Cukorbetegség

A kalóriaszegény étrend a cukorbetegség kezelésében

A szénhidrátok, különösen a feldolgozottak, mint a cukor, rengeteg extra inzulin előállítására ösztönöznek, ezért ezekből igazán keveset juttatok a szervezetembe.

Ha valaki úgy étkezik, hogy minimalizálja az inzulinszintjét, és igyekszik megszüntetni az inzulinrezisztenciáját, akkor, úgy tűnik, a szervezete képes kikapcsolni vagy bekapcsolni számos gén működését, ami mindenféle egészségi jótéteménnyel jár, köztük a diabétesz és a rák alacsonyabb kockázatával.

A lakoma és a koplalás előnyei

Egy másik elképzelés szerint a kalóriamegvonás minden előnyét megszerezhetjük sokkal kevesebb gyötrelemmel is, ráadásul anélkül, hogy a kalóriák számolgatására kellene koncentrálni. Ahhoz képest, hogy mennyire forradalmi dologról van szó, feltűnően egyszerű. Elég, ha csak minden második nap eszünk kevesebbet. Egyik nap normálisan eszünk, majd a következő nap csak nagyon keveset – úgy négy-ötszáz kalóriát.

A koplalásnak vannak előnyei!  Együnk kevesebb szénhidrátot!
A koplalásnak vannak előnyei! Együnk kevesebb szénhidrátot!

Az időszakos koplalást 2003-ben fedezte fel a bethesdai National Instítute on Aging (Nemzeti Öregedési Intézet) idegtudósa, dr. Mark Mattson. A kalóriamegvonás drámai egészségjavító hatása iránt érdeklődött, de mivel kíváncsi volt, kellemesebbé lehet-e tenni, azzal kísérletezett, hogy a patkányoknak egyik nap semmit nem adott enni, másnap viszont annyit ehettek, amennyit csak akartak. Az embereknél is beválik, ez pedig más tudósokat is saját kísérleteik elvégzésére sarkallott.

Kutatási eredmények! Ezek közül az elsők egyikében az találták, hogy a kétnaponta történő evés javíthatja az elhízott vagy asztmás embereknél a nehézlélegzést és a légszomjat. Sőt, mindössze 8 hét alatt testsúlyuk 8 %-át leadták, a káros szabadgyökök szintje 90%-kal csökkent, a gyulladások pedig 70%-kal. Két héttel a diéta felfüggesztése után a tünetek lassan visszatértek.

Fogyás és gyulladáscsökkentés

Amellett tehát, hogy segített az asztmások tüneteinek csökkentésében, a diéta az anyagcserében olyan javulásokat is eredményezett, amelyek a diabéteszesek számára is hasznosak lehetnek. A diabétesz egyik fontos jellemzője a gyulladás, valamint más gyakori halálokok, mint a szívbetegség és a rák. A gyulladásnak pedig az elhízás az egyik legfőbb eredete, különösen a hasi, vagy más néven zsigeri zsírlerakódás. Ismeretes, hogy ez többféle gyulladásfokozó vegyületet bocsát ki magából, ami miatt a máj és a kardiovaszkuláris rendszer kevésbé működik hatékonyan.

Nő salátát eszik
Vigyázat! A diabétesz egyik fontos jellemzője a gyulladás, valamint más gyakori halálokok, mint a szívbetegség és a rák.

Hozzuk ki a legtöbbet abból, hogy kétnaponta eszünk!

Az időszakos koplalás nemcsak annak ígéretét hordozza, hogy javíthatjuk a szervezet diabéteszt közvetlenül érintő anyagcseréjét, hanem úgy tűnik, kikerüli a legtöbb kalória-megvonó diétával (mivel nem a kalóriák számolásán alapul, az alacsony GL diéta nem ezek közé tartozik) együtt járó problémát – azt ugyanis, hogy 48-72 óra elteltével az anyagcsere lelassul, hogy kompenzálja az étel kisebb mennyiségét.

Ennek eredménye az, hogy mikor egy ilyen kalóriamegvonó diéta abbahagyása után normálisan kezd az ember enni, a súly még a korábbinál is gyorsabban visszajön. Ügy tűnik, ha minden második nap eszünk, akkor ez a probléma megkerülhető, mert ebbe belefér a normális evés is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.