Fittség

Alapos rágás az egészségért

Van egy egyszerű és megbízható módja annak, miképp lehetünk egészségesek és életerősek, s ráadásul hogyan érhetjük el rövid idő alatt ideális testsúlyunkat. Ehhez nem szükséges semmiféle fogyókúrát tartanunk, bármit ehetünk, amit szeretnénk tetszés szerinti mennyiségben anélkül, hogy ettől rossz lenne a lelkiismeretünk és bűntudatot kellene éreznünk.

Minden, ami a sikeres fogyáshoz szükséges!

A fogyókúra bármely formája egyébként nem más, mint a hízáshoz vezető út a fogyás ürügyén. Ami viszont a tényleges fogyáshoz kell, az mindig rendelkezésünkre áll. Ráadásul ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg, s még fokozott mértékben élvezhetjük is az evést.Fogyás siker!

A nagy titok nem más, mint az alapos rágás. Ez konkrétan azt jelenti, hogy minden egyes falatot legalább 50-60 mozdulattal rágjunk meg, s csak akkor nyeljük le, amikor az étel már tökéletesen folyékonnyá változott. Ehhez előfordulhat, hogy akár 100-200 rágásra is szükség lehet.

Kezdetben ez csak úgy működik, ha számoljuk a mozdulatokat, hogy leküzdjük a nyelési reflexet, amely mindeddig falásra késztetett bennünket. Ha ezt következetesen gyakoroljuk, a nyelési reflex egy hét alatt eltűnik, s előttünk a lehetőség, hogy teljesen új élvezettel fogyasszuk ételeinket. Mert csak mintegy 50 rágás után oldja fel a nyál az étel igazi ízét.

Rágjuk meg alaposan az ételt!
Rágjuk meg alaposan az ételt!

És ami legalább ilyen fontos: csak ily módon szabadul fel teljes mértékben a táplálék energiája. Ráadásul így a korábban elfogyasztott ételmennyiség egyharmadával vagy a felével is megelégszünk ahhoz, hogy jóllakjunk, s ezt azonnal észre is vesszük. Kezdetben nem is akarjuk elhinni, hogy ennyi is elég ahhoz, hogy optimálisan tápláljuk a szervezetünket. Az egyik több ezer éves piramison találták ezt a feliratot: „Az ember csak az elfogyasztott étel egyharmadából él -a további kétharmad az orvosokat táplálja.” A felfedezés tehát cseppet sem új, viszont ma is érvényes.

Mi az alapos rágás eredménye?

Minthogy az alapos rágás következtében teljesen automatikusan lényegesen kevesebbet eszünk, nincs mit csodálkozni azon, hogy kis idő múltán fogyni kezdünk, elérjük ideális testsúlyunkat, melyet minden fáradtság nélkül egész életünkben tartani tudunk.

Az alapos rágás azonban szinte észrevétlenül megváltoztatja élelmiszer-választási szokásainkat is. Kezdünk rájönni, milyen egészséges és természetes az, amit eszünk, s egyre inkább azokat az ételeket választjuk, amelyek kellemes ízélményhez vezetnek.

Ebből következik, hogy érdemes a korábbiaknál hosszabb időt szánni az étkezésre, s az alapos rágás segítségével új étkezési szokást kialakítani, így elérhetjük ideális testsúlyunkat, mellyel könnyebben járhatjuk az élet útját, s jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.

A rágás “művészete”

Vegyünk a szánkba egy nem túl nagy falatot. Mozgassuk kizárólag a nyelvünkkel ide-oda, és figyeljünk a nyál áramlására. Akár be is csukhatjuk a szemünket, hogy minden gondolatunk és érzékelésünk a szánkra koncentráljon. Rágcsáljuk a falatot egészen puhára, és igyekezzünk még inkább fokozni a nyáltermelést, játsszunk szánkban a falattal.

Hogyan rágjuk meg a falatot?

Az első nyelési reflexet feltartóztathatjuk, ha számoljuk a rágást. Tűzzük ki célul, hogy legalább ötvenszer megrágjuk a falatot. Ezalatt a nyelési reflex még egyszer-kétszer megismétlődik. Ne engedjünk neki még akkor sem, ha közben a falat már egészen folyékonnyá vált.Nő rágja a répát

Éljük át az ízlelési tetőpontot. A természetes táplálék csak az alapos rágás során tárja fel tökéletes, egyedi ízét. Ha eddig nem is, most felismerjük az értéktelen ételt, amely az alapos rágás után nem is ízlik. Most már ne nyeljük le azt az ételt, amely nem ízlik igazán.

Mozgassuk még egy darabig nyelvünkkel a folyékonnyá vált ételt a szájüregünkben, míg csak az teljes ízében ki nem bontakozik. Felfedeztük hát ezzel az emberi táplálkozás fontos titkát, s így máris elindultunk azon az úton, hogy természetes módon legyünk karcsúak és egészségesek. A nyál a legfontosabb emésztőenzim. Az alárendelt emésztőszervek nem képesek helyrehozni, amit a kapkodó nyeléssel elmulasztottunk.

Ha már egy hete következetesen végezzük az alapos rágást, elmúlik a természetellenes nyelési reflex, és ettől fogva egészen új módon élvezzük az evést. Feküdjünk ki egy kellemes falattal a szánkban a napra, és élvezzük kellemes ellazultságban az íz és a fény kombinációját. Ez fogyaszt és boldogságérzettel tölt el, mert a szervezet kétszeres mennyiségű boldogsághormont bocsát ki, egyrészt a fény által, mely serkenti az agy anyagcseréjét, másrészt az alapos rágás révén, mely endorfint szabadít fel. Éljük át minél gyakrabban ezt a csodás érzést. Így nap, mint nap egyre inkább rákapunk az igazi ízekre.

Minden egyes falatot akkor bocsátunk csak útjára, amikor már teljesen feloldottuk a benne rejtőző valamennyi létfontosságú anyagot, s átéltük a szánkban a maximális ízélményt. Ekkor már feleslegessé válik a számlálás, hiszen már nem akarjuk meggátolni a szánkban létrejövő „orgazmust”. Már vége azoknak az időknek, amikor kapkodva nyeltük az ételt. Ne gondoljunk arra, ami még a tányérunkon van, feledkezzünk meg a világról, és teljes mértékben csak arra az egy falatra koncentráljunk, amit épp a szánkban élvezünk.

Energiatakarékosság szervezetünkben

Az energiatakarékosságnak ebben az időszakában a szervezet folyamatosan eltávolítja azokat a sejteket, amelyekre már nincs szüksége, mindenekelőtt a rosszindulatú sejteket, minthogy ezeknek igen nagy az energiaigényük.

Mi a növekedési hormon szerepe?

A növekedési hormon termelésének fokozódásával erősödik a szervezet regenerációképessége. A szervezet könnyen hozzászokik ehhez, és nem küld éhségjelzést. Rövid idő alatt érzékelhetjük az immunrendszer erősödését és általános állapotunk javulását.

A növekedési hormon felelős a testformáért is, minthogy ez szabályozza a zsírszövetek izomszövetté történő átalakulását. A vacsora elhagyása ekképpen számos kedvező folyamatot vált ki a szervezetben: csökken a kalóriabevitel, növekszik a melatonin. és a növekedési hormon szintje. Ennek következtében a zsír izommá alakul át, így álmunkban válunk karcsúvá. Ugyanakkor csökken az öregedést siettető szabad gyökök mennyisége, ettől könnyebbnek, s ami még fontosabb, fiatalabbnak érezzük magunkat. Akkor pedig különösképpen, ha ráadásul még a cukor fogyasztásától is tartózkodunk.

Ennek kedvező hatása már akkor is megmutatkozik, ha csak hetente egy olyan napot tartunk, melyen teljes mértékben tartózkodunk a cukor fogyasztásától. Legjobb, ha ezt nem lemondásként érzékeljük, hanem a jövőnkbe és egészséges öregségünkbe történő befektetésként fogjuk fel.

Az iparilag előállított finomított cukor számos megbetegedés kialakulásához járul hozzá, mivel a gyümölcsökben és sok más élelmiszerben megtalálható komplex szénhidrátokkal ellentétben a fehér cukor puszta ipari termék. Sok felesleges kalóriát tartalmaz, melyek – hacsak azonnal mozgásba nem hozzuk őket – csípőnkön landolnak. Akkor még fokozottabb mértékben, ha az édesség nemcsak cukrot tartalmaz, hanem akárcsak a legkisebb mennyiségű zsírt is. A cukor és a zsír kombinációja jelentős mértékben sietteti az öregedést.

Éljünk egészségesen!

További lehetőség arra, hogy segítsünk szervezetünknek, ha elfelejtjük a fast-food ételeket. Az egészségtudatos emberek számára ez magától értetődő evidencia, mások számára meglehet, komoly kihívás, ám mindenképpen fontos lépés az. egészség és az életerő biztosításához. Nagyon rosszat teszünk azzal, ha sietősen bevágunk egy hamburgert vagy egy adag sült kolbászt. ‘Tudja, hogy egy szokásos adag sült krumpli egy adag majonézzel és hozzá egy hamburger majdnem 1000 kalória?

Ideális lenne továbbá, ha rá tudnánk szánni magunkat, hogy elszakadjunk negatív gondolatainktól, mivel a negatív gondolatok drámai módon képesek megváltoztatni szervezetünk energetikai rezgését. Hátráltatják az emésztést, károsan befolyásolják az alvást, és gyakran képesek elrontani az egész következő nap hangulatát. A pozitív gondolkodás, s főképp a pozitív önkép jelentős mértékben meghosszabbíthatja az életet, optimalizálhatja az egészségi állapotot, fokozza az életerőt és az életkedvet. Ennek során nagyon fontos, hogy átprogramozzuk tudatalattinkat, hogy az úgymond automatikusan pozitív gondolatokat szüljön. Gondolataink hatalmával még fiatalodhatunk is, mivel gondolataink minősége behatol minden egyes sejtünkbe.

Napjainkra a testi higiéniát már természetesnek tartjuk, a gondolkodásbeli higiénia fontosságának felismeréséig azonban még nem jutottunk el. Ne engedjük ezentúl, hogy mások negatív gondolataikkal terheljenek bennünket, ilyen esetben igyekezzünk mindig pozitív irányba terelni a beszélgetést, és pozitív megoldást találni. így elérhetjük, hogy a negatív energia átalakuljon, még mielőtt kedvezőtlen realitásként léphetne fel. A jó kedélyállapot és az optimizmus jelentős mértékben meghosszabbítja életünket, ez a legjobb befektetés az értékes jövőbe.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.