Gasztroenterológia

Végbélviszketés (Pruritus ani) leggyakoribb okai

A végbélviszketés gyakori panasz, az esetek kb. 50%-ában könnyen azonosítható proktológiai eltérés okozza. Gyakoriak még a dermatológiai betegségek, fertőzések, diétás vagy pszichés okok, szisztémás betegségek által kiváltott pruritusok. A fennmaradó kb. 25%-ban a ki­váltó ok nem tisztázható, idiopathiás pruritusról beszélünk. Ezek kezelése a legnehezebb.

Etiología

A lehetséges kórokok eredetük szerint csoportosítva:

  • Proktológiai, Benignus: prolabáló nodus, polypoid anopapilla, valódi rectum polyp, váladékozó analis fisztula, krónikus fissura, analis carúncula, sphinctergyengeség.
  • Malignus: exulcerált anus carcinoma, Paget- vagy Bowen-kór.
  • Dermatológiai: kontakt allergia, ekcéma, psoriasis, li­dien planus, akne.
  • Infekciózus: Candida és egyéb dermatomycosisok, vaginalis fluor, hámsérülések bakteriális superinfekciója.
  • Parazitológiai: helminthiasis, scabies.
  • Szisztémás betegségek: diabetes mellitus, icterus, máj-cirrhosis.
  • Diétás: kávé, csokoládé, tejtermék, tea, alkohol, fűszeres étel.
  • Pszichés és idiopathiás: az ok nem azonosítható, elválto­zás nem látható.

Klinikai tünetek

Rendszeres, zavaró végbéltáji viszketés, amely az esetek egy részében valamivel összefüggésbe hozható: székelés, tisztálkodás után, meleg hatására, alvás közben vagy éjszaka, esetleg bizonyos étel-ital elfogyasztása után je­lentkezik. A viszketés állandó és kínzó is lehet, amely tartós fennállás esetén pszichés következményekkel jár­hat. Az elkerülhetetlen vakarózás és túlzott tisztálkodás helyileg felszínes, nedvedző, pontszerű excoriatiókhoz-ulcusokhoz, majd másodlagos gombás, bakteriális felül­fertőződéshez vezet. Ilyenkor erythemás udvar látható az anus körül, amely a farpofák, ill. az inguinalis tájék felé terjedhet.

Diagnózis

Alapos proktológiai vizsgálattal (anoszkópia, rektoszkópia) a proktológiai okok könnyen kiszűrhetők. Alapvető az anamnézis pontos felvétele, szükség esetén dermatológiai, nőgyógyászati konzílium, vér- és székletvizs­gálatok lehetnek szükségesek. Ne feledjük, hogy ritkán magasabb vastagbélszakasz malignus daganata állhat paraneoplasiás tünetként a viszketés hátterében, ennek szűrésére (virtuális) kolonoszkópia vagy irrigoszkópia végzése célszerű. Idiopathiás pruritus diagnózisa csak akkor állítható fel, ha az egyéb okok biztonsággal kizár­hatók.

Kezelés

Egyértelműen azonosítható ok esetén adekvát ellátás. Perianalis dermatitisek jól reagálnak kombinált szteroidos, antimikotikum-antibiotikum tartalmú kenőcsök­re. A kezelés idejére steril gézlapok javasoltak a gyulladt bőrterület fedésére. Fontos a betegek figyelmének felhí­vása a kíméletes analis higiéné szabályaira, allergia gya­núja esetén hipoallergén tisztálkodószerek, mosószerek és toalettpapír használatára. Idiopathiás pruritus keze­lése megkísérelhető lokálisan subcutan-intradermalisan adott 0,5%-os metilénkékkel. Sikertelenség esetén szedatívumok adása, pszichoterápia is szóba jön.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.