Gyermekbetegségek

Vakbélgyulladás tünetei gyermekeknél

Gyermekkorban gyakran előforduló be­tegség a vakbélgyulladás. Inkább jellem­ző a fiúkra (a fiú-lány arány 2:1), és ez a gyermekkorban előforduló hasi műtétek leggyakoribb oka.

Okai

A vakbél begyulladhat, ha idegen testek miatt ezek a részen a bél elzáródik, vagy élősködők, esetleg száraz és nagyon kemény székletdarabok elzárják. Okozhatja az itt lévő nyirokcsomók valamilyen fertőzés miatti elzáródása is.

Vakbél felépítése

Tünetek

Első jele az erős, köldök táján érzett tompa fájdalom. További tünetei az étvágytalanság, a hányinger, a hányás. A vakbélgyulladás fájdalmának helye jel­legzetesen a has jobb alsó része, amely lefelé, a comb felé sugárzik ki, felfelé pedig a gyomor irányába. A hasra tenyerelve a fájdalom fokozódik, főként a jobb alsó részen, a lágyék tájékán. A hasi fájdalmat fokozza a köhögés és a járás is. Súlyosabb esetekben (akut vakbélgyulladás) láz is előfordul.

Diagnózis

Az orvos megvizsgálja a hasat, vérvizsgálattal ellenőrzi a gyulladás meg­létét. A hemokróm jelzi a megnövekedett fehérvérsejtszámot, a C-proteint (a vérsa­vó egy fehérjéje, aminek koncentrációja gyulladás jelenlétében megemelkedik) és a vörösvértestek gyorsan emelkedő számát, amellyel véredényekké csapódnak ki; ez is fokozódik a C-protein növekedésekor. A vizeletvizsgálat is hasznos lehet, amellyel kizárják a hasonló tüneteket mutató húgyúti eredetű fertőzéseket. Esetenként a teljes bizonyosság kedvéért szükség lehet a hasi ultrahang vizsgálatra is.

Terápia

Lehet gyógyszeres, vagy sebé­szeti beavatkozás. Ha a hasi fájdalom nem túl erős és a láz nem magas kivizsgálják, és megfigyelés alá veszik a kis beteget, és könnyű étren­det javasolnak. Időnként ez is elegendő a gyulladás csökkentéséhez. Ha a hasi fájdalom erős és a láz is magas, sebészeti beavatkozásra van szükség. A kór­házi fekvés átlagos időtartama a műtét után általában négy nap, ezután a gyermek fokozatosan visszatérhet a normális étrendre és a mindennapi életre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.