Gyermekbetegségek

Krupp tünete gyerekeknél

A gége akut gyulladása. A krupp skót elne­vezés, ami azt jelenti, hogy rekedt hangon kiabál. A betegség 3 hónapos és 5 éves kor közötti gyereket érinti, a leggyakoribb kétéves korban. A kruppban szenvedők többsége kisfiú, és jellemzően a téli hó­napokban történnek a megbetegedések.

Okai

Szinte kizárólag vírus okozza a gyulladást, csakúgy, mint a gége- és légcsőgyulladást. Leggyakrabban az 1-es típusú parainfluenza vírus. Az esetek 15%-ában a családban már előfordult ilyen eset. Az allergia vagy a légutak megemelkedett reakciói is hajlamossá tehetik a gyermeket a kruppra.

Tünetek

Enyhe, fémes hangú, uga­tó köhögéssel kezdődik, ami egyre súlyosbodik, majd görcsössé válik. Ez -különösen a kisgyermekeknél, ahol a gége nagyon szűk – légzési nehézségekhez vezet. így aztán valódi gégeelzáródás következik be, ami miatt a levegő igen nehezen halad át, és minden lélegzetvé­tel sípolóvá válik, az orrcimpák spontán mozognak, a nyak mélyedése behorpad, és a bordák közötti terület is erőlködik, hogy minél több levegő juthasson be a tüdőbe.

Kísérő tünet a rekedtség vagy pedig teljesen elmegy a hang. A sírás vagy az izgatottság súlyosbítják a tüneteket. A babát függőlegesen kell tartani, nem fekve. A szívverés felgyorsul, a fellépő oxigénhiány miatt a gyerek elgyengül, sápadt és aluszékony lesz.

Diagnózis

A súlyos légzési nehézséggel járó tünetekről, amelyeket a jellegzetes sípoló hang kísér, könnyen felismerhető a betegség.

Terápia

Az egyértelmű légzési ne­hézségeket mutató gyereket – felgyorsult légzés és szívverés (tachicardia), sápadtság, cianózis – rögtön orvoshoz kell vinni, aki adrenalint és cortizont ad, azonnali kórházi kezelést javasol, ahol oxigént adagolnak neki, és rehidratálják. Kevésbé súlyos esetekben otthon is kezelhetjük a kis beteget: folyadékot, lázcsillapító gyógyszert (csak nagyon magas láznál) kell adni; inhaláljunk a gyerekkel hideg gőzben.

Ez enyhíti a torok irritációját, és a szoba levegőjét megfelelően nedvesen tartja. Habár a kortizonok hatása vissza­üthet, még mindig használatban vannak. Minthogy ez vírusos eredetű betegség, nincs szükség antibiotikumokra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.