Babaápolás

Megváltozó életstílus szülés után

“Nagyon várom már, hogy meg­szülessen a babám. De félek, hogy az az életvitel, amelyhez a párom és én hozzászoktunk, teljesen megfog változni.”

Minden megváltozik

Nos, az biztos, hogy amikor hazaérke­zik a baba, nem csak a pelenkát kell vál­togatni. Valamennyire minden megvál­tozik: más lesz a dolgok fontossági sor­rendje, az új szülők viselkedése, az anyu­ka alvási ritmusa és étkezése, felfordul­nak a nappalok és éjszakák, valamint a hétvégi programok, akadályok gördül­nek a pár romantikus együttlétei elé, átalakulnak a családi pénzügyek.

Talán lesz egy-egy vendéglői ebéd vagy vacsora (különösen ha a mama visszamegy dol­gozni), de valószínűleg ritkábban kerül sor gyertyafényes éttermekre, ám sűrűb­ben olyan családbarát helyekre, ahol ma­gas etetőszékeket adnak, és némán tű­rik a szőnyegbe taposott borsófőzeléket vagy répapapit. Szórakozás helyett ott­hon töltött esték következnek, az „ágyban elköltött reggeli” kifejezés új értelmet nyer, a kávét és a süteményt felváltja a hajnali etetés, az újságra úgy délelőtt 11 körül jut pár perc, a szeretkezést (ha egyáltalán marad rá idő) nem a szenve­dély vezéreli, hanem a baba szunyókálásának órarendje.

A selyemblúzok és gyapjúnadrágok a szekrény aljára kerülnek, hogy helyet adjanak a mosható cuc­coknak, amik jól bírják a kiköpött ételt és a szivárgó pelenkát, a DVD kiszorít­ja a mozit – és amikor visszatér a mozizós korszak, már a gyerekelőadás és a rajzfilm lesz a favorit.

Más szóval a kisgyerek nagy válto­zásokat hoz

Minden pár élete átalakul, amikor szülővé lesznek, de hogy konk­rét esetben mi történik, azt nem lehet előre megjósolni: ez részben az anyától, részben az apától, de leginkább a babá­tól függ. Egyik-másik szülő nem sírja vissza a régi, gyerektelen életformáját, és jól elvan harmadmagával.

Mások cso­dálkozva tapasztalják, hogy nem hiány­zik annyira a régi élet, mint hitték vol­na, de időnként szükségük van egy kis kikapcsolódásra (az ilyen igényeket nem túl nehéz kielégíteni, mondjuk, egy állandó szombat esti bébiszitterrel). Vannak alkalmazkodóbb természetű kisbabák (őket nyugodtan el lehet vin­ni egy-egy esti kiruccanásra vagy hétvégére), mások (persze a szüleikkel együtt) a percre szabályozott etetések rabjává válnak.

Előre felkészülni, lelkileg is

Az életstílus-változásokra tehát jobb előre felkészülni – legalábbis érzelmileg -, bár az esemény bekövetkezte előtt nem könnyű megmondani, hogy pontosan milyen lesz az anyaság: mármint az anyá­nak. Enyhíti a várakozás izgalmát, ha arra gondolunk, hogy minden változás feladatokkal jár, de érdekességeket is hozhat. Igaz, hogy az élet más lesz – de nemcsak nehezebb, hanem valószínűleg gazdagabb és jobb is. Bárkit, aki szülő, meg lehet erről kérdezni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.