Gyermekbetegségek

Újszülöttkori szepszis (vérmérgezés) tünetei

Az élet első négy hetében előforduló fertőzés. Gyakrabban érintettek az ala­csony súllyal születettek (2500 gramm alatt), azok az újszülöttek, akiknél légzési nehézségek adódtak a szülés során, vala­mint az immunrendszer védettsége nélküli gyermekek. Kockázati tényező lehet még az anya részéről felmerülő születéskori rizikófaktor. Magas az esélye a fertőzés kialakulásának a fejlődési rendellenességgel születetteknél is.

Halálozási arány

A korai szepszis, azaz a születéstől számított 6 órán belül fellépő vérmérgezés halálozási aránya 15-50%, a kései fertőzéskor – amikor négy nappal a születés után jelenik meg és kórházban éri az újszülöttet a betegség – már csak 10-20%. 30%-ában valamilyen vírusfertőzés okozza. Ilyenek a Herpes simplex, az enterovirus, az adenovirus és a VRS.

Szepszis

A később megjelenő szepszist viszont az esetek 30-50%-kában a Staphylococcus aureus okozza. A Candida albicans gomba a felelős a kis születésű súllyal világra jöttek későbbi szepsziséért.

Okai

A korai szepszis megjelenésének legfőbb okai a bélben lévő mikroorganiz­musok (az esetek 70%-a). Az esetek másik

Tünetek

Eleinte teljesen általános patológiás tünetek vannak: a mozgás csökkenése, erőtlenebb szopás, hányás, légzési nehézség, letargia, sápadt vagy sárgás bőrszín, a szívfrekvencia lelassulása, a testhőmérséklet ingadozása, sárgaság és hasmenés. A kóma, a görcsök és a pulzáló kutacs viszont az agyhártya­gyulladásra vagy az agyi tályogra utal.

Diagnózis

A vér-, vizelet-, széklet-, orrváladék-, agy- és gerincvelő-folyadék vizsgálatok teszik lehetővé a fertőzésért felelős kórokozó felismerését, és szükség esetén a megfelelő antibiotikum kivá­lasztását.

Terápia

Bakteriális fertőzés esetén izomba vagy intravénásán adják az antibio­tikumot (akár mind a kétfélét egyszerre). Ha a Candida gombát izolálják, akkor általános gombaölő szert adnak, a vírusfertőzésre nincsen gyógyszer. Ebben az esetben antitesteket vagy más védőanyagokat tartalmazó vér átömlesztésére kerül sor.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.