Fogyás és egészség

Hogyan táplálkozzon egy túlsúlyos, hogy tartóssal fogyjon?

Mit sem ér a sportos élet, ha nincs meg hozzá a megfelelő táplálék.

A most következő részben azokat az étrend-összeállítást segítő szabályokat és elveket ismertetjük, melyeknek élethosszig való alkalmazása segítségükre lesz a hasi típusú elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterin és triglicerid szint, magas húgysavszint csökkentésében.

Tipp:Az elhízás kezelésében alapvető fontosságú a megfelelően összeállított étrend.

Rengeteg olyan tudományos alapot nélkülöző diéta, kampányfogyókúra létezik, mely minden erőfeszítés nélkül ígéri a túlsúly percek alatt történő le-olvadást. Ezek eredménye azonban az anyagcsere teljes felborulása, és még több kiló felszedése.

Jegyezzük meg!Az étrendi kezelés sikerének alapelemei: az elhatározás, az akaraterő és a fegyelem.

A túlsúlyosak étrendjének legfontosabb alapelemei

Egyénre szabott energiabevitel

Normális testtömegű egyéneknél a kalóriaszükséglet számításának alapja a nyugalmi anyagcsere és a fizikai aktivitás mértéke. Túlsúly esetén ezt a mennyiséget naponta 500-700 kalóriával szükséges csökkenteni.

Tápanyagarányok az étrenden belül

A zsírlerakódás elkerüléséhez javasolt az energiahordozók megosztása a következő százalékos arányban:

  • 40% szénhidrát,
  •  32% fehérje,
  • 28% zsír.

Indoklás: a zsírok kalóriatartalma a legnagyobb a tápanyagok között, s ez igazolja fogyasztásának korlátozását. Nem elhanyagolható szempont azonban az sem, hogy ezzel együtt a koleszterin bevitel is csökken, mely kedvező hatással van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A fehérjefogyasztás kismértékű emelése növeli a teltségérzetet, emellett anyagcsere-fokozó hatása is van, továbbá a fehérjékben található egyik aminosav, a leucin csökkenti az étvágyat.

 Az étkezések száma, a felhasználásra kerülő élelmiszerek kiválasztása

A túlsúlyosok táplálkozásának fontos eleme a megfelelő étkezési ritmus. A 3 főétkezés mellett szükséges 2-3 kisétkezés beiktatása is. így egyszerre kevesebb mennyiségű tápanyag terheli meg a szervezetet. A felhasználásra kerülő élelmiszerek kiválasztása

  • az egészségre gyakorolt hatás,
  • a vércukorszint-emelő hatás, valamint
  • a tápanyag-tartalom alapján történik.

Az élelmiszer-választás részletes bemutatása előtt meg kell ismerkednünk néhány alapfogalommal.

Mediterrán étrend

Az utóbbi időben egyre többször hallhatunk a mediterrán országokban honos táplálkozás és életmód értékeiről, kedvező hatásairól. A mediterrán étrend a táplálkozásfüggő betegségek kockázatát csökkentő, értékes, élvezetes táplálkozási mód, mely az elhízás kezelésében is hatásos tényező.

Jellemzői: minden étkezés során fogyasztanak valamilyen növényi táplálékot: bőségesen kerül az asztalra zöldség, főzelékféle, hüvelyes, burgonya, saláta, gyümölcs, diófélék, magvak, olajbogyó, teljes értékű gabonából készült kenyér, durumbúzából készült főtt tészta, barna rizs. Általában kedveit a hagyma, fokhagyma, és a különféle fűszernövények használata.

Zsiradékforrásként elsősorban extra szűz olívaolaj kerül alkalmazásra. Jellemző az omega-3-zsírsavakban gazdag, rendszeres tengerihal-fogyasztás, a húsok (elsősorban baromfi), sovány tej és tejtermékek napi, de viszonylag kis mennyisége, a főétkezésekhez köthető mérsékelt borivás. A tipikus mediterrán táplálkozásban hetenként általában 3 tojás fogyasztása szerepel. Édességként gyümölcsök, gyümölcskészítmények kerülnek az étrendbe.

Jó tudni!Az étrend rostokban rendkívül gazdag, melyek megakadályozzák az energiát adó tápanyagok gyors felszívódását, a gyors vércukor-emelkedést, csökkentik az elhízás veszélyét, elősegítik a súlytöbblet leadását. A mediterrán étrendhez hozzátartozik a rendszeres testmozgás is!

Az étrend és életmód hatásaként csökken a szív és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség, a csontritkulás és ezek szövődményeinek kockázata, csökken a vérben a koleszterin- és a trigliceridszint, csökken a trombózisveszély.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.