Fittség

A túlzott kalóriabevitel felgyorsítja az öregedést?

Tényleges életkorunknál hat évvel leszünk fiatalabbak, ha el tudjuk érni, és tartani tudjuk ideális testsúlyunkat. Ha néhány kalóriával csökkentjük napi élelmiszer-fogyasztásunkat, ezzel lelassíthatjuk biológiai óránkat, és sok betegséget kerülhetünk el. Sohasem késő, hogy hozzáfogjunk a fiatalodáshoz.

Egészséges életmód: mennyit, és miből?

Ennek során azonban nem csupán arról van szó, hogy mennyit eszünk, sokkal inkább arról, hogy a bevitt táplálék mennyi létfontosságú anyagot tartalmaz, hogy karcsúak legyünk ugyan, de ne legyünk alultápláltak.

Érdekesség! A japán Okinava-szigeten több száz éven felüli ember él, mint bárhol másutt a Földön, ugyanakkor körükben sokkal ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri megbetegedések, alacsonyabb a rákos megbetegedések előfordulása, s kevesebb az úgynevezett öregkori megbetegedés is. Titkuk abban áll, hogy másoknál lényegesen kevesebbet esznek, ételeik azonban igen jó minőségűek.

Mindenekelőtt ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb többszörösen összetett zsírt fogyasszunk, mert ezek siettetik az öregedést. A hosszú és egészséges élet érdekében egyszeresen összetett zsírokat szabad csak fogyasztani, azaz olívaolajat, halolajat és lenolajat. Ezzel szemben veszélyesek a többszörösen összetett állati zsírok, mert ezek idézik elő a vérben a magas LDL-koleszterinszintet, ami a vér sűrűsödéséhez vezet. Tudatosítanunk kell tehát magunkban, hogy a fogyasztandó zsírok meg-választásával siettetni vagy késleltetni kívánjuk-e öregedési folyamatunkat.Kalória mérleg

Genetikailag a kőkorszaki ember étvágyát örököltük, ám testi fittségük és napi mozgásmennyiségük nélkül!

Hagyjuk el a vacsorát!

A több mint 3000 éves kínai közmondás napjainkban minden korábbinál aktuálisabb: „A vacsorát hagyd az ellenségeidre.”

Napjainkban a sejtek szintjén mintegy 300, speciálisan az öregedéssel összefüggő változást ismerünk. Ezeknek több mint 80 százaléka csökkentett kalóriabevitellel pozitívan befolyásolható. Kevesebb kalória egyenlő kevesebb szabad gyök, tehát kisebb mértékű károsodás az egész szervezetben, mindenekelőtt a sejtekben.

Has mérése

A csökkentett kalóriabevitel ugyanakkor erősíti az immunrendszert, szabályozza az enzim tevékenységet, és pozitív hatással van a fehérjeszintézisre. A vacsora elhagyása tényleges megifjodás – mind ez ideig az egyetlen, amely klinikailag bizonyított. Már egyheti csökkentett kalóriabevitel után emelkedik a vérben a kortikolszint, minek következtében csökken a káros sejtek burjánzása.

A vércukorszint 20 százalékkal csökken, ami optimalizálja a vérképet. Körülbelül három hét elteltével a felére esik az inzulin mértéke, és megkezdődik a salakanyagok kiválasztása és a fogyási folyamat. Csökken a testhőmérséklet, ami ugyancsak késlelteti az öregedést. Az öregedés elleni legjobb recept tehát így szól: kevesebbet együnk!

Ez a hatás még fokozottabban érvényesül, ha elhagyjuk a vacsorát, mert így a szervezet több melatonint termel, és emelkedik a szomatropin szintje is. Mindezek következtében mélyebben alszunk, több növekedési hormon termelődik, így alvás közben megindul a zsírbontási folyamat – azaz karcsúra alusszuk magunkat.

Testünk tökéletes jelzőkészülék, mely nyilvánvalóvá teszi, hogy bizonyos energiák jók-e vagy rosszak számunkra, hogy valami passzol-e hozzánk vagy sem.

Mi az a testinga?

Testingánkat felhasználhatjuk annak érzékelésére, hogy egy adott élelmiszer jó-e számunkra vagy sem. Testünk pontosan tudja, és a testingán keresztül azonnal és megbízhatóan jelzi. Teljes egyértelműséggel hozza tudomásunkra rokonszenvét az adott dolog iránt, vagy ellenszenvét vele szemben.Finom halétel

A teszt így működik:

A vizsgálat tárgyává tett élelmiszert vegyük bal kezünkbe, és helyezzük a hasi idegközpontunk elé. Majd csukjuk be a szemünket, lassan térdeljünk le, és bizonyosodjunk meg róla, hogy teljesen lazán, szabadon tudunk-e mozogni. Néhány másodperc múlva érzékeljük, hogy testünk megmozdul, és vagy előre-, vagy hátrafelé dőlni kezd. Ez akár olyan jelentékeny is lehet, hogy vigyáznunk kell, nehogy elessünk. Legjobb, ha van valaki mellettünk, aki szükség esetén segíteni tud. Ha testünk hátrafelé dől, ez az elutasítás jele, arra utal, hogy az adott dolog nem jó számunkra. Ha viszont testünk előredől, az rokonszenvet jelez, azaz a kérdéses élelmiszer jó a számunkra.

Ezt az eljárást minden élelmiszerrel végrehajthatjuk, hogy meggyőződjünk róla, mi az, ami hasznos és mi az, ami árt. Végezhetjük mindezt úgy is, hogy csak erősen elképzeljük, hogy a vizsgálandó élelmiszer ott van a bal kezünkben. Várjuk meg, míg érezzük annak tömegét is. S akkor tegyük fel magunknak a kérdést: vajon árt ez nekem, vagy használ?

A test mindig, mindenre azonnal válaszol. Ha csak kismértékben dől előre vagy hátra, az annak a jele, hogy van ott még egy kis „de” is, minthogy vannak dolgok, melyek nem egyértelműen károsak vagy hasznosak, hanem lehetnek ilyenek is, meg olyanok is. Ám a test megmutatja, hogy a kettő közül melyik van túlsúlyban.

A megfelelő kérdésekkel pontosan tisztázhatjuk, hogy testünknek, illetve tudatunknak milyen további fenntartásai vannak. A test csupán a jelzőkészülék, az üzenet a tudatunkból érkezik, ezért megbízható mindig a válasz.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.