Élelmiszerek

Tökfélék származása, alkozóelemei, élettani hátasi

A zöldségfélék „nehézsúlyú” bajnoka egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Amint arra elnevezése is utal, a sütőtököt szinte kizárólag nagyobb darabokra vágva, megsütve szokás fogyasztani, helyenként – a sült gesztenyéhez hasonlóan – akár az utcai árusoknál is. Az utóbbi időben azonban egyre inkább elterjed, hogy levest, ivólevet készítsenek be­lőle.

Feltehetően az utóbbi időben nálunk is terjedőben levő Halloween-kultusz is hozzá­járult a sütőtök növekvő népszerűségéhez. És teljes joggal: ez a könnyen emészthető, semmilyen szervet nem ingerlő zöldségféle béta-karotin tartalmát illetően különleges­ségszámba megy.

Honnan származnak a tökfélék?

Amerika felfedezésével a sütőtök, a világ legnagyobb bo­gyója megtalálta felénk az utat. Napjainkban elsősorban a Földközi-tenger vidékén, Kelet-Európában, Ázsiában, de mindenekelőtt Dél- és Észak-Amerikában termesztik. A tökök nagy családját a fogyasztásra alkalmatlan dísztö­köket leszámítva, három csoportra oszthatjuk. Van elő­ször is a hatalmas, narancsszín héjú és húsú, gömbölyded sütőtök. Aztán ott a zamatos húsú pézsmatök, ennek a fajtának tipikus képviselője a muskotálytök.

Legelterjed­tebb fajta mindazonáltal a főzeléktök, amelynek számos alakja, formája van. E családhoz tartozik a halloween-tök – az a stájerországi fajta, amelynek magjából tökmagola­jat készítenek -, de a cukkini és a patisszon is. Alapsza­bály: minél nagyobb egy tök, annál tartalmasabb és za­matosabb. Ezek a tökfélék augusztus végétől az első éjszakai fagyokig szedhetők fel. Száraz, hűvös (de fagy­mentes) helyen újévig is eltarthatok.

Milyen alkotóelemekből állnak?

A tök kalóriaszegény: a benne található tápanyagok szén­hidrát és ballasztanyag formájában fordulnak elő, emel­lett van benne egy kevés fehérje, a zsír mennyisége emlí­tésre sem méltó. A tömegét 90%-ban kitevő víz mellett rokonaihoz, az uborkához és a görögdinnyéhez hasonlóan jelentős mennyiségű kálium, továbbá foszfor, kalcium és magnézium található benne. A nyomelemek közül vasat, cinket, bórt és szelént tartalmaz.

Magas béta-karotin tar­talma mellett (minél narancsosabb színű a tök húsa, an­nál magasabb benne a béta-karotin tartalom), kínál szá­munkra C- és E-vitamint, többféle B-vitamint (B1 B2, B6, niacin, folsav és pantoténsav). A tökmag remek lehető­ség, hogy többszörösen összetett telítetlen zsírsavakhoz, s ráadásul még a másodlagos növényi anyagok egyikéhez, fitoszterinhez jussunk.

Legfontosabb tudnivalók a tökfélékről dióhéjban

  • A szárított tökmag héjjal vagy héj nélkül kerül forgalomba. Ez gazdag fitoszterinben és cinkben, segít az idős­kori prosztatanagyobbodás, illetve az inkontinencia elkerülésében.
  • A stájerországi tökmagolaj sötétzöld, rendkívül aromás, diós zamatú. Csök­kenti a koleszterinszintet, mivel nagy­részt többszörösen összetett, telítetlen zsírsavakból áll, ráadásul betaszitoszterint, egy hasonló hatású növényi hor­mont is tartalmaz.
  • A cukkini, a „törpetök”, a sütőtök zöld vagy sárga héjú kicsinyített változata. A töknél kevesebb kalóriát tartalmaz, mert sokkal kevesebb benne a szénhid­rát. Béta-karotin tartalma alacsonyabb, C-vitamin-tartalma viszont valamivel magasabb, mint a sütőtöké.
Egészségre gyakorolt hatása: Fogyasszuk akár a húsát, a magját vagy a tökmagolajat, a szív- és érrendszer, a vese és a prosztata egyaránt profitál mindegyikből.

A tökfélék egészségtani jelentősége

Mivel a sütőtök lényegében véve zsírmentes, és nem tar­talmaz gyümölcssavat sem, rendkívül könnyen emészthe­tő, nevezhetjük akár növényi eredetű diétás ételnek is. Nem okoz semmiféle allergiát, épp ezért csecsemőknek sárgarépa helyett is adható. Ballasztanyagának köszönhe­tően hatásos ellenszere a székrekedésnek, de méregtelení­tő és koleszterinszint-csökkentő hatású is.

Magas vérnyo­más esetén, s ha valakinek szervezetében túl sok víz halmozódik fel, a sütőtök kész áldás: magas káliumtartal­ma szabályozza a szervezet vízháztartását, a vesét a feles­leges folyadékmennyiség kiválasztására serkenti.

A hatal­mas méretű sárga főzelékféle béta-karotin tartalma külön figyelmet érdemel: ez ugyanis antioxidánsként véd a tüdő-és prosztatarák kialakulásától. A szabad gyökök elleni harcban a béta-karotint segíti a C- és az E-vitamin, a cink és a szelén is. Ez az ötfős csapat erősíti immunrendsze­rünket, hogy elkerülhessük a különböző fertőzéseket.

A sütőtök hosszú ideig eltartható. Sötét, hűvös helyen tárolva megőrzi valamennyi értékes összetevőjét. Meghámozva, feldara­bolva, kis adagonként jól fagyasztható.

Chilis sütőtökleves

Hozzávalók (2 személyre)

25 dkg sütőtök (héja nélkül számítva), 1/2 fej vöröshagyma, 10 g friss gyömbér, 1 kávéskanál olaj, 1 kávéskanál barnacu­kor, 1/2 liter zöldségalapié, 1/2 kávéskanál őrölt chili, só, őrölt bors, 1 kávéskanál főzőtejszín, 3 evőkanál narancslé

Elkészítés

A sütőtököt kis kockákra vágjuk. A hagy­mát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, finomra re­szeljük.

A hagymát és a gyömbért forró olajban megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a sütőtököt, és megpároljuk. Ráhintjük a cukrot, és folytonos keverés mellett meg­olvasztjuk. Felöntjük a zöldséglével. A le­vest chilivel, sóval, borssal ízesítjük, és fe­dő alatt, takaréklángon 15 percig főzzük. Botmixerrel krémlevessé keverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és a narancslét.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.