Gasztroenterológia

Melanosis coli tünete, kezelése

Melanosis jelenlétére a rendszeres hashajtóigénnyel bíró, obstipációról panaszkodó betegek esetén lehet számíta­ni. Az endoszkópos vizsgálatot gyakran a székelési pa­naszok alapján felmerült organikus bélbetegség (carci­noma) miatt végezzük.

Kulcsfontosságú megállapítások

  • A melanosis coli diagnózisa a vastagbél-nyálkahártya színének elváltozására utal, amely hashajtóabúzus ha­tására alakul ki.
  • Endoszkópos vizsgálatkor a nyálkahártyán a melanin színére emlékeztető szürkésbarna foltozottság látszik.
  • A foltok oka a makrofágokban lévő lerakódás, ez szö­vettanilag lipofuscin.
  • Az elváltozás forrása az antrakinont tartalmazó has­hajtók rendszeres használata.
  • Az abúzus megszűntével a lerakódás csökken, majd eltűnik.

Melanosis jelenlétére a rendszeres hashajtóigénnyel bíró, obstipációról panaszkodó betegek esetén lehet számíta­ni. Az endoszkópos vizsgálatot gyakran a székelési pa­naszok alapján felmerült organikus bélbetegség (carcinoma) miatt végezzük.

Definíció

A melanosis coli a vastagbél nyálkahártya kígyóbőrszerű endoszkópos képét mutató elszíneződését jelenti. Megje­lenése antrakinon tartalmú hashajtókkal függ össze, az ozmotikus hashajtók ilyen eltérést nem okoznak.

Epidemiológia

Részletes adatok nem állnak rendelkezésre, az elváltozás megjelenésére elsősorban az idős betegek esetén lehet számítani.

A folyamat kialakulása a hashajtóhoz való hozzászokással kezdődik. A hashajtás utáni napokban bekövetkező 3-4 napos székelési szünetet az idős beteg székrekedésként ítéli meg, s újra, nem egyszer emelkedő dózisban, laxatívumot használ. A gyógyteák (aloe, senna, rebarbara, cascara), a stimuláns hashajtók antrakinont tartalmaz­nak, és 2-3 hónapos használatuk után már megjelenhet a melanosis.

A nyálkahártya elváltozása a Bauchin-billentyű magasságától kezdődik, és a línea dentata vonaláig húzódhat. Az elváltozás patofiziológiai jelentősége nem tisztázott, a karcinogenezisben játszott szerepe nem volt bizonyítható. A készítmények elhagyását követően a me­lanosis körülbelül ugyanennyi idő alatt fejlődhet vissza.

Klinikai tünetek

Az elváltozásra jellemző tünetek nincsenek, a mucosa elváltozása önmagában tüneteket nem okoz, a diagnó­zisra a székelési panaszok, az anamnézisben szereplő hashajtók típusa alapján gondolhatunk.

Diagnózis

Az endoszkópos vizsgálat során a jellemző makroszkó­pos kép, a térképszerű barnásszürke foltozottság alap­ján a diagnózist kimondhatja a vizsgáló. A diagnózis megerősítésére biopsziás mintavétel javasolt a típusos helyekről és az ép területről. A vizelet vagy a széklet­minta vékonyréteg kromatográfiás analízise kimutatja a bisacodil fogyasztást a kérdéses esetben.

Differenciáldiagnózis

A panaszok és a tünetek alapján a vastagbél funkcio­nális betegségein túl az organikus szűkülettel járó ál­lapotok kizárása (tumor vagy tumorrecidíva, megaco­lon, stranguláció, kitapadás) az endoszkópos vizsgálat feladata.

Terápia

A hashajtók használata helyett rostdús ételek fogyasz­tására, naponta étkezés korpa és bőséges folyadék felvételére biztassuk a beteget. A székelési rend kialakí­tását egyénre szabott mennyiségű laktulóz adásával segíthetjük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.