Magasvérnyomás kezelése

Hogyan változik a terhes nők vérnyomása?

Kismértékben emelkedik.

A terhesség élettani állapot, ami azt jelenti, hogy az egészséges nőben semmiféle kóros elváltozást nem okoz, csupán „másállapot” a nem terhes nőhöz képest. A terhes nő szervezetében a magzat egészséges fejlődésének a kísérőjelenségei figyelhetők meg.

A magzat háromféle megterhelést jelent az anya vérkeringésére:

  • ki kell elégíteni a magzat folytonosan növekvő anyagcsereigényeit
  • a magzat egyre növekvő helyigénye miatt nyomhatja az anya vérereit
  • a növekvő magzat testtömege többlet súlyt jelent az anya számára

A méhlepényen (placentan) átáramló vérmennyiség biztosítja a mag­zat anyagcsereigényeinek a kielégítését. Ez elsősorban az időegység alatt átáramló vérmennyiség és kisebb mértékben a méhlepény érhálózatából eredő ellenállás növekedése miatt terheli az anya vérkeringését. A magzat szervezetében a magzat saját vérkeringése végzi az anyagszállítást. Végered­ményben a magzat anyagcsereigényeinek a kielégítése olyan megterhelést jelent az anya vérkeringése számára, amihez könnyen alkalmazkodik az egészséges anyai szervezet.

A terhesség utolsó harmadában fordulhat elő az, hogy a növekvő magzat összenyomja az anya alhasi ereit. Természetesen a magzat egyre nagyobb helyet igényel, de az anya alkatától függ, hogy ez a térfogat­növekedés gátolja-e a vérkeringést. A terhes nők túlnyomó többségében a magzat nem nyomja össze az anya ereit olyan mértékben, hogy ez jelentősen megterhelné az anya vérkeringését.

Rendszeres ellenőrzés

Rendszeresen ellenőrizni kell a terhes nő vérnyomását, mert a vérnyomás emelkedése súlyos megbetegedések (pl. eclampsia, toxaemia gravidarum) korai jele lehet. A szimpatikus tónus fokozódása következ­tében emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám. A korai felismerés alap­ján megelőzhetőek az anyát és a magzatot egyaránt veszélyeztető károsodások.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.