Gyermekbetegségek

A hajhullásról gyermekendokrinológus szemmel

Sokszor keresik fel a háziorvosok vagy bőrgyógyászok javasla­tára az endokrin szakrendeléseket azok a szülők, akiknek a gyer­mekénél diffúz (alopecia totális) vagy lokális (alepocia areata) hajhullást észlelnek. A leggyakoribb feltételezés, hogy a háttérben a pajzsmirigy alulműködése állhat. Ez az esetek egy részében a jód hiányában alakul ki, ekkor ennek pótlása elegendő. Elsőként a pajzsmirigy serkentő hormon (sTSH) emelkedésétől függően jódo-zott só vagy jódot tartalmazó ásványvíz fogyasztása is elegendő.

Amennyiben a hiány nagyobb, a jód gyógyszer formájában történő bevitele javasolt (Iodid 100 mikrogramm/nap). Akármilyen for­mában pótoljuk is a hiányt, gyors sikerre nem kell számítani, ami azonban a nagy hátránya a pótlásnak, hisz annak elhagyása (sok­szor a serdülőkorban a gyerekek ellenállása az, ami ezt okozza) szintén nagyon lassan fejti ki ismételten negatív hatását. Abban az esetben, ha a hajhullás hátterében Hashimoto thyreoiditis áll, ami egy autoimmun pajzsmirigygyulladás, a jód adása ellenjavallt. Ebben az esetben a megoldás az L-Thyroxin pótlása, olyan mennyiségben, hogy az sTSH (szuperszenzitív módon meghatározott thyreoidea stimuláló hormon) a lehető legkisebb mennyiségben termelődjön a szervezetben és a külső L-Thyroxin pótlásával a szervezet szabad pajzsmirigyhormon szintje a lehető legmagasabb legyen.

Ennek eléréséhez legtöbbször hosszabb idő, akár 1-2 hónap is szükséges lehet. A hormonpótlást semmiképpen nem érdemes gyorsan elérni, mivel a szabad hormon tartalom hirtelen emelke­dése a pajzsmirigyhormon túltermelésének tüneteit (idegesség, nyugtalanság, tenyérizzadás, kézremegés, fogyás hasmenés miatt, gyors szívdobogás és szívdobogásérzés) hozhatja létre. A pajzsmi­rigyhormon elhagyása viszont csak lassan vezet az alulműködés tüneteinek kialakulásához.

Ez azért veszélyes, mert mint már ko­rábban említettem, a serdülők hajlamosak a lázadásra és a gyógy­szer be nem vétele egyik lehetőségük erre. Különösen akkor, amikor kollégiumban laknak, a gyógyszer fogyását sem tudják a szülők ellenőrizni. Ilyenkor különösen fontos, hogy a negyedéves vagy négy havonta esedékes kontroll vérvételekre a szülők elhozzák gyermeküket, hiszen ezen vérvételek mutatják meg egyértelműen az orvos, a szülők és a lázadó fiatalok számára is, hogy fontos a já­tékszabályok betartása és a gyógyszer, bár gyors hatást nem okoz, és elhagyása sem jár drámai tünetekkel, hosszútávon szükséges a szervezetnek.

Ennek ellenére, az endokrin eredetű hajhullás ritkaság számba megy. Sokkal valószínűbb, hogy a panaszok hátterében krónikus góc áll, így abban az esetben, ha ilyen panasszal érkeznek a gyerekek szakrendelésünkre, javaslatunk a hypothyreosis kizárása mellett a góckutatást. Ennek egyik nagyon fontos része a fül-orr-gégészeti góc, a krónikus garatmandula gyulladás vérvételekkel (AST, CRP, vérkép) és fizikális vizsgálattal (szükség esetén tenyésztéssel) történő kizárása, csakúgy, mint a fogászati gócok felkutatása. A vér­szegénység és a vashiány is okozhat hajhullást, csakúgy, mint a bél-férgesség kapcsán kialakuló felszívódási zavar.

Ennek kizárására a vérvétel kapcsán az eozinofilia (a fehérvérsejtek egyik alcsoportja) kizárása és széklettenyésztés szolgál. Sok esetben kimutatható a férfi nemi hormon, a tesztoszteron túltermelődése, aminek leg­gyakoribb oka az elhízás miatt felborult szénhidrát-anyagcsere, az emelkedett mennyiségben termelődő inzulin és a következményes inzulinrezisztencia. Ebben az esetben a gyermeknőgyógyászok segítségét kérjük a terápia kiválasztásában, ami természetesen a testsúly csökkentését is magában foglalja.

Sok esetben nem derül fény speciális gyermekgyógyászati kórképre, ilyenkor az A- és E-vitamin nagyobb mennyiségben történő kúraszerű pótlását javasoljuk és amennyiben a panaszok nem oldódnak meg, a bőrgyógyász kollegák segítségét kérjük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.