Gasztroenterológia

Vastagbéldaganatok kialakulása, hogyan előzhető meg?

A rosszindulatú vastagbéldaganat gyakori, világszerte egyre komolyabb problémát jelentő betegség. A gazda­ságilag fejlettebb országokban a második legnagyobb halálozással járó rosszindulatú daganat. Kezelés nél­kül halálos kimenetelű, ugyanakkor a gyógyulás esélye szorosan összefügg a betegség diagnózisakor fennálló stádiumával.

Megelőzhető?

Mind több adat igazolja, hogy a vastagbél­rákok többsége megelőzhető, mivel az összes malignus daganat közül talán legjobban ismerjük a kialakulásá­nak a menetét, a hajlamosító tényezőket, állapotokat, így reális lehetőség van a megelőzésre, szűrésre, ezáltal a morbiditás és a mortalitás jelentős csökkentésére.

Daganatok eredete

A colorectalis daganatok túlnyomó többsége epithelialis eredetű, elenyésző arányuk mesenchymalis, neuroendokrin, illetve limfoproliferatív eredetű. A jóindulatú vastagbéldaganatok nagy többsége adenoma, a rosszindulatúak döntő része az ezekből kialakuló adenocarci­noma (adenoma-carcinoma szekvencia). A nyugati or­szágokban az ötven év feletti korosztály több mint 25%-ában mutatható ki colorectalis adenoma, ezek mintegy 5%-ából fejlődik ki vastagbélrák.

Az elmúlt évtizedekben jelentős fejlődés történt a vastagbéldaganatok, ezen belül a colorectalis carci­noma (CRC) etiopatogenezisének megismerésében, a diagnosztikában, a gyógyszeres és sebészi kezelésben.

Szűrőprogramok

További áttörést jelent a szervezett szűrőprogramok beindítása, és komoly lehetőségek vannak a prevencióban, beleértve a kemoprevenciót is. A fejlett országok­ban mindezek következtében előbb a halálozás csök­kent, az utóbbi évtizedben már az új esetek száma is kevesebb.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.