Fogyókúrák

Szétválasztó diéta

Több diétás módszer is az alapanyagok szétválasztásán, egymástól elkülönülten fogyasztásán alapul, közülük azonban egyértelműen a legnépszerűbb a szétválasztó diéta névre hallgató. Jogosan merülhet fel a kérdés benned, hogy miként járul hozzá ez a felesleges kilók eltüntetéséhez. A válasz nagyon egyszerű, ugyanis a gyomor egyszerre csak egyféle tápanyag típust képes megemészteni. Ha tehát együtt fogyasztunk például szénhidrátot és fehérjét, akkor az emésztés nem lesz optimális, így a plusz kilók felszaladásától kell tartanunk.

szetvalaszto-dieta

Hogyan működik az emésztés?

A diéta lényegének megértéséhez fontos tudnod, hogy az egyes táplálék fajták megemésztéséhez különféle közeg szükséges. Míg a szénhidrátok lúgos közeget igényelnek, addig a fehérjék savasat. Nem mindegy tehát, hogy ezeket egyszerre fogyasztjuk-e, vagy egymástól elkülönülten.Bizonyára Te is tapasztaltad már, hogy egy bőséges étkezés után fáradtnak érzed magad, és ahelyett, hogy energiával töltött volna fel az étel, inkább elfáraszt. Nos, mindez az emésztés energiaigényessége, és természetesen az alapanyagok nem megfelelő kombinálása miatt van így.

Miért olyan nehéz fogyni?

Nyilván sorolhatnánk itt a nem megfelelő diétás módszer kiválasztásától kezdve az elégtelen mozgást, a folyadékfogyasztás hiányosságait, vagy éppen az étrend folyamatos megszegését, de a háttérben gyakran éppen az az alapvető probléma áll, miszerint nem támogatjuk meg éppen eléggé a fogyás egyébként is energiaigényes folyamatát az alapanyagok körültekintő megválasztásával. Ha odafigyelsz a szétválasztásra, már sokat segítettél szervezetednek, hogy alapvetően alakítsa át működését, és ezáltal az elraktározott zsírszövettől is sikerüljön megszabadulni.

Amennyiben tehát a szétválasztó diéta mellett döntesz, fontos, hogy a szénhidrátokat a fehérjéktől elkülönülten fogyaszd. A grillezett húst tehát a burgonya helyett inkább salátákkal fogyaszd, és a tésztamártásból is hagyd ki a darált húst. A folyamat lassú, hiszen gyökeresen kell átállnia szervezetednek egy merőben új táplálkozási rendszerre, de amint ez bekövetkezik, a kilók elkezdenek majd leolvadni rólad.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.