Cukorbetegség kérdések

Van-e jelentősége a haskörfogat mérésének cukorbetegeken?

A centrális típusú elhízás határértékeként ajánlott haskörfogat rajzonként:

NépcsoportDerék (=hasi) körfogat (cm)
FérfiakNők
europid (kaukazoid, fehér)>94>80
dél-ázsiai>90>80
dél- és közép-amerikai*>90>80
arab**>94>80
kínai>94>80
japán>85>90

* A népességszintű felmérés ez idő szerint hiányzik, az érték megállapításánál ezért átmenetileg a dél-ázsiai népességre jellemző értéket vették figyelembe;

** A népességszintű felmérés ez idő szerint hiányzik, az érték megállapításánál ezért az europid népesség adatait vették figyelembe

 A zsír­szövet felszaporodása döntően a csípőkön és az alsó testfélen figyelhető meg.
A zsír­szövet felszaporodása döntően a csípőkön és az alsó testfélen figyelhető meg.

 Az elhízás pontos meghatározása:

Az elhízás jellemzésére ma egy kétdimenziós mutató, az ún. testtömegindex (angol elnevezéssel bodymass index, rövi­dítve: Bívíl) a legelfogadottabb, ami a kilogrammban kifeje­zett testsúly és a méterben megadott testmagasság négyzeté­nek hányadosa. A normálisnak tekintett, a kórosan sovány, il­letve a túlsúlyos és az elhízott kategóriákhoz tartozó határér­tékeket epidemiológiai megfigyeléseken alapuló nemzetközi megállapodásokban rögzítették.

A tápláltság mértéke a BMI számítás alapján: normális tápláltság:

  • BMI 20-22 kg/m2 közötti;
  • kóros soványság: BMI < 18 kg/m2;
  • túlsúly: BMI >27 kg/m2;
  • elhízás: BMI >30 kg/m2.
Elhízás
Elhízás

A BMI azonban csak az elhízás tényét jelzi, annak típusát nem. Ez utóbbi jellemzésére korábban a derék/csípő körfoga-tot, újabban a has (= derék)- körfogatot használják. Férfias (felsőtestfél-, centrális, törzsi, viszcerális vagy „alma-„) típusú elhízás, döntően a hasi, zsigerek közötti zsírszövet felszaporo­dásával járó állapot áll fenn, ha az europid ( = kaukazoid, fe­hér) rasszhoz tartozó férfiak haskörfogata >94, a nőké >80 cm.

A derék/csípő hányados ilyenkor mindig >0,9. Ha a zsír­szövet felszaporodása döntően a csípőkön és az alsó testfélen figyelhető meg, nőies (günoid, alsótestfél- vagy „körte-„) típu­sú elhízásról beszélünk. A haskörfogat ilyenkor <94, illetve 80 cm, a derék/csípő hányados pedig <0,9.

Amint az előbbi táblá­zathói leolvasható, a haskörfogat határértékei rasszonként kis mértékben eltérnek egymástól.

A haskörfogat mérési helye a legnagyobb hasi domborulat, anatómiailag a bordaív és az elülső-felső csípőtövisek közötti távolság felezőpontja, a csípőkörfogaté pedig az elülső-felső csípőtövisek képzeletbeli összekötő vonala.

Összességében tehát:

A BMI és a haskörfogat meghatározása tehát segítséget je­lenthet a cukorbetegnek tápláltsági állapota, illetve túlsúly fennállása esetén a súlygyarapodás formája megítélésében, aminek különösen 2-es típusú cukorbetegség esetében van nagy gyakorlati jelen­tősége.

IDM-ben a súlytöbblet ritkábban okoz gondot, a nor­mális tápláltságot meghaladó testsúly azonban e formában is kerülendő. Az utóbbi időben több leírás jelent meg 1-es és 2-es típusú diabétesz egyidejű előfordulásáról.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.