Egészségügyi kérdezz-felelek

Rák elleni gyógyszerek

Tüdőrák miatt kemoterápiában részesülök. Nem baj, ha olyan antioxidánsokat szedek, mint a C-vitamin és a béta karotin?

De baj. Az egereken és sejttenyészeteken végzett vizsgálatok szerint a nagy dózisú C-vitamin megakadályozza, hogy a kemoterápiás szerek elpusztítsák a rákos sejteket. Az embereken végzett kisszámú vizsgálat egyikében a kutatók 90 emlőrákos nőnek adtak igen nagy dózisban vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat, majd összehasonlították állapotuk alakulását 180 olyan nőével, akik nem szedtek ilyen étrend kiegészítőket.

Bizonyos adatok azt mutatták, hogy az étrend kiegészítőket használó nőknek rosszabbak a túlélési mutatói. A lényeg tehát az, hogy az onkológusával való egyeztetés nélkül semmilyen vény nélkül kapható étrend kiegészítőt vagy orvosságot ne vegyen be!

Most vagyok túl az emlőrák miatti kemoterápián, és úgy tűnik, minden rendben van.

Az orvosom azonban azt akarja, hogy legalább egy évig szedjek még trasztuzumabot. Miért?

Azért, mert az csökkenti a kiújulás kockázatát. Az orvosok szerint a kemoterápiás kezelés után legalább egy éven át trasztuzumabot kellene kapnia minden olyan nőnek, akinek HER2 pozitív volt a daganata ez az emlőrákos esetek mintegy 20 százalékát jelenti. A szer három nagy horderejű vizsgálatban 50 százalékkal csökkentette a potenciálisan végzetes daganat kiújulásának kockázatát.

Ha ön elmúlt 50 éves, vagy fennállnak önnél a szívelégtelenség kockázati tényezői (például cukorbetegség vagy korábbi szívroham), akkor beszélje meg orvosával a gyógyszer szedésének veszélyeit: a trasztuzumab 216 százalékkal növelheti a pangásos szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

A családom csak a szemét forgatja, amikor azt mondom, hogy „kemós az agyam”. Pedig tényleg van ilyen, igaz?

Van bizony! A kemoterápia után tapasztalható homályos gondolkodást, összpontosítási zavart és feledékenységet évtizedeken át csak képzelgésnek tartották, friss kutatások azonban kimutatták, hogy nagyon is valós állapotról van szó, amely az utolsó kemoterápiás kezelés után akár évekig is eltarthat. Szerencsére lehet tenni a tünetek ellen. A szakemberek úgy találták, hogy az alvászavarokkal küszködők esetében a nappali éberséget fokozó modafinil a „kemós agyú” személyek memóriáját és összpontosító képességét is javította.

De megpróbálkozhat az úgynevezett emlékezet és figyelemadaptációs tréninggel is, melynek során lényegében úgy kell folyamatosan kommentálnia az ön által éppen végzett különféle tevékenységeket, mintha a rádióban közvetítene egy sportmeccset. A meditációnak és a testmozgásnak is lehetnek bizonyos kedvező hatásai. Ha tehát „kemós agya” van, ne hagyja azt figyelmen kívül, és kérdezze meg orvosától, hogyan kaphatná vissza a tiszta gondolkodás képességét!

Miért van az, hogy egyeseknek kihullik a hajuk a kemoterápiától, másoknak nem?

Ez az alkalmazott gyógyszertől és az alkalmazás időtartamától függ. A hajhullásnak az az oka, hogy a kemoterápia a gyorsan osztódó sejteket támadja és a hajat létrehozó sejtek is ilyenek. Egyes szerek az egész testre kiterjedő haj és szőrhullást okoznak (még a szempillákat is beleértve), míg mások csak a fej, a hónalj vagy éppen a láb szőrzetére hatnak. A hajhullást leggyakrabban okozó kemoterápiás szerek közé tartozik a doxorubicin, a metotrexát, a foszfamid, az 5-fluorouracil és a paklitaxel. A jó hír az, hogy a haj és szőrhullás csak átmeneti jellegű, és a kezelés befejeztével az elveszített szőrzet újra kinő.

Most fog kezdődni az első kemoterápiás kúrám. Tényleg annyit fogok hányni, ahogy a filmekben mutatják?

A kemoterápiával együtt járó émelygés és hányás már szinte teljesen a múlté, hála az émelygés elleni szerek alkalmazásának, amit gyakran már a kemoterápia előtt elkezdenek, és csak a kúra befejezése után hagynak abba. A leghatékonyabb gyógyszerek a szerotonin receptor (5-HT3) antagonisták: az ondansetron, a granisetron, a tropisetron és a palonosetron.

Ezek a gyógyszerek ugyanazt teszik az émelygéssel és a hányással, mint a víz a tűzzel. A szerotonin nevű idegi ingerületátvivő anyag működését gátolják, amely az agyban és a belekben hatva váltja ki az émelygést. A gyógyszerek másik remek tulajdonsága az, hogy némi fejfájástól és székrekedéstől eltekintve alig van mellékhatásuk.

A legújabb forgalomba került émelygés elleni szer a neurokinins (NK1) receptor antagonista aprepitant (injekció formájában foszaprepitant), amely más, hányásra késztető vegyületek működését gátolja. Végezetül pedig az orvosa valamilyen kortikoszteroidot, például dexametazont vagy metilprednizolont is felírhat. Ideális esetben ezeket valamilyen szerotonin receptor antagonistával vagy neurokinin1 receptor antagonistával kombinálva kell kapnia.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.