Gasztroenterológia

Prolapsus recti (végbélelőesés) tünetei, diagnózisa és kezelése

Végbélelőesés alakul ki, ha a rectum kötőszövetes és iz­mos tartóelemei (m. puborectalis, m. levator ani) meg­lazulnak, és a rectum teljes falvastagságával teleszkóp-szerűen kifordul az anusgyűrűn keresztül. Ez kezdetben csak préseléskor, székelés során alakul ki, majd állandósul. Előrehaladott esetben teljes inkontinenciával jár, mivel az előeső vaskos bélfal az egyébként is gyenge sphincter-izomzatot teljesen kitágítja.

Etiología

Nem teljesen tisztázott, hogy örökletes vagy szerzett okok miatt alakul-e ki. Főleg idős betegeken jelentkezik, kevés kivétellel nőkön. Prediszponáló tényező a króni­kus obstipáció, gerincvelőt érintő neurológiai betegség, depresszió, multiparitás, korábbi anorectalis műtét, a húgyhólyag és az uterus hüvelybe történő descensusa.

Klinikai tünetek

Az anusnyíláson koncentrikusan kiforduló, élénkpiros, vérbő végbélmucosa látható, amely a leszorító sphinc­ter miatt ödémás, vérzékeny, nyálkás váladékot termel. Akár 10-20 cm hosszú is lehet. Visszahelyezve tapint­ható a gyenge sphincter. Rektoszkóppal látható a ki-fordulási ponttól aboralisan a gyulladt, vaskos, vérbő nyálkahártya. Gyakori a társuló részleges vagy teljes in­kontinencia. Elkülönítendő a prolapsus anitól, ahol csak nyálkahártya fordul ki, ritkán hosszabb, mint 5 cm és radier irányú redők láthatók.

Kezelés

Néhány cm-es prolapszus esetén a gát felől végzett Altemeier- vagy Delorme-műtét végezhető. Altemeier módszere a prolabáló rectumszakasz minden rétegének excíziója és a bélvégek közt kifordított helyzetben varrt anasztomózis, amelyet ezután reponálunk.

A szintén gát felől végzett Delorme-műtét során a prolabáló rec­tumszakasz mucosája kerül excízióra, a rectum izom­falát körkörös raffoló öltésekkel rövidítjük meg. Idős, társbetegségekkel terhelt betegeknél első választásként alkalmazandó a gáti feltárásból végzett módszer, kife­jezett inkontinens panaszok esetén elülső levator plasz­tikával kombinálható. Recidíva esetén ismételhető a be­avatkozás.

Műtét

Kifejezett, 10-20 cm hosszú prolapszus esetén hasüreg felől végzett rectumfixációs műtét (rectopexia) javasolt, amelynek során a mobilizált és eredeti hely­zetébe felhúzott rectumot a praesacralis fasciához rög­zítjük háló vagy nem felszívódó varratsor segítségével. Alacsonyabb a recidívaarány, ha a fixációval egyidejű­leg a rectum reszekcióját is elvégezzük, de ez nagyban növeli a műtéti terhelést, több a szövődmény lehetősége.

Lehetséges szövődmények: anastomosis insuffitientia, praesacralis vénás plexusból eredő vérzés, háló kilökő­dése, bélfisztula. Az abdominalis fixációs műtétek már laparoszkóposan is végezhetők, többféle típus ismert. Ezeket a műtéteket csak tapasztalt colorectalis sebészek végezzék.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.