Gasztroenterológia

Interpositio hepatodiaphragmatica tünete, kezelése

Kulcsfontosságú megállapítások

  • Zsigeri szervek kerülnek a máj és a rekesz jobb oldala közé.
  • Az eltérés általában tünetmentes, akut obstrukció elő­fordulhat.
  • Enyhe esetben nincs teendő, állandó panaszok vagy akut okklúzió műtétet igényel.

Definíció és klasszifikáció

Az észlelés radiológiai leírásból származik, ha tüneteket okoz, Chilaiditi-szindrómáról beszélünk.

Epidemiológia

Az elváltozással esetismertetésekben lehet találkoz­ni, előfordulása ritka, néhány száz eset leírása ismert. Mindkét nemben megjelenhet, középkorú, illetve 50 év­nél idősebb betegekben fordul elő.

Patogenezis

Az interpozíció kialakulását a colon és a máj függesz­tő szalagjainak lazasága, az elongált, lefutásában és rögzítettségében anatómiai variánst mutató colon teszi lehetővé. Interpozícióba leggyakrabban a colon (90%), ezen belül a flexurahepatica jut, de bekerülhet a haránt vastagbél, a gyomor, a vékonybél és a cseplesz is. Az in­terpozíció együtt járhat a kizáródott bél okklúziójával, esetleg a transversum volvulusával.

Klinikai tünetek

Az eltérés, mint tünetmentes melléklelet kerülhet leírás­ra, vagy csak intermittálva okoz aspecifikus tüneteket. Esetenként hányinger, hányás, jobb bordaív alatti fájda­lom, a székelés elmaradása szerepel a panaszok között.

Diagnózis

A májtompulat a kopogtatáskor eltűnt. Natív mellkas/ has felvételen már felvethető a diagnózis (bélkacs a máj és a rekesz között), amit CT-vizsgálat és irrigoszkópia is bizonyíthat. Kolonoszkópia a transversum területén találhat eltérést, a továbbhaladás azonban már akadá­lyozott lehet.

Differenciáldiagnózis

A jobb bordaív (máj, epehólyag) és az epigasztriális ré­gió (gyomor, pancreas, colon) betegségeinek kizárása szükséges a szindróma megállapítása mellett.

Terápia

Enyhe panaszok esetén tüneti kezelés, székletrendezés javasolt. Elektív műtét – repozíció és colonfixáció (colopexia) vagy hepatopexia – a tünetes beteg számára végleges megoldást jelenthet. A bélcsavarodással, okklúzióval járó esetben akut műtét szükséges.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.