Gyermekbetegségek

Köhögés okai és kezelése

Ez nem önálló betegség, hanem a gyerekkori betegségek egyik leghétköznapibb tünete.

Okai

A köhögés tulajdonképpen egy védekező mechanizmus, amivel a szer­vezet megpróbálja eltávolítani mindazt, ami a légzés útjába került (váladék, vér, genny, idegen testek). Ezzel reagál az irri­táló anyagok jelenlétére (por, füst), illetve a külső körülményekre (túl hideg, túl meleg légszennyezettség). Ezen kívül, ami­kor baktérium, vírus és gombafertőzések következtében kórokozók telepednek meg a nyálkahártyán és váladék-, vér- és gennyképzésbe kezdenek, ilyenkor egyedül a köhögés biztosítja a légzést.

A köhögés kifejlődése nagyban függ az azt kiváltó tényezőtől. Esetenként tarthat csak néhány pillanatig, de előfordulhat, hogy évekig elhúzódik, ami sok gondot okoz a gyermek társas életében, és a szülőknek is nagy aggodalmat jelent. Ha már több hete tart, jó, ha orvoshoz fordulunk a kiváltó ok megállapítása céljából. Általában az akut légúti fertőzések tünete, ha magas láz- és légzési nehézség is járul hozzá, akkor súlyosabb betegség tünete is lehet.

 A köhögés két fő típusát külön­böztetik meg:

  • Hurutos köhögés, ami az alsó légutak gyulladásos fertőzése miatt van (hörgők, kishörgők): makacs, éjjel gyakran felébreszti a gyermeket. A felköhögött váladék színe lehet világos, fehér vagy sárgászöld.
  • Száraz köhögés: ha a száraz köhögése­ket belégzéskor ugatás követi, akkor a szamárköhögésre utal, ha belégzéskor sípol, akkor az, az asztma tünete. A kö­högést kiválthatja fizikai megterhelés és a hideg. Ha a köhögés rohamokban jelentkezik és étkezéshez kapcsolódik, akkor nyelési problémára vagy refluxra gyanakodhatunk.

A köhögés gyógyítása

  • Kerüljük a dohányzást és a dohányfüstös helyeket
  • Ügyeljünk a megfelelő páratartalomra, használjunk párásítót
  • Ne legyen melegebb a lakásban 20 0C-nál
  • Kerüljük a dohányfüstös helyeket.

Terápia

A váladékoldók folyósítják a váladékot, a köptetők pedig növelik a mennyiségüket és elősegítik a felköhö­gést. Vannak köhögést csillapító szerek is, amelyek az idegeket gátolják abban, hogy köhögéssel válaszoljanak az ingerre. Ezeket legfeljebb egy héten keresztül lehet szedni, és ha a tünetek nem szűnnek, orvoshoz kell fordulni.

Megelőzés

Általánosságban elmond­ható, hogy a lakás hőmérséklete 18-20°C körül számít ideálisnak, legyen megfelelő nedvességtartalmú a levegő, szükség esetén tegyünk párásítókat, vízzel teli edényeket a fűtőtestekre. Nyáron ne használjunk lég­kondicionáló berendezést, hanem a szoba hőmérsékletét tartsuk 28°C-on és alacsony páratartalmon, esetleg használjunk pára­elszívót. Amikor lehetséges, kerüljük az érintkezést az allergizáló anyagokkal (por, pollen stb), és ha tehetjük, vigyük a gyereket a hegyekbe, a tengerhez.

A gyerekek esetében a lélektani szempont is fontos szerepet játszhat. Ne terheljük a gyermeket olyan problémákkal, amelyek­kel nem tud szembenézni (családi viták, el nem vállalt sport- vagy egyéb versenyek, kegyetlen osztálytársak, nehezen kezel­hető kapcsolatok). Nyilvánvalóan ezek a megelőzési tanácsok nagyon általánosak, minden esetben a helyzettől függően kell cselekednünk.

Homeopátia

A megfelelő betegsé­geknél olvashatjuk a homeopátiás szereket. Itt megemlítjük a Bryonia 5CH-t a száraz és fájdalmas köhögésre, ami pihenéskor javul és meleg helyre betérve pedig romlik. A Rumex 5CH száraz, fájdalmas köhögés esetén használ, ami rosszabbodik, ha meleg helyről hideg helyre megyünk. A Drosera

5CH száraz, görcsös, éjszaka (fekve) rosszabbodó köhögésre jó. Az Antimonium tartaricum 5CH a hurucos köhögésre való, ami nehézlégzéssel, sápadtsággal, fáradtsággal jár együtt. A Pulsatilla 5CH a zöldes váladékot köhögő megbetegedésre javasoljuk, ami éjszaka rosszabb, de nem zavarja a pihenést.

Növényterápia

Ebben az esetben is nézzük meg az egyes betegségnél leírtakat. Itt megemlítjük: a Ribes nigrum (feke­te ribiszke) MG 1DH növeli az endogén kortizon termelést, és enyhíti a köhögést. A Drosera (harmatfű) tinktúra a száraz, ingerlő köhögés esetén jó. A Magnólia officinalis (kerti magnóliafa vagy liliomfa) MG 1DH köhögéscsillapító, a hurutos és a hörgő-asztmás köhögésre. A Morus-nigra (fekete eperfa) MG 1DH, köhögés csillapító, asztmacsökkentő, köptetőszer. Adagolásukat a gyermek testsúlya alapján az orvos írja elő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.