Gasztroenterológia

Diverziós colitis tünetei, diagnózisa

Kulcsfontosságú megállapítások

  • A diverziós colitis a vastagbél gyulladásos betegsége, amely a széklet útjából kikapcsolt colonszegmentum­ban alakul ki.
  • Általában Hartmann-műtétet követően, a vakon buk­tatott distalis colon és rectum területén észleljük.
  • El kell különíteni az ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségektől, konzervatív kezelése azokhoz hasonló.
  • Aminoszalicilát, szteroid hatékony lehet, a gyulladás a rekonstrukciós műtét után megszűnik.

Epidemiológia

Endoszkópos eltérés, valamint szövettani elváltozás a distalis colon területében a betegek többségében észlel­hető, de csak az esetek 6-30%-ában jelentkeznek klini­kai tünetek.

Patogenezis

A gyulladásos reakció nagy valószínűséggel az epithel-sejtek elégtelen tápanyagellátásából ered. Ezek a táp­anyagok rövid szénláncú zsírsavak, short-chain fatyty acids (SCFA: ecetsav, propionsav, vajsav), amelyek emésztetlen poliszaharidok (növényi rostok és oligopeptidek), anaerob bakteriális bontásából származnak. Ezekre a zsírsavakra elsősorban a colon distalis terü­letén van szükség, de kizárólagos szerepük a kezelésre refraktér esetek miatt megkérdőjelezhető.

Klinikai tünetek

A legtöbb eset tünetmentes marad, a kimutatható en­doszkópos és szövettani eltérések ellenére. A tünetek alhasi fájdalom, görcs, nyákürítés, gennyes váladék ürítése, véres nyák távozása, általában enyhék. A hasmenés, a transzfúzi­ót igénylő vérzés is a ritka tünetek közé tartozik.

Diagnózis

A kórkép lehetősége akkor merül fel, ha a beteg anamné­zisében a colonkirekesztéssel járó műtétet hónapok múl­va alhasi panaszok, nyákos, gennyes, esetleg véres vá­ladékürítés követi. Fizikális vizsgálattal a distalis colon területében nyomásérzékenységet találhatunk. A labor­eredmények aspecifikusak, gyulladásos eltérések mel­lett esetleg enyhe anaemiát észlelhetünk.

A kirekesztett terület endoszkópos vizsgálatára általában az anus prae zárása előtt kerül sor hátrahagyott polypus vagy tumor gyanúja miatt. A vizsgálat során ödémás, vérbő, foltok­ban gyulladt nyálkahártyaképet látunk, amely colitis ulcerosára emlékeztet. A biopsziás minták szövettani eredménye aspecifikus colitist mutat.

Differenciáldiagnózis

Elsőként a gyulladás okaként szereplő bakteriális (Salmonella, Shigella, Cl. difficile, Yersinia, E. coli.) és vírusfertőzések kizárása szükséges. Endoszkópos vizsgálattal az adenoma, tumor, IBD (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) lehetőségét kell kizárni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.