Gyermekbetegségek

Maradófog sérülései gyermeknél, teendők baleset esetén

A fogváltás a gyerekek 6-7 éves kora körül kezdődik, legelőször a tejfogsor végén megjelenik az első maradó rágófog, a hatos. Mi­vel ezt nem előzi meg semmilyen látványos változás, nem hul­lik ki a helyéről tejfog, ezért gyakran a szülők észre sem veszik, hogy gyermeküknek egy foggal több van a sorban és elkezdődött nála a fogváltás. Ennél sokkal látványosabb és emlékezetes ka­land, amikor kihullik az első tejfog, ami általában valamelyik felső nagymetsző szokott lenni. Azt hiszem, minden ember szeme előtt ott van a kép az olvasókönyve felett boldogan és foghíjasán mo­solygó elsőosztályos kisdiákról.

Tejfogak elvesztése

Ez után szép sorjában kipotyognak mind a tejfogak, s kinőnek helyettük a szép és erős maradófogak. Most talán sokunk emlékeze­tében felcsendül az a bizonyos mondat, amit szüléinktől kezdve a gyermekfogászati rendelőig nekünk is gyakran hangoztattak ez idő tájt: „Ezekre az új maradófogakra bizony most már nagyon kell vigyáznod, ezek helyett már nem nő másik!” .. .de ahogy mondani szokták, az „ördög sohasem alszik”, a baj bármikor megtörténhet.

Sérülések előfordulása, gyakoriságuk

A maradófogak sérülései leggyakrabban a 8-13 éves korosztályt érintik, ezen belül is 10 éves kor körül történik a legtöbb fogbaleset. A statisztikák arra is rámutattak, hogy a fiúknál kétszer gyakoribbak a fogsérülések és a már egyszer balesetet szenvedettek 25%-a újra sérül.

Sérülések okai

A sérülések leggyakoribb okai a sport, a játék, a verekedés, a közlekedési baleset. A traumák kimenetelében azonban elha­nyagolhatatlan szerepe van a gyermekkori rossz szokásból fennma­radt vagy örökletesen kialakult fogazati rendellenességek jelenlété­nek is, így azoknak a gyerekeknek, akiknek szabálytalan, előre álló metszőfogai vannak, nagyobb valószínűséggel sérülnek a fogaik egy-egy baleset alkalmával.

Mely fogak érintettek leginkább?

Az összes fogsérülés közül leggyakrabban (85%) a felső nagymetsző fogak sérülnek, a felső kismetsző fogak sérülése ettől elmaradva (10%) a második helyen állnak, a többi fogcsoportban lévő fog sérülése igen ritka.

Teendők baleset esetén

Vannak esetek, amikor a szülő számára is sajnos egyértelmű, hogy a balesetben a féltve őrzött maradófog sérült, ekkor a legjobb megoldás, ha azonnal fogorvoshoz fordulunk, hiszen a maradófogak baleseti sérüléseinek kezelése és a kezelések kimenetele nagy­mértékben függ a baleset és az orvoshoz fordulás között eltelt időtől.

Balesetben kiesett foggal irány az orvos!

Például sokak által ismert, hogy ha baleset következtében kire­pül a gyermek foga legjobb, ha egy tiszta edénybe nyálat gyűjtünk és ebbe, esetleg tejbe helyezzük a fogat, és úgy visszük magunk­kal a fogászati rendelőbe. Azonban azt már kevesebben tudják, hogy legalább annyira fontos ebben az esetben az időfaktor is, hiszen a kihullott fogon még rajta vannak azok a mikroszkopikus méretű fogrögzítő rostok, amelyek az egészséges visszatapadáshoz nélkülözhetetlenek, azonban ezek élettartama a fogmedren kívül csupán 1 óra. így a sikeres visszahelyezés feltétele, hogy 1 órán belül megtörténjen.

Az idő fontos tényező

Azt is érdemes tudni, hogy a maradófogak fejlődése 10 éves kor­ban még koránt sem ér véget, a gyökérfejlődés még évekig tarthat. Ha befejezetlen gyökérfejlődésű fognál történik a fogelvesztés, ak­kor 30 percen belüli visszahelyezés esetén esély van arra, hogy az elszakadt erek, idegek újra összekapcsolódjanak, és tovább foly­tatódjon a normál fogfejlődés. Zárt gyökércsúcsú fogaknál illetve késői orvoshoz fordulás esetén sajnos a fogakat már nem lehet élet­ben tartani, és el kell végezni a gyökérkezelést.

Ha a baleset kapcsán a fogkorona letörik, a törés mértékétől függetlenül azonnal forduljunk orvoshoz, mert az ilyenkor szabad­dá váló fogszövet a külső ingerekre rendkívül érzékeny, s sokszor ilyenkor is a kezelésig eltelt időintervallumtól függ, hogy életben tartható-e még a fog.

Vérző nyálkahártya

Egy trauma kapcsán, ha látszólag a fogak sérülésmentesek, de a szájnyálkahártyáról, ínyből vérzést tapasztalunk vagy bármely fog érintésére fájdalom jelentkezik, joggal feltételezhetjük, hogy valamilyen mértékben sérülhetett vagy sérülhettek a fogak. A leg­jobbat akkor tesszük, ha azonnal szakemberhez fordulunk, mert előfordulhatnak fogkorona repedések és gyökértörések is, melyek csak speciális lámpa vagy röntgen alatt diagnosztizálhatók, de azonnali kezelést igényelnek.

Lelkileg is megrázó lehet egy fog elvesztése

A legnagyobb esztétikai és fonetikai funkciót ellátó metszőfogak sérülése illetve elvesztése nagy fizikai és lelki traumát jelent gyer­meknek és szülőnek egyaránt. Úgy gondolom, nem hibázok túl na­gyot, ha azt állítom szinte minden ember álmodott már arról, hogy valamilyen módon megsérültek a fogai, vagy elvesztette azokat, s micsoda hatalmas megkönnyebbülés, amikor felébredve tudatosul bennünk, hogy mindez csak álom volt.

Bármilyen sérülés nagy megrázkódtatás, de ha egy „testrészün­ket” veszítjük el, az semmihez sem hasonlítható, még akkor sem, ha „csak” egy fogról van szó. Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a hasonló szomorú eseményeken idővel jóízűen és egészséges fogsorral tudjunk mosolyogni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.