Fogyás és egészség

Koleszterinszint ideális értéke, csökkentése, okai

A legújabb vizsgálatok azt bizonyították, hogy az infarktusrizikó nem a koleszterinszint felső határának tekintett 6,5 mmól/1 (250 mg%) értéknél kezdődik, hanem sokkal korábban, már 5,2 mmol/1 (200 mg%) felett. Ugyanis a 6,5 mmól/l-es felső határ a civilizált országokban élő, még egészségesnek tartott, de rész­ben már tünetmentes szívkoszorúér-betegségben szen­vedők statisztikai átlagából számított határérték.

Ez a civilizált átlag tehát magasra került az Egészségügyi Világszervezet által ideálisnak tartott 4,7-5,2 mmol/L-es értékhez képest, hiszen 6,5 körül már megduplázó­dik az infarktusok száma. Mindezek alapján magya­rázható az is, miért van az, hogy az infarktusos betegek nagyobb részének „normális” a koleszterinszintje: azért, mert az jóval felette van az optimális koleszterin­szintnek.

Kutatási eredmények: Ezen vizsgálatok fényében tehát valójában nem tekinthetjük egészségesnek a 6,5 mmól/l-es „nor­mális” koleszterinszintet!

Az Európai Arteriosclerosis Társaság e vizsgálatok alapján állásfoglalásában szük­ségesnek tartja azt, hogy az 5,2 és 6,5 mmól/1 közötti vérkoleszterinszintűek is betartsanak bizonyos táplál­kozási rendszabályokat, és a jelen levő rizikófaktoro­kat befolyásolják. Kérdéses, hogy ez mennyi embert érint.

Az elhízottak koleszterinszintje magasabb?

Hazánkban az elmúlt években történt már néhány felmérés a lakosság koleszterinszintjéről. Szűrővizsgá­latra még csak elvétve került sor. Kérdőíves felmérés során azt tapasztaltuk, hogy a felnőttek mintegy negyede tud arról, hogy valamikor meghatározták a vér koleszterinszintjét. Jó lenne tudni, hogy a magyar lakosság milyen arányának ideális még a koleszterin­szintje. Magunk 9000 vérvétel adatait összegezve azt találtuk, hogy a hazai felnőtt lakosság mintegy kéthar­madának koleszterinszintje az ideális 5,2 mmól/1 érték fölött van.

A lakosság egynegyedének értékei pedig a korábban határértéknek tekintett, de már dupla veszé­lyeztetettséggel járó 6,5 mmól/l-es értéket is meghalad­ják. A vizsgált lakosság átlagos koleszterinszintje szintén jóval az ideális fölött, 5,6-5,7 mmól/1 között van. Hazánkban az eddigi adatok alapján tehát milliós nagyságrendű azoknak a száma, akik az ideálistól eltérő koleszterinszintjük miatt táplálkozási, orvosi tanácsokra szorulnának.

Ugyanakkor az elhízottak koleszterinszintje magasabb még a felnőtt lakosság átlagánál is. Az osztályunkon fogyókúrázó, elhízott férfiak vizsgált csoportjának koleszterin átlagértéke 6,4 mmól/1, triglyceridszintjük átlaga 3,2 mmól/1 volt, utóbbi jelentősen a 2 mmól/l-nek tekintettel normális felső értékhatár fölött. Az infarktus ellen védőfaktor­nak tekintett HDL-koleszterinszintjük pedig kedve­zőtlenül, de még nem kórosan csökkent: 1,14 mmól/1 volt, az 1,4 mmól/l-es lakossági átlag helyett.

A vér magas koleszterinszintjének forrásai

A vér magas koleszterinszintje három forrásból szár­mazhat. Részben a szervezet fokozott koleszterin­termeléséből, melyet inkább csak gyógyszerekkel lehet befolyásolni. A másik forrás külső: emeli a vér kolesz­terinszintjét, ha a táplálékban sok maga a koleszterin. Emellett emeli az is, ha túl sok, főleg állati zsírt és sok kalóriát veszünk magunkhoz, mert az elhízottak kö­zött is gyakoribb a vér kórosan magas koleszterinszint­je és alacsonyabb a védőfaktor, a HDL-koleszterin­szintjük is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.