Gasztroenterológia

Kolorektális (vastagbél) rákok kialakulása

A DNS-szekvencia analízistechnikájának legújabb fejlődése oda vezetett, hogy nagyon rövid idő alatt több száz gén bázissorrendje vált vizsgálhatóvá, vagyis lehetőség nyílt arra, hogy a humán genom megismerésének programját a ráksejtek tekintetében is megismételjük. Ez a folyamat jelenleg is tart, és azt eredményezi, hogy az újabb és újabb adatok tükrében a rákkeletkezés ismert molekuláris mechanizmusait folyamatosan újraértékeljük.

A kolorektális rákok kialakulása többlépcsős folyamat, amely a sejtproliferáció mintázatának megváltozásával és a növekedési kontroll elvesztésével jellemezhető. A legújabb vizsgálatok arra utalnak, hogy a karcinogenezis folyamatában a gének igen nagy száma károsodott, de csak egy kis részük játszik szerepet a tumorok kialakulásában, progressziójukban és metasztatizáló képességeikben. A kolorektális rákok többségének kialakulása sporadikus mutációval kezdődik, majd a mutációk halmozódása és a sejtek darwini szelekciója vezet el a carcinomához.

Kiváltó okok

A kiváltó okok viszont lehetnek különbözőek, és ezen az alapon megkülönböztethetünk mutátor (HNPCC), metilátor (CIMP) és szuppresszor (polyp-cancer szekvencia) fenotípusú vastagbélrákokat. Összesen 323 beteg adatait tartalmazó adatbázisunk alapján azt találtuk, hogy a polyp-cancer szekvencia talaján kialakult mikroszatellita stabil vastagbélrákok előfordulási gyakorisága 87,3%-os, a mikroszatellita instabil CIMP pozitív rákok 8,7%-os, a HNPCC-k 4,3%-os gyakorisággal fordultak elő. Ezeknek a daganatoknak a várható kórlefolyása egymástól jelentősen eltér, továbbá a betegek személyre szabott daganatellenes kezelést igényelnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.