Fogyókúra tudástár

Édes kis bűneink – Minden, amit tudni akartál a cukoréhségről

A fogyókúrázók leghétköznapibb, egyszersmind legádázabb ellensége talán az édesség iránti olthatatlan vágy, amelynek engedve romba dönthetjük aznapi törekvéseinket. Meglepő módon azonban ez a fajta cukoréhség egy teljesen hétköznapi dolog, amelynek hátterében általában a helytelen táplálkozás, a stressz vagy a folyadékhiány állnak.

Az édességhez kapcsolódó pozitív asszociációink egészen kisgyermek korunkig visszavezethetők, amikor az édesség összekapcsolódott a jutalmazás és az örömforrás érzésével. De nem kell ilyen messzire mennünk a pszichológia útvesztőiben, hiszen már egyetlen kocka csokoládé elrágcsálásának hatására is mérhetően megemelkedik a szervezetünkben a dopamin hormon szintje, amely hormon a jutalmazás és örömé érzésért felelős.

cukor-ehseg-fogyokura-ellenUgyanakkor a cukorfogyasztás nem csupán hangulatunkra befolyásolja jelentősen, hanem hatással lehet a bélflóra állapotára, a vércukorszintünk ingadozására, ahogyan azok is visszahatnak cukoréhségünkre – tehát a dolog oda-vissza működik.

Mégis, vajon mik lehetnek azok a tényezők, amelyek olyan ellenállhatatlanná teszik a cukrot? Az esetek többségében a túlzott édességfogyasztás csak tünete egy mélyebben gyökerező problémának, amelyet feltárva és megoldva a cukoréhség a problémával együtt távozik.

Hiány a szervezetben

A túlzott szénhidrátfogyasztás hátterében állhat valamiféle hiányállapot, ám meglepő módon valójában nem az édesség az, ami hiányzik, sőt!

Alapvetően kétféle hiány okozhat erős vágyat az édességek iránt: az egyik a folyadékhiány a másik pedig a vitaminhiány. A folyadékfogyasztásról már írtunk korábban, a vitaminhiányról pedig általában érdemes tudni, hogy korunk gyorséttermi társadalmának egy olyan népbetegsége, amelyet ugyan nem elegendő teljes egészében étrend-kiegészítő készítményekkel vagy multivitaminokkal kompenzálni, ám már azokkal is igen jó szolgálatot tehetünk egészségünk megőrzése érdekében. Ennek ellenére is érdemes törekednünk a helyes, változatos, zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő táplálkozásra!

A cukoréhség elkerülésében különösen nagy segítségünkre lehetnek a C é B vitaminok illetve e króm, de összességében a helyes, változatos, zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő táplálkozás által biztosított teljes vitamin ellátottságra kell törekedni, így a szervezet minden folyamata optimálisan működhet.

Rendszertelen étkezés

A hirtelen ránk törő cukoréhség leggyakoribb kiváltó oka, ha ritkán vagy rendszertelenül táplálkozunk, és akkor is nagyobb adagokat. Ilyenkor ugyanis a vércukorszint az étkezés után hirtelen, nagymértékben megemelkedik, majd rövid időn belül ismét leesik. Ez a folytonos ingadozás vezethet a cukor iránt hirtelen fellépő, ellenállhatatlan vágyhoz a vércukorszint visszaesését követően. Amennyiben az ilyen „kilengéseket” ismét cukorral kompenzáljuk, az ingadozások mértéke csak tovább növekszik, hiszen a cukor bevitelével ismét egy hirtelen, nagymértékű, ám rövidtávú vércukorszint emelkedést idézünk elő a szervezetben.

Amennyiben rendszertelenül étkezel, érdemes lehet megfontolnod az egészséged megőrzése és az ideális alkatod elérése érdekében, hogy naponta 5-6 alkalommal étkezz inkább. Kisebb adagokat fogyassz úgy, hogy a 3 főétkezés közé is beiktatsz 1-1, mindössze néhány falat gyümölcsből vagy más, a vércukor szintet stabilizáló ételből (teljes kiőrlésű péksütemények, cukormentes tejkészítmények: tej, kefir, joghurt, néhány falat sárgarépa stb.) összeállított csemegét.

Stressz

A vércukorszint leesése vagy a vitaminhiány viszonylag könnyen, gyorsan megoldható feladatot jelentenek, ám a stressz sokszor tartósan boldogtalan vagy megterhelő állapotot jelez, amelyet nem tudunk csak úgy egyik napról a másikra „meggyógyítani”. Annak ellenére, hogy csak ideiglenes megkönnyebbülést jelent és hosszútávú hatásait tekintve sokkal inkább romboló, sokan nyúlnak étel, édesség után stresszes időszakokban vagy boldogtalanságuk kompenzálására. Hogy miért romboló? Mert bár első pillanatban az édesség örömforrásnak tűnik, utólag a megbánás, esetleg bűntudat, önmarcangolás követi, amely tovább mélyítheti rosszkedvünket, és már el is indult a mókuskerék…

Nagyon fontos, hogy stresszes időszakokban is odafigyeljünk az alvásra és az étkezésre! A feszültség alváshiányt is okozhat, amely tovább növeli hiányérzetünket és lassítja az anyagcserét. Ez a cukoréhség kielégítésével párosulva pedig már egészen biztosan a diéta halála!

Annak érdekében, hogy a stressz okozta cukoréhséget megelőzzük, szükséges a rendszeres testmozgás. Napi félóra vagy heti háromszor egy óra intenzív mozgással kiválóan levezethetjük a rengeteg feszültséget, nem is beszélve arról, hogy a mozgás maga fokozza az endorfin nevű hormon termelését, amely a tartós jó közérzetet és örömérzetet biztosítja. Továbbá a stresszel járó idegrendszeri és izomfeszültség enyhítésére szedhetünk magnéziumot és B6 vitamint.

Egészségügyi probléma

Bizonyos igen ritka esetekben, a cukoréhség hátterében valamilyen hormonális probléma, vagy esetleg a Candida gomba bélflórában való elszaporodása áll. Amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy táplálkozásunk máskülönben rendszeres és vitaminokban gazdag, életünk pedig megfelelően kiegyensúlyozott, mégis újra és újra szemben találjuk magunkat az édesség iránti olthatatlan vággyal, érdemes lehet egy orvosi kivizsgálás által fényt deríteni a probléma okára.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.