Gasztroenterológia

Az epekő klinikai tünetei, kórlefolyások és komplikációk

Az epekőbetegség miatt jelentkező betegeket panaszaik alapján az alábbiak szerint csoportosíthatjuk.

Panaszok:

  • képalkotó vizsgálatokkal igazolt epehólyag-kövesség teljesen tünetmentes betegekben
  • képalkotó vizsgálatokkal igazolt epehólyag kövesség, típusos epekólikás panaszokkal
  • képalkotó vizsgálatokkal igazolt epehólyag-kövesség és atípusos, diszpepsziás panaszok
  • típusos epekólikás panasz, de a rutin képalkotó vizsgálatok epekő irányában negatívak (gondoljunk microlithiasis vagy Oddi-sphincter motilitászavar lehetőségére!)

Azokban a tünetmentes, epehólyag-kövességben szenvedő betegekben, akiknek 10-15 évig nincs panaszuk, várhatóan nem is következik be kólikás tünet vagy szövődmény, ezért náluk a diétás teendőkön kívül nincs egyéb teendőnk a betegség kezelésével kapcsolatban. Az epehólyag-sludge (koleszterin-monohidrát kristályokból, kalcium-bilirubinát granulumokból és nyákból álló, ultrahanggal vizualizálható precipitátum), egyes felmérések szerint, mintegy 60-80%-ban bizonyítottan megszűnik a parenterális táplálás felfüggesztését és a terhesség megszűnését követően.

Amennyiben az addig panaszmentes betegnél típusos kólikás fájdalom alakul ki, akkor a panaszok ismétlődésére igen nagy esély van (58-72%). A szövődményes esetekben, a kórkép kialakulását megelőzően a betegek 90%-nak volt már korábban epés típusú fájdalma. A zsíros étkezéseket követő hasi diszkomfortérzés (zsíros-étel-intolerancia) hasonló prediktív értékeket mutat.

Az epekő tünetei, szövődményei

Az epehólyag-kövesség típusos tünete az epekólika, amely a jobb bordaív alatti egyre fokozódó, a hátba vagy a lapockák felé sugárzó, órákig tartó fájdalommal jár, főként zsiradékdús étkezés után alakul ki, és sokszor első tünetként jelentkezik. Szövődményeként cholecystitis, cholangitis, choledocholithiasis, obstrukciós icterus, szepszis, májtályog alakulhat ki.

Gyakori szövődmény az akut biliáris pancreatitis, amelynek gyors felismerése és kezelése döntő a betegség lefolyására nézve. Ritkább, de klinikailag releváns szövődmény a Mirizzi-szindróma és az epekőileus valamint a cholecysto/choledocho-enteralis fistulák képződése. Kő nélkül, főként súlyos állapotú, idős betegekben alakulhat ki az acalculosus vagy kő nélküli cholecystitis, amelynek diagnózisa sokszor igen nehéz, és a betegség mortalitása kezeletlen esetekben az 50%-t is elérheti.

Terápia

Az epés diétát inkább a szövődmények kialakulásának megelőzésére ajánljuk. Az epehólyag-kövességben a korábban javasolt kenő- vagy urzodezoxikólsavval történő epekőoldó vagy extracorporal lithotrypsiás (ESWL) eljárásokat ma már alig alkalmazzuk. Ismert az a tény is, hogy minél fiatalabb korban alakul ki epehólyag-kövesség, annál valószínűbb, hogy a betegnek élete során panasza/szövődménye alakul ki, emiatt különösen a fiatal betegek (< 40 év) első epekövesség okozta panasza feltétlenül műtéti indikációt képez.

Az is általános szabály, hogy függetlenül az életkortól az első epekólikás roham jelentkezése önmagában szintén műtéti indikációt jelent, a definitív megoldás a laparoszkópos cholecystectomia.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.