Gyermekbetegségek

Gége és légcsőgyulladás

A gége és a légcső megfertőződése leggyak­rabban a 3-6 éves fiúkat érinti, elsősorban a hideg évszakban. A betegség néhány naptól néhány hétig tarthat.

Okai

Általában vírusos eredetű, csak ritkán okozzák a fertőzést baktériumok.

Tünetek

A betegség néhány nappal a felső légutak megfertőződése után kez­dődik orrnyálkahártya és kötőhártya­ gyulladással. Ezután a fertőzés lassanként lehúzódik a légutakon, időnként a gégén és a légcsövön kívül a hörgőket és a kis-hörgőket is érinti. Megjelenik a rekedtség, a száraz, erős köhögés, melynek hangja sípoló és fémes, és főként éjszaka jelentkezik. A kisebb gyermekeknél lehetséges láz (magasabb vagy kevésbé magas) 40 °C-ig, valamint nehézlégzés. Habár a betegség intenzitása fokozatosan gyengül, a tünetek napokig fennállhatnak, és a köhögés minden éjszaka visszatér.

Diagnózis

A tünetek megvizsgálása alapján történik: a jellegzetes sípoló köhögés, a tüdő­ből nehezen kiáramló levegő, rekedtség, láz, éjszaka rosszabbodó állapot, a fonendoszkópos vizsgálatkor hörgés, mind félreérthetetlen je­lek. Gyakran a családban másvalaki is mutat kevésbé súlyos, légzési megbetegedésre utaló jegyeket. A bakteriális eredetű gégegyulladás nagyon ritka, általában akut és súlyos lefolyású. A diagnózist a gégéből vett váladék kite­nyésztése után állítják fel.

Gége- és légcsőgyulladás okai

  • A környezet hőmérsékletének hirtelen megváltozása – mint pl. kijutás a hideg levegőre -csökkentik a légutak védekező képességét.
  • A gége- és légcsőgyulladást okozó vírusok 75%-a para­influenza vírus.

Terápia

A leggyakrabban előforduló vírusos formák spontán módon, 4-7 nap alatt gyógyulnak. A betegséget okozó vírusokat vérvizsgálattal lehet kimutatni (a jelenlévő antitestek utalnak rá), vagy más technikákkal, de minthogy nincsenek kifejezetten a vírus elleni gyógymódok, ezért a tünetek kezelése a fontos. Éjszakára tegyük a gyerek ágya mellé a hideg gőzt előállító párologtatót. Ugyanilyen fontos a kortizonok adása, amíg csökkentik a nyálkahártya-duzzanatot, és segítik a légzést. Az antibiotikumos kezelések csak a ritkán előforduló bakteriális be­tegségeknél válnak be.

Homeopátia

A gyógyszerek ugyan­azok, mint a légcsőgyulladásnál leírtaknál, habár nem olyan súlyos betegségről van szó, mint a krupp. A gége- és légcső­gyulladás gyógyulási folyamata viszont hosszasabb, ezért megterhelő a gyerek szervezetének.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.