Egészségmegőrzés

Férgek okozta betegségek tünetei

A leggyakrabban előforduló fertőző betegségek egyike. A férgek egy része emberben csak a bélcsatornában, más része a bélcsatornában és a szöve­tekben, egy harmadik csoportja csak a szövetekben található. A tünetek jelentkezhetnek a behatolás helyén, a vándorlás során érintett szervek­ben, vagy abban a szervben, ahol a parazita megtelepszik.

Féregfertőzések általános tünetei

A legtöbb féreg nem szaporodik az emberi szerve­zetben, ahhoz, hogy számuk növekedjen, újabb és újabb külső fertőzésre van szük­ség. A fertőzöttek lehetnek tünetmentesek, vagy bizonytalan más betegséggel nem magyarázható tünetek jelentkezhetnek. Például fáradékonyság, étvágytalanság hasi fájdalom vagy diszkomfort érzés, éjszakai végbéltáji és szeméremtest körüli viszketés, alvászavarok, ideges tünetek, ritkán hasmenés, alultápláltság vérszegénység.

A féregfertőzések diagnosztizálása

A Ma­gyarországon előforduló férgek döntő többsége orálisan (szájon keresztül) kerül a szer­vezetbe, szennyezett kéz, nem kellően tisztított zöldségek, nem megfelelően hőkezelt húsok közvetítésével vagy kutyákkal, macskákkal való szoros kontaktus révén. A fé­regfertőzések biztos diagnózisa: a féreg vagy féregrészek, peték kimutatása székletből.

Egyes féregbetegségeknél (echinococcosis, toxocariasis, trichinellosis) vér­vizsgálat, mely az ellenanyagok kimutatásán alapszik. Néhány féreg makrosz­kópos képe annyira jellegzetes, hogy ez alapján szabad szemmel is felismer­hető. Például Ascaris lumbricoides: az érett féreg 8-10 cm hosszú, henger ala­kú, izmos, földigilisztára emlékeztető, de mindkét végén elhegyesedő féreg.

Enterobius vermicularis (cérnagiliszta) 1 cm hosszú, fehér színű, cérnavastag­ságú féreg. Trichuris trichiuria: 3-5 cm hosszú, fehér színű hengeres féreg. Tenia solium, Tenia saginata: több méterre megnövő féreg, teste ízekre tagolt.

A férgek által okozott betegségek kezelésére megfelelő féreghajtó gyógyszerek állnak rendelkezésre. Nagyon fontos a reinfekció megelőzése. Például cérnagiliszta esetén a gyógyszeres kezelés mellett fontos egyide­jűleg a hálóruha, ágynemű, törölköző fertőtlenítő mosása, vasalása, vala­mint a szoros kontaktusban élők (családtagok) egyidejű kezelése.

Hogyan lehet megelőzni a féregfertőzéseket?

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kézmosás fontosságát! Csak kellően ellenőrzött hús vásárlása és fogyasztása javasolt. A húsételeket jól át kell sütni, főz­ni. A zöldségek alapos, folyóvizes tisztítása szükséges. A háztartásban élő kutyák, macskák rendszeres féregtelenítése elengedhetetlen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.