik a bosszúság, a félelem, a stressz, az agresszió, a bűntudat, az érzékenység, a kisebbségi érzés, a gond, az önsajnálat, továbbá a negatív gondolatok és érzések. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne hagyjuk „beszennyezni” magunkat ezektől a negatív érzésektől.

Megbízható testünk!

A test üzenetei elkerülésének további lépése energia-mezőnk optimalizálása. Idetartozik mindenekelőtt a pozitív életfelfogás kialakítása, de a rendszeres, szükséges mértékű pihenés, az elegendő alvás, beleértve egy rövid délutáni szunyókálást is.

Legyünk tudatában: a test nem hazudik. Ha üzenetet küld, annak hátterében mindig egy megoldatlan probléma húzódik, az élet megoldandó feladata, s a megoldásra a legjobb pillanat akkor kínálkozik, amikor a feladat nyilvánvalóvá válik. Épp ezért minden üzenetet úgy kell felfognunk, hogy az a test segítségkérése.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.