Gasztroenterológia

A vastagbél veleszületett rendellenességei

Agenesis

Az intestinalis agenesis azt jelenti, hogy nem alakul ki az emésztőcsatorna egyik vagy másik része. Ritka rendellenesség. Érintheti a rectosigmoidális terül­etet (más súlyos eltérésekkel kapcsolódva) vagy a coecumot. A coecalis agenesist egy endodermaspecifikus gén (IDX-1) expresszió zavara okozhatja, amely fontos szerepet játszik a bélcsatorna differenciálódásában.

Mairotáció

A belek forgási rendellenességei a vastag­belet is érintik. A bélcsatorna elhelyezkedési zavara álta­lában akkor alakul ki, amikor a fiziológiás hasfali herm­ából a bélcsatorna visszakerül a hasüregbe. Ha a coecum rotációja nem teljes, akkor a kismedence bal oldalán, vagy középen, vagy a has felső részében helyezkedik el. Ennek következtében a vastagbél más szakaszai is szo­katlan területre kerülnek.

A rotációzavar természetesen együtt jár a mesenterium fejlődészavarával is. A mobilis coecum hajlamosít a bélcsavarodásra (volvulus). A szer­vezet a hibásan elhelyezkedő vastagbélkacsokat fibrin-kötegekkel vagy adhéziók létrehozatalával megkísérli stabilizálni, ennek minden további következményével.

Atresia és stenosis

A vastagbél atresiája nagyon ritka rendellenesség, amely gyakran társul más, súlyos fejlő­dési zavarokkal. Azokon az újszülötteken, akiknél több­szörös intestinalis atresia alakul ki, általában számolni kell az epeutak súlyos rendellenességével is.

Zárt anus

Az anusnyílás hiányát a fejlődési rendel­lenességekkel foglalkozók jól ismerik. Szerencsére ritka eltérés. A szűkületet a levator ani izomzatához viszo­nyítva felső, intermedier vagy alsó típusúnak vélemé­nyezik. Az anatómiai zavar pontos megítéléséhez és a szükséges sebészi megoldásokhoz bonyolult képalkotó eljárásokat alkalmaznak.

Duplikáció, veleszületett diverticulum

Ezek a rendel­lenességek csecsemő- és felnőttkorban egyaránt előfor­dulhatnak. Részleges vagy teljes lumenkettőződést je­lentenek, ahol a bélkacsok saját mucosával és submuco­sával rendelkeznek, de az izomrétegek kettőződése nem teljes. A vastagbélen a duplikáció ritka. Az eseteket két csoportba sorolják. Az egyik az, ahol a fejlődési zavar csak a vastagbelet érinti, a másik, ahol a colon fejlődési rendellenességeihez epehólyag, uretra vagy anorectalis zavarok is társulnak.

A szoliter congenitalis coecum diverticulum viszony­lag gyakori eltérés, amely a Bauchin-billentyű területén alakul ki, és puffadást, jobb oldali alhasi fájdalommal járó kifekélyesedést vagy vérzést és alkalmanként intussusceptiót eredményezhet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.