Általános egészségi állapot

Bedugult az orra? Legyen óvatos az orrspray-k használatával!

Ha eldugul az orra a náthától vagy valamilyen allergiától, az orrcseppek és orrspray-k közvetlenül az orr nyálkahártyájára hatnak, míg a szájon át bevitt szerek az egész szervezet működését befolyásolják, például emelik a vér­nyomást. A spray-k gyorsabban szüntetik meg az orr­dugulást, de nem tanácsos őket túl gyakran használni.

Okozhat hozzá­szokást az orrspray?

IGEN Gyorsan megszünteti az orrdugulást, ám ha nem előírás szerint alkalmazzák, súlyosbítja a helyzetet.

Nátha vagy allergia következ­tében előfordulhat, hogy az or­rán át egyáltalán nem kap levegőt, mert az orr járatokban kitágulnak az erek. A leggyor­sabban úgy lehet megszüntetni a dugulást, hogy belefúj az or­rába egy kevés orrspray-t, amely a nyálkahártyát lelo­hasztó hatóanyagot tartalmaz.

Ha azonban 3-4 napnál to­vább használ ilyen szert, ta­pasztalni fogja, hogy az egyre kevésbé hat, és egyre gyakrab­ban és többet kell az orrába fújni, hogy az orr járatok átjár­hatók maradjanak. Az orvosok ezt bumeránghatásnak neve­zik. A veszély elhárítása érde­kében ne használjon orrcseppet vagy orrspray-t három napnál tovább.

Biztonságos az orrspray?

TALÁN Mindegyikben van olyan tartósítószer, amelyik mellékhatásokat okozhat.

A tartósítószer neve benzal-kónium-klorid. Egyes orvosok azt tanácsolják betegeiknek, hogy ne használjanak olyan orrspray-t, amelyik benzal-kónium-kloridot tartalmaz, bár úgy tűnik, a legtöbb készít­ményben van ilyen tartósító­szer. Előfordul olyan panasz, hogy a spray irritálja az orr­járatokat. Egyes kutatások szerint a bumeránghatást is fokozza. Olyan adat is létezik, amely szerint az orrspray-k fo­kozzák az arcüreggyulladásra való hajlamot. Ezzel szemben más kutatók sem rövid, sem hosszú távon nem találtak ilyen kockázatot.

Ne használjon orr dugulás el­leni spray-t néhány napnál to­vább. A sóoldatot tartalmazó készítmények közül érdemes olyat választani, amelyikben nincs az említett tartósító-szerből. Otthon is lehet ilyen oldatot készíteni fél kiskanálnyi konyhasóból, egy csipet szódabikarbónából és 2,5 dl meleg vízből. Keverje jól össze, majd öntse bele az oldatot egy szóróflakonba, vagy csöppent­sen belőle az orrába szem-cseppentővel. Mindennap friss oldatot kell készíteni.

MI A TEENDŐ HOZZÁSZO­KÁS ESETÉN?

Ha azt tapasztalja, hogy szervezete hozzászokott a spray-hez, forduljon or­voshoz. Egyes orvosok a fokozatos leszokást ajánl­ják: csak az egyik orrlyuk­ba kell belefújni, abba, amelyik jobban el van dugulva. A másik orrlyuk idővel magától kidugul, és akkor abba kell hagyni a szer használatát. Másik megoldás lehet szájon át szedett, orrdugulás elleni gyógyszer és/vagy antihisztamin és mellette sóoldat csöpögtetése az orrjáratba. Időnként kortizontartalmú gyógyszert is fölírnak a probléma kezelésére.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.