Gyermekbetegségek

Nyári fürdőzés veszélyei a fül-orr-gégész szemszögéből

A fülfájdalom az egyik leggyakoribb panasz gyermekkorban, mely az év bármely időszakában előfordulhat. A nyári időszakban elsősorban a külső hallójárat gyulladása okozza. Ez a kórkép gyakrabban fordul elő akkor, ha a fül külső részébe víz jut, ez pedig a magyarországi éghajlati viszonyok között a nyári hónapokban, a strandszezonban gyakoribb. Ezekben az esetekben a fülfájdalom a vezető tünet, és nem mindig jár együtt a hallás csökkenésével, többnyire nem kísérik egyéb, felső légúti fertőzéses tünetek (pl. orrváladékozás, torokfájás, köhögés stb.) sem. Természetesen nyáron is előfordulhat, de gyakrabban jelentkezik ősztől tavaszig, a tüneteiben hasonló középfülgyulladás, melyhez szinte mindig tár­sulnak a légúti fertőzésre utaló hurutos jelek és a halláscsökkenés.

Mit okozhat az úszás, fürdőzés, strandolás?

A leggyakoribb, enyhe, nem fájdalmas, ám nagyon kellemetlen állapotot, a fül bedugulását okozhatja, mely a víz hatására meg­duzzadó fülzsírdugótól alakulhat ki. Ilyenkor csökken hallásunk és feszítő, nyomó, kezdetben még nem fájdalmas, de kellemetlen érzés alakul ki. Ez megelőzhető, ha a strandszezon kezdete előtt szakorvoshoz fordulunk, vagy a vény nélkül kapható fülzsíroldó szerekkel, paraffin olajjal, cseppekkel, spray-kel kitisztítjuk a hallójáratunkat. Ezeket a szereket csak akkor alkalmazhatjuk, ha nincs ismert középfül betegségünk, és a dobhártyánk sértetlen. Ha az úszás alatt vagy után eldugult fülünk nem akar néhány óra alatt kitisztulni, forduljunk szakorvoshoz. Ilyenkor az erőltetett tisztítási kísérletek és a fülbe nyúlás különböző eszközökkel hajlamosítanak a hallójárat-gyulladás kialakulására. Jelentős egyéni különbségeket tapasztalunk a fülzsír termelődés mértékében, ezért vannak gyer­mekek, akiknél szinte soha nem fordul elő ilyen probléma, má­soknál azonban akár kéthetente is.

Gyakori, általában nem súlyos, de kellemetlen, fájdalommal járó, a fürdőzéshez kapcsolódó fülbetegség a külső hallójárat már említett gyulladása, mely többnyire a nyári időszakban alakul ki.

Mire érdemes figyelni? Hogyan előzhetjük meg a hallójárat­gyulladás kialakulását?

A hallójárat gyulladását a szennyezett vizek sokkal könnyeb­ben okozhatják, ezért fontos, hogy mennyire tiszta vízben úszik a gyermek. Folyó, tó, medence – legyen tiszta, mert a szennyezett vizek, pl. bányatavak, nem cserélt medencevíz hajlamosítanak a fertőzésekre. Sem úszás előtt, sem utána nem szabad a fület pisz­kálni, fülbe nyúlni, mert még a legóvatosabb mechanikai hatások (pl. fültisztító pálcika) is felsérthetik a hallójárat vékony bőrét. A keskeny bőrcsőben mindig találhatunk kórokozókat, melyek a víz által feláztatott és a különböző eszközökkel felsértett bőr gyorsan előrehaladó gyulladását okozhatják. A hallójáratot bélelő bőr be­duzzad, és körkörösen beszűkíti a hallójárat falát. Ebben a fázisban általában már erős, lüktető fájdalom alakul ki, mely jelentősen ront­ja a gyermek közérzetét. Amennyiben valakinél gyakran alakul ki a külső hallójárat gyulladása és sokat úszik, fürdőzik – javasolt fül­dugó vagy a méretre készített hallójárati védő illeszték használata.

Milyen betegségek hajlamosíthatnak?

Bőrbetegségek pl. psoriasis (pikkelysömör), eset­leg a kamaszkorban kialakuló bőrelváltozások (acne), hajlamo­sítanak a hallójárat-gyulladás kialakulására. Ritkán lappangó cu­korbetegség, esetleg a szervezet védekezőképességének csökkenése is állhat a háttérben.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha erős, fokozódó fülfájdalmat jelez a gyermek, ha a fájdalom átmeneti javulás után ismét fokozódik, halláspanasza is van, lázas, általános állapota romlik, hányás, hasmenés is társul panaszaihoz, vagy váladékozás (fülfolyás) indul meg a füléből, mindenképpen vigyük szakorvoshoz.

Hogyan kezeljük a külső hallójárat gyulladását?

A hallójárat gyulladását általában helyi szerekkel gyógyítjuk és nagyon fontos a szakorvos által végzett, gyakran fájdalmas, vagy kellemetlen tisztítás, mely nélkülözhetetlen feltétele a gyors és tartós gyógyulásnak. Ezt követően gyógyszeres oldattal átitatott gézcsíkot, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő kenőcsöket, illetve fülcseppeket alkalmazunk. Többnyire naponta, kétnaponta szüksé­ges a kezelések ismétlése, a gyógyszeres csíkok cseréje, elhúzódó esetekben akár 1-2 hétig is. Szájon át szedhető, vagy injekciós an­tibiotikumokra rendkívül ritkán van szükség a külső hallójárat gyulladásainak kezelésekor. Nagyon fontos viszont a fájdalom csillapítása, különösen az éjszakai órákban fokozódó, de szinte folyamatosan fennálló, feszítő, lüktető fülfájás miatt.

Kiemelendő, hogy a külső hallójárat gyulladását megelőzhetjük, ha nem piszkáljuk, tisztítjuk a fület közvetlenül fürdés előtt vagy után! A tisztítás csak a hallójárat bemenetéig terjedjen.

Gyakori probléma csecsemőknél és kisgyermekeknél, bár fájdalommal csak nagyon súlyos, elhanyagolt esetekben jár, a fülkagyló mögötti és a fülcimpa alatti áthajlás bőrének fertőzése, amely leggyakrabban gombás eredetű. Többnyire viszketést okoz, a gyermek gyakran a fülét húzza, tépi, és a fülkagyló mögé nézve láthatjuk, hogy a bőr egyenetlen felszínű, töredezett, hámlik, esetleg körülötte gyulladt és nedvezik. A kórkép a pelenka okozta bőrgyulladásra hasonlít, itt az izzadság vagy a fürdető víz okoz­ta hatások indítják el a fül mögötti áthajlás bőrének betegségét. Kezelésekor a napi többszöri, gondos tisztításra, mosásra kell ü-gyelnünk, és ezt követően a nagyon alapos szárazra törlésre. A tiszta és száraz bőrt pedig popsikenőccsel, vagy valamilyen zsíros krémmel kenjük be vékonyan, akár naponta 2-3 alkalommal is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.