Szauna

Betegen a szaunába? Merjünk vagy ne merjünk?

Általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy bizonyos betegségek esetében a szaunázás tabu! Mindazoknak, akiknek az ágyban a helyük – mint például a lázas betegeknek -, semmi keresnivalójuk a szaunában! Az izzasztófürdő hatására az akut gyulladások is rosszabbra fordulhatnak Ha Ön még nem gyógyult ki a tuberkulózisból, vagy epilepsziás, vagyis görcsrohamai vannak, akkor mellőzze a szaunázást! Ez arra is érvényes, ha a szív teljesítménye olyan gyenge, hogy az még a teste nyugalmához sem elég.

Más megbetegedéseknél a szaunázás nem ártalmas, és bizonyos esetekben a betegség lefolyására túlnyomó-részt pozitívan hat, mivel enyhíti a tüneteket és felgyorsítja a gyógyulást.

Akadnak betegségek, amelyek kezelésére a szaunázás kifejezetten ajánlott, mivel jelentősen csökkenti a panaszokat és nagyszerűen segíti a terápiát.

  • Mindemellett az a legfontosabb, hogy – minden tanácstól függetlenül -jól érezze magát.
  • Ha kétségei vannak afelől, hogy az Ön helyzetében mi a teendő, akkor forduljon a háziorvosához!

Az asztma bronchiale és a krónikus bronchitis

A légutak krónikus megbetegedése esetén kifejezetten ajánlott a szauna használata. Az izzasztófürdő pozitív ha-tásait a tüdőre nézve nem lehet elég nagyra értékelni! A rohamokat legtöbbször a tüdő izomgörcsei idézik elő. Az izzasztófürdőben lévő száraz forróság a bronchiális izomzatot ugyanúgy ellazítja, mint a test izmait, és ezáltal kivédhetők a rohamok.

asztma_bronchiale
Asztma bronchiale

A nyálkahártya vérellátása a szaunázás során alaposan megnő. A nyálkahártya bőséges cseppfolyós váladékot termel, így feloldódik a makacs lerakódás és könnyebb lesz a felköhögés. Idővel a tüdő kapacitása is jelentősen megnövekszik.

Az egyensúly

Az idegrendszer és a hormonháztartás harmonizálása a légúti betegségben szenvedő emberek javát szolgálja. A rohamokat gyakran idegi egyensúlytalanságok váltják ki. A szaunázás kiegyenlítő hatása segítségével a helytelenül működő idegrendszer visszatér a normális kerékvágásba, így kisebb a roham kialakulásának az esélye is.

A mellékvese is kiveszi a részét a munkából: az enyhe stressz hatására, amit a szaunázás a test számára jelent, több kortizol stresszhormont bocsát ki a szervezet. A kortizol megakadályozza a gyulladások kialakulását, és ezáltal megnyugtatja az asztmás betegek irritált nyálkahártyáját. Ezt a hormont mesterségesen előállított és némileg módosított formában orvosi terápiák során is felhasználják betegségek kezelésére.

Tudtad? A szaunázás edz

A krónikus tüdőbetegek jobban ki vannak téve a légúti fertőzéseknek, mint az egészségesek, mivel a tüdejük már legyengült. Ilyenkor ezeknek a betegségeknek hevesebb a lefolyásuk.

Azok a páciensek, akik asztma bronchialéban vagy krónikus bronchitisben szenvednek, különösen sokat profitálnak az izzasztófürdő jótékony hatásaiból és az immunrendszer erősítéséből. A rendszeres szaunázás következményeként ezek az emberek lényegesen ritkábban kapnak el fertőző betegségeket.

Tüdőproblémákkal küszködő emberek számára a szaunázás különösen hasznos!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.