Fogyókúra tudástár

Normál testsúly, egészséges szervezet

A fogyni vágyók nagy része elsősorban esztétikai okok miatt dönt úgy, hogy meg szeretne szabadulni a plusz kilóktól. A hazai lakosság körében minden ötödik ember súlyproblémákkal küzd, de azzal kevesen vannak tisztában, hogy hányféle betegség előzhető meg, vagy kezelhető eredményesen már viszonylag kevés fogyással is. Fontos tehát, hogy ne csak megjelenése miatt vágjon bele a fogyókúrába, hanem saját egészségének érdekében is! Az elhízás nem csak esztétikai kérdés, sokkal inkább a testi-lelki egészséget veszélyeztető tényező!

fogyas-sulyvesztes

A súlyvesztés nagyon gyorsan megmutatja hatását, hiszen a normál testsúly felé közeledve egy sor betegség pozitívan reagál arra. A plusz kilókkal küzdők jól tudják, hogy a térdfájás akár a mindennapok részévé is válhat, s a porckopás olyan probléma, melynek kezelése igen nehézkes. A fogyással a térdben tapasztalható fájdalom jelentősen csökken, vagy akár teljesen meg is szűnhet, hiszen csökken a rá eső terhelés.

A szív-, és érrendszeri megbetegedések hazánkban rendkívül sokakat érintenek. A magas vérnyomás jelentősen csökkenti a várható életkort, hiszen megnő a szívinfarktus, valamint az agyvérzés kockázata. Az egészségtelen táplálkozás, és az ezzel együtt járó érelmeszesedés szintén magában hordozza a stroke veszélyét. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fogyás egyértelműen jótékony hatással van a vérnyomásra, és akár gyógyszeres kezelés nélkül is képes azt a normál értékre szorítani.

Torna

Az egészséges táplálkozás, a cukor elhagyása a fogak állapotán is megmutatkozik, hogy az emésztőrendszer működéséről már ne is beszéljünk. A puffadás megszűnte nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem a méregtelenítés beindulta miatt is. A hasi zsírtól való megszabadulás csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és persze látvány szempontjából sem mindegy, milyen formákkal rendelkezik hasi tájékon. Az elhízással kialakult cukorbetegség javuló tendenciát mutat a fogyásra, az asztmás légzészavarok száma csökken, és az alvás is pihentetőbb, nyugodtabb lesz. A szervezet egészségesebb működésével a rák kialakulásának kockázata is kevesebb lesz.

A rendszeres testmozgás nem csak segít megszabadulni a plusz kilóktól, de az általános erőnlétre, közérzetre is pozitív hatással van. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, az érfalak rugalmasak maradnak, a feszességről, és az immunrendszer erősödéséről nem is beszélve. A túlsúllyal küzdők körében azonban tény, hogy nem csak a szervi megbetegedések jelentkeznek gyakrabban, hanem a depresszió, és a vele társuló egyéb problémák is. Az önbizalomhiány, a tükörben látott kép keltette frusztráció önértékelési zavarokhoz vezetnek, az egyén nem tud kiteljesedni sem munkavégzése során, sem a magánéletben, ami mintegy ördögi körként húzza egyre lentebb. A depresszió kialakulta után nem ritka, hogy alkoholfogyasztással igyekszik a beteg csökkenteni frusztrációját, ami nem hogy a testsúlynak, de az egészségi állapotnak sem kedvez. A megoldás egyértelműen az életmódváltás, mely lassan, de biztosan fejti majd ki hatását, és mutatja meg az eredményeket mind testi, mind pszichés szinten.

futas-fogyasert

Az edzések mindennapokba illesztése remek választás ahhoz, hogy sikerüljön megszabadulni a stressztől, és ugyanakkor aktívan tenni a súlycsökkenésért. Ha elsősorban  hasi tájékon küzd plusz kilókkal, akkor javasolt a futás, mely az egész testet megfelelően mozgatja át, és a kardio jelleg révén gondoskodik a kritikus terület fogyásának beindultáról. Mielőtt azonban bármilyen mozgásformát választ, nagyon fontos, – különösen 20-30 kilós súlyfelesleg esetében -, hogy orvos tanácsát is kikérje. A pulzusszámnak ugyanis egy olyan tartományon belül kell maradnia, mely még nem jelent egészségügyi kockázatot az Ön számára. Jelentős plusz kiló esetében el kell fogadnia, hogy fokozatosan lesz csak képes elérni célját, melyhez a kezdő lépések korántsem biztos, hogy könnyűek lesznek. Garantált, hogy adódnak majd olyan pillanatok, amikor a főtt tojás, vagy a barnarizs helyett szívesebben választana egy pörköltet nokedlivel, és az edzés során is lesznek holtpontok szép számmal, de érdemes minden egyes alkalommal arra gondolnia, hogy a változásnak egy az egyetlen útja.

 

A táplálkozásra való fokozott odafigyelés, és a rendszeres, komfortzónán túli mozgás biztosan hozzásegíti ahhoz a célhoz, melyről most talán még csak álmodik. Változtasson életmódján saját magáért, és azért, hogy minél több időt tölthessen még szeretteivel egészségben, a túlsúly okozta megbetegedések és azok szövődményei nélkül! Találja meg azt a motivációt, mely erőt ad majd Önnek minden egyes napon, és ne adja fel csak azért, mert egy ideig esetleg semmilyen változást nem lát! A fogyáshoz legalább annyi időre van szükség, amennyi alatt felszaladtak a kilók.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.