Egészségügyi kérdezz-felelek

Az utóbbi időben sokat híztam, mi lehet az oka?

Mindent megmagyaráz, ha nemrég hagyta abba a dohányzást, hiszen a nikotin, amellett, hogy csökkenti az étvágyat, fokozza az anyagcserét. Ha ez kizárható, akkor többek között a hormonháztartás zavarára lehet gondolni. A pajzsmirigy alulműködésekor például az anyagcsere folyamatok jelentős mértékben lelassulnak, ami hirtelen súlynövekedéshez vezet.

Cukorbetegség, tesztoszteronszint, depresszánsok

Okozhatja még a problémát cukorbetegség és más inzulintermeléssel összefüggő rendellenesség, Cushingszindróma (amikor túl sok kortizol képződik a mellékvesében), valamint (férfiaknál) alacsony tesztoszteronszint. Gyógyszerek is „hizlalhatnak”, így egyes kortikoszteroidok, antidepresszánsok és antipszichotikumok. A legjobb, ha orvoshoz fordul.

Hirtelen lefogytam, pedig nem is diétáztam. Lehet, hogy rákos vagyok?

Nem feltétlenül. A túl sok stressz és szorongás elveheti az étvágyat, és az is elképzelhető, hogy többet mozgott az utóbbi időben (nem csak az számít, amikor sportol). Valóban vannak olyan rendellenességek, amelyek gyors fogyással járnak, beleértve a gyomorbél rendszeri rákot, cukorbetegséget (amit gyakorta csillapíthatatlan szomjúság kísér), depressziót, gyulladásos bélbetegségeket (Crohnbetegséget vagy colitis ulcerosát).

További okok a fogyásra

A felszívódás zavara miatt kialakult állapotokat, amilyen például a cölikália (más néven lisztérzékenység, melynek során a szervezet képtelen lebontani a búzából készült ételeket) is okozhat gyors fogyást. A pajzsmirigy túlműködése is testsúlyvesztéshez vezet. Kérjen időpontot szakorvoshoz, és addig is vezessen étkezési naplót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.