Wellness otthon

Relaxáló hatású hagyományos gyógyvíz terápiák

Termálvizek (hévíz) és gyógyvizek

A hévíz vagy termálvíz az a rétegvíz, mely vagy a föld felszínén talál­ható természetes állapotában és 20 °C-nál magasabb hőmérsékletű, vagy melegebben tör felszínre, mint a forrásának évi átlagos hőmérséklete. Gyakorlati okokból termálvíznek világszerte a 30 °C-ot meghaladó vizet nevezzük.

A gyógyvíz vagy ásványvíz kicsit más. Olyan vizet értünk ás­ványvíz alatt, mely 1000 mg/liternél nagyobb mennyiségű oldott ásványi anyagot tartalmaz vagy egy adott határértéket meghaladó biológiailag aktív komponenst tartalmaz.

Az ásványvíz lehet hideg, langyos vagy forró, ez utóbbit termál ásványvíznek vagy röviden termálvíznek nevezzük. A hideg ásvány­vizet általában felmelegítik, amennyiben terápiás célokra használják.

Az ember először termálvízben vett meleg vizes fürdőt. Mind a hőnek, mind a víznek pozitív hatása van az emberi szervezetre, de a termál ásványvíz esetében még ott vannak a természetben előforduló kémiai anyagok, például a radon vagy kén, amelyek a bőrön keresz­tül jutnak a szervezetbe. A kén, a radonhoz hasonlóan, csökkenti a gyulladást és az ízületi porcok anyagcseréjét is serkenti. A termálvizet a világon mindenütt használják relaxáló, stressz-csökkentő hatása miatt és különféle betegségek, panaszok, különösen izom- és gerincbántalmak esetén.

Termálvizes fürdő

Ez egy 36-38 °C-os termálvízzel töltött egyszemélyes kádfürdő. Előírás szerint a fürdőzés 20-30 percig tart, amit aztán gyakran kb. 15 perces száraz tekercselés követ. A kezelés alatt a meleg hatására az erek kitágul­nak, ezáltal csökken a vérnyomás és az izmok ellazulnak. Mindemellett a kén és a vízben lévő ásványi anyagok a bőrön keresztül részben fel­szívódnak és gátolják az inak, kötőszövetek és a porcban lévő kollagén leépülését.

Ezt a fajta, kezelést elsősorban mozgásszervi problémákra javasolják, de a napi stressz és feszültség csökkentésére is alkalmas, különösen akkor szembetűnő az azonnali nyugtató hatás, ha a száraz tekercseléssel kombinálva alkalmazzák.

Száraz tekercselés

Ezt a fajta, kezelést közvetlenül a vizes kezelések után és azokkal (ter­málfürdő, iszappakolás) kombinálva alkalmazzák általában. A páciens kényelmesen fekszik egy ágyon, mialatt 15 percre szorosan lepedőkbe csavarják. Ez alatt a testhőmérséklet újra normálissá válik, ami teljes nyugalmi állapotot eredményez. A stresszmentesítő hatás néha olyan hatékony, hogy nem ritka, hogy a páciens elalszik a kezelés alatt.

Víz alatti vízsugármasszázs

Ez a kezelés 35-37 °C-os vízben történik. A víz felszíne alatt elhelyezett tömlőkön keresztül a vendég testét erős, koncentrált vízsugár éri, ame­lyet a terapeuta kb. 10-15 centiről, bizonyos szögből, kézzel, ütemesen a legfőbb izomcsoportok felé irányít. A távolság és szög variálásával a vízsugár intenzitása is változtatható. Ennek a mélymasszázsnak a célja az izmok és kötőszövet merevségének oldása és az ízületek te­hermentesítése. Ez az intenzív, erős kezelés az egyik leghatékonyabb gyógyvizes terápiának számít.

Víz alatti kezelés (súlyfürdő)

A súlyfürdő vagy frakció (frakció = húzás) egy olyan passzív folyamat, mely mechanikus erőhatás segítségével megnyújtja a lágy szöveteket, az izmokat, inakat, szalagokat és ízületeket. A súlyfürdő esetében al­kalmazott húzóerő állandó és folyamatos. A páciens testét a nyaknál vagy hónaljnál fogva felfüggesztik egy speciális, általában termálvizes medencében.

A derék vagy lábfej környékén néha extra súlyokat is használnak a nyújtóhatás növelése érdekében. A kezelés alatt a test finoman megnyúlik, ezáltal lazulnak az izmok és csökken a feszültség a gerincoszlop környékén és a kötőszövetekben. Ez a folyamat állandó felügyelet mellett zajlik és 15 percig tart.

A víz alatti kezelés jótékony hatása egyrészről a nyújtásnak, más­részről a termálvízben található vegyi, ásványi anyagok gyógyító hatásának köszönhető. Ezt a kezelést orvos írja fel, elsősorban gerinc­problémákra, de a víz és nyújtás nyugtató hatása miatt szerepel ebben a fejezetben, mint a stresszcsökkentő módszerek egyike.

Szegmens- és kötőszövetmasszázs

Ez egy nagyon speciális, az idegkapcsolatokat és idegvégződéseket megcélzó masszázstechnika. A négy fő terület (fej és nyak, hát, mell­kas vagy medence) közül az egyikben a masszőr a nagyujját és a mu­tatóujját használva határozott nyomást gyakorol rövid vagy hosszú, egyenes vagy görbe vonalak mentén. Ez a fajta masszázstechnika nagyon különleges, mert nemcsak a masszírozott területen eredmé­nyez gyógyulást, hanem a reflexhatás miatt az egész testet érinti.

Néha ezért nevezik reflexmasszázsnak, amit nem szabad összetéveszteni a reflexológiával. Mivel nagyon érzékeny beavatkozásról van szó, néha lehetnek mellékhatásai, mint például légszomj, gyomorfájás vagy vérnyomáscsökkenés. Ugyanakkor bizonyíthatóan nagyon hatékonyan csökkenti a stresszt, a feszültséget és a magas vérnyomást, javítja az emésztést és egészségesebb alvást biztosít.

Váltakozó hőmérsékletű vizes kezelések és Kneipp

A Kneipp-kúra elnevezés Sebastian Kneippről kapta a nevét, aki egy 19. századi német pap volt. Súlyos betegségből sikerült magát kigyó­gyítania oly módon, hogy hol hideg, hol meleg vízben mártózott meg, valamint zöldségekből, gyógynövényekből és friss péksüteményből álló étrendet követett. A Kneipp-kúra legfőbb alapja tehát ez a váltakozó hideg-meleg, erős vízsugaras kezelés. Mint már említettük, a meleg kitágítja az ereket, a hideg pedig összehúzza őket, így a vér a kapil­lárisokba és a perifériás vérerekbe áramlik. Ettől érezzük magunkat ellazulva és szinte újjászületve, megfiatalodva.

Iszappakolás

A termálvízben található iszap egyedülálló vegyület, melyben gyógyító baktériumok és kén található, így kémiai és biológiai hatása igen jelentős. Nagyon jó hőtartó, négyszer lassabban hűl le, mint a víz, és úgy tartják, hogy gátolja a kollagén leépülését is, mivel a kén és az ásványi anyagok a bőrön keresztül bejutnak a porcokba, szalagokba és inakba is. Az iszapot vagy pumpával vagy kézzel, 5 cm-es rétegben kenik fel a testfelületre, a fej és a nyaki, mellkasi részek kivételével.

Hőmérséklete általában 40-45 Celsius-fok közötti, a súlya pedig az egész testfelületre értve elérheti a 60 kg-ot is. Ezután a testet lepedőbe tekerik. Mintegy 20 perc eltelté­vel az iszapot lemossák, és egy 15 perces száraz tekercselés következik. Az iszappakolás csökkenti az ízületek mentén jelentkező duzzanato­kat és az izmok feszülését, így növeli a kipihentség érzetét. A szervezet gyulladáscsökkentő- és immunfolyamataira is kedvező hatással van.

Sóbarlang

A sóbarlang valódi sóból épült helyiség. A só, helytől függően, külön­böző forrásból importálható. A terem megnyugtató hangulatot áraszt, csakúgy, mint a valódi sóbarlangok. A levegőben nagy sűrűségben találhatók apró sószemcsék. A kezelés folyamán a vendég egy széken ül ellazulva, és belélegzi a sós levegőt, mely során az apró sószemcsék bekerülnek a légzőszervekbe és a tüdőbe. Mivel a só antibakteriális ha­tású, a sórészecskék feloldják a lerakódást és tisztítják a légzőrendszert.

Mivel a só természetes anyag, a kezelés is kizárólag természetes erőforrásokon alapul. Krónikus légzőszervi megbetegedések, gyulla­dások vagy a megfázás utóhatásainak kezelésére kiválóan alkalmas. Mivel testünk teljesen ellazult állapotban van, a belégzés még hatéko­nyabb, és nem csak a légzésfunkció javul, hanem a stressz is csökken.

Száraz szén-dioxid-fürdő

Ehhez a kezeléshez helyi természetes gázt vagy kereskedelmi (élelmi­szeriparban is alkalmazott) C02-t használnak. A kezelés alatt a páciens egy ágyon felöltözve, kényelmesen fekszik egy nagy nylonzacskóban, mely csak a hónalj alatt van lezárva. Ezután a szén-dioxodot a zacs­kóba pumpálják, mely lassan fújódik fel. A folyamat során a C02 gáz a ruhán és bőrön keresztül bekerül a szervezetbe és tágítja az ereket, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, aminek vérkeringés-ja­vító, stresszoldó, gyulladáscsökkentő hatása hozzájárul a gyógyulási folyamatok felgyorsításához.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.