Babaápolás

A gyermek táplálása, emlőgyulladás

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos szoptatni a csecsemőt! Különösen abban a néhány első napban, amikor előtej termelődik.

Szoptatós dajka

Ha nincsen erre lehetősége, próbáljon szoptatós dajkát vagy anyatejdonort ta­lálni, akiket várandósság alatt a terhességi tanácsadóban, illetve szülés előtt (amennyiben a kórházba érkezés előre tervezett), vagy közvetlenül szülés után, a szülészeti osztályon kezdhet el keresni. Gyermeke megfelelő tejutánpótlásá­nak biztosításához érdemes 2-4 szoptatós dajkát vagy anyatejdonort találni.

Ke­ressen egészséges nőket, nem túl messze a lakhelyétől. A baba étrendjének (akár alkalmankénti) kiegészítése anyatejjel még tápszer használata esetén is csodák­ra képes a gyermek fejlődését és általános egészségi állapotát tekintve. Sohasem fogja semmiféle tömeggyártásban készült tápszer minősége megközelíteni az anyatejét!

Jegyezzük meg! Ha kénytelen tápszert adni gyermekének (ha alkalmanként anyatejjel helyet­tesíti is), kezdettől fogva egészítsen ki minden tápszeradagot jó minőségű probiotikummal.

Szoptatni csodálatos! Az első hetekben ugyanakkor érzékeny lehet a mellbim­bó, vérezhet, és talán összerezzen a fájdalomtól, amikor a baba rákap. Viselje el ezt a rövid időszakot, nem fog sokáig tartani. A mellbimbók meggyógyulnak, és a szoptatás kényelmes lesz, ellazítja és örömöt ad. A nők többsége gyönyörű él­ményként őrzi emlékeiben gyermeke szoptatását, amit a világ minden kincséért sem mulasztott volna el!

Emlőgyulladás (szoptatáskor)

Az emlőgyulladás a szoptatás velejárója. A legtöbb szoptató nőnél előfordul, és gyakran nem csupán egyszer. Emlőgyulladás esetén a szoptatás abbahagyása a legutolsó dolog, amit az anya tehet! Folytassa a szoptatást a gyulladás ellenére, mert ez az anyára és a gyermekre egyaránt jótékony hatással lesz.

Előnyös az anyának, mert a mell rendszeres kiürítése az emlőgyulladás leg­alapvetőbb kezelési módja; nem szabad hagyni, hogy a tej a mellben rekedjen.

Előnyös a gyermeknek, mert a mellből átterjedő fertőzés a természet egyik kezdeti eljárása a gyermek immunrendszerének kifejlesztésére. A csecsemők éretlen immunrendszerrel jönnek világra, amely további differenciálódásra szo­rul. A gyermek immunrendszerét a környezet tanítja azáltal, hogy közönséges kórokozóknak teszi ki.

Az emlőgyulladás biztonságos módon juttat közönséges mikrobákat a gyermek szervezetébe, hogy eddze immunrendszerét: a gyulladt mellből származó tej antitesteket és sok egyéb immunanyagot tartalmazó össze­tételben adja át ezeket a mikrobákat, amelyek a gyermek immunrendszerével kölcsönhatásba lépve megtanítják a helyes válaszra.

Emlőgyulladás tünetei

Az emlőgyulladás igen magas lázzal járhat; ez fontos, noha esetenként igen nehéz lehet leküzdeni! A magas hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a szervezet feloldja a mellben a tejcsatornák elzáródásait, amelyeket szoptatás közben a csecsemő kiürít. Egy képzett homeopata láz és emlőgyulladás esetén egyaránt segítséget nyújthat. Frissen főzött fűzfatea vagy közönséges aszpirin is segíthet a lázcsillapításban.

Kezelése

Emlőgyulladásra rendszerint antibiotikumokat írnak fel Az orvosok között azonban nincsen általános egyetértés, hogy az antibiotikumok valóban segíte­nek-e az elzáródott tejcsatornák megnyitása a fontos, amit gyermeke igen ha­tékonyan elvégezhet. Akkor is folytassa a szoptatást, ha antibiotikumot kell szednie. Igen, gyermeke kapcsolatba kerül az antibiotikummal, ám a tejben ta­lálható sok más, védelmet nyújtó immunanyag keverékében. Az emlőgyulladás elmúlásával az anyatej helyreállítja az egyensúlyt a gyermek emésztőrend­szerében. Antibiotikumos kezelés alatt feltétlenül szedjen probiotikumokat, és egyen sok fermentált ételt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.