Gasztroenterológia

Szexuális úton terjedő betegségek (anális szex)

A fiatalabb korosztályt képviselő betegek körében nap­jainkban is gyakori az alábbi betegségek analis manifesztációja. Fontos e betegek figyelmének felhívása a promiszkuitás veszélyeire, a védekezésre, és a partnerek lehetőség szerinti együttes kezelésére, illetve szűrésére. A betegségek terjedését nagyban segíti, hogy sokan csak tünetmentes hordozók, akik tudtukon kívül terjesztik a betegséget.

Condyloma acuminatum

Humán papilloma vírus okozza. Jellegzetes, fájdalmat­lan bőrfüggölyök alakulnak ki a perianalis bőrfelszínen, amelyek kezelés nélkül egyre szaporodnak. Előrehaladott esetben vaskos, karfiolszerű felrakodások képződnek a farpofák felé terjedve, illetve a linea dentata magasságáig befelé. A rectumnyálkahártya ritkán érintett. Az elhanya­golt óriáscondylomát Buschke-Löwenstein-tumornak is hívják, amely laphámrákká alakulva malignizálódhat.

A perianalis régió mellett férfiakon a glanspenis, nőknél a nagy- és kisajkak vizsgálata is szükséges. Malignitás gyanúja esetén biopszia és szövettani vizsgálat segíthet. Kisebb elváltozások helyileg 10-20%-os podophyllines ecseteléssel, fagyasztással kezelhetők, immunterápiás, illetve cito toxikus gyógyszerek is adhatók.

Kiterjedtebb esetekben eredményesebb és gyorsabb gyógyulást kínál a függölyök elektrokauteres leégetése, sebészi excíziója. Műtétnél alapvető fontosságú az analis csatornában levő belső függölyök egyidejű felkutatása és leégetése, mivel enélkül a recidiva szinte biztos. Óriás vagy malignizálódott condyloma műtéti eltávolításánál átmeneti vagy vég­leges colostoma készítésére is szükség lehet.

Herpes anogenitalis

HSV-1- vagy legtöbbször a HSV-2-vírus által okozott in­fekció. A vírusok primer fertőzéskor a behatolási kapu­tól (genitoanalis tájék hámsérülései) már 24 óra alatt a regionalis ganglionokba jutnak, ahol tünetet nem okozva megtelepednek. Aktiválódásuk későbbi noxa hatására következik be (pl. stressz, copulatio, menzesz), amikor az érzőidegek mentén ismét a bőrhámsejtekbe jutnak, és elszaporodva tüneteket okoznak. Inkubációs ideje kb. 3-7 nap. Eleinte enyhe panaszok, viszketés, hőemelkedés vagy láz, levertség jelentkezik, majd lokálisan igen fájdalmas, csoportos papulák alakulnak ki, amelyek kifekélyesednek és összefolynak.

A környéki nyirokcsomók is fájdalmasan megduzzadnak. A bakteriális felülfertőződés gyakori, a sárga lepedékkel fedett fekélyek gyógyulása akár 2-3 hét is lehet, általában nyom nélkül gyógyulnak. Akut herpesz­infekció kezelésére korán elkezdett szisztémás acyclovir vagy famcyclovir adása szükséges. Helyileg adott acyclo­vir kenőcs érdemben nem segít a gyógyulásban, inkább antiszeptikus borogatás, fedőkötés javasolt. A vírusok ak­tivizálódása tünetmentesen is bekövetkezhet, így a hor­dozó tudtán kívül is továbbadhatja a fertőzést.

Syphilis

A Treponema pallidum által okozott, napjainkban is gyakori, szexuális úton terjedő bakteriális infekció, amely a bőrhámsérüléseken keresztül jut a szervezet­be. A behatolási kapu helyén (glans penis, vulva, analis régió) megtelepedő kórokozók 3 hetes inkubáció után jellegzetes, kemény szélű, barnás, fénylő, fájdalmatlan fekélyt (I. stádium, primer sánker vagy ulcus durum) hoznak létre.

A környéki nyirokcsomók fájdalmatlanul megduzzadnak. A betegség II. stádiumában az elszaporodott kórokozók generalizálódnak a szervezetben, és jellegzetesen a genitoanalis tájékon nedvedző, erodált papulák alakulnak ki, váladékuk fertőző. Ezeket az összefolyó papulosus elváltozásokat condyloma latának hívják. I. stádiumban mikroszkópos vizsgálat igazol­hatja a syphilis diagnózisát, a szerológiai leletek 2-3 hét után válnak csak pozitívvá. Kezelése penicillinkészít­ményekkel történik. Alapvetően fontos a lehetséges kap­csolatok felkutatása és kezelése.

Molluscum contagiosum

A poxvírusok csoportjába tartozó ágens fizikai kontak­tussal, pl. szexuális úton terjed. A behatolási ponton szo­liter vagy csoportos kis papulákat okoz, amelyek nyele­sek is lehetnek. Inkubációs ideje kb. 2-6 hét. Mikrosz­kópos vizsgálattal (ún. molluscumtestek) a diagnózis megerősíthető. Ha spontán nem gyógyul, helyi kezelés javasolt a léziók fagyasztásával, kauterezésével.

Gonorrhea

A Neisseria gonorrhoeae kórokozója Gram-negatív bak­térium (gonococcus). Környezeti ártalmakra érzékeny kórokozó, szoros nyálkahártya-kontaktussal terjed. Fő­leg a húgyutakon, nemi szerveken okoz krónikus gyulladást, de ritkán anoproctitist is okozhat. Jellegzetes a lepedékkel, fekélyekkel borított rectum-nyálkahártya, fájdalmas, gennyes váladékozás kíséri. Penicillinszár­mazékokkal kezelhető.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.