Gyermekbetegségek

A vegetarianizmus és a vegánizmus gyermekkorban?

Ma már sok bizonyíték van arra, hogy a vegetáriánus étrend a legegészségesebb, ha eszerint táplálkozik valaki, akkor kizárja azt, hogy túl sok csirkét, húst, szalámit, halat stb. fogyasszon, gyakorlatilag az összes olyan ételt, ami élőlény elpusztításával jár.

A vege­táriánusok vagy a tej-tojás vegetáriánusok a gyümölcsön, zöldségen és magokon kívül tejet, tejterméket, tojást és mézet is esznek. Vannak más embercsoportok is, akik még szélsőségesebb diétát folytatnak, a vegánok például csak magokat, gyümölcsöt, zöldséget esznek; nem fogyasztanak se tejet, se tojást, se mézet. Létezik olyan csoport is, akik csak nyers ételt vesznek magukhoz: nyers zöldséget és gyümölcsöt.

A gyümölcsevők csak friss vagy szárított gyümölcsöt esznek, és néhány fajta zöldséget. A tojásvegetáriánusok csak gyümölcsöt, zöldséget, magokat és tojást esznek, de nem fogyasztanak tejet vagy mézet. A laktovegetáriánusok gyümölcsöt, zöldséget, magokat, tejet és tejterméket esznek, de tojást nem. Mindegyik típushoz tartozóknak valamilyen étrend-kiegészítőre van szükségük, ha nem akarják, hogy felboruljon a belső háztartásuk.

Gyermek és a diéta

A gyermekeket semmiképpen sem szabad ilyen diétára kényszeríteniük. Az a döntés, miszerint valaki nem akar ártani az állatoknak, inkább elfogadható, mint valami szélsőséges életmód. Ez a típusú vegetarianizmus egy antik kultúra elterjedése; a magasabb társadalmi szinten lévő népcsoportok között minden korban és minden országban előfordult: a közép-amerikai és a keleti vallások papi kasztjában, a görög és római filozófusok körében, a reneszánsz gondolkodók között, és korunk tudósai és művészei is kedvelik ezt az étkezési kultúrát.

Jegyezzük meg! Számos kutatás bebizonyította, hogy a jól megtervezett vegetáriánus étrend alkalmas az egészséges táplálkozásra, még a gyermekek esetében is, de a döntő szó még nincs kimondva ebben a kérdésben. Ezért aki a gyermekét így akarja nevelni, annak folyama­tosan konzultálnia kell a gyermekorvosával.

Vegán életmód

A vegán életmód viszont biztosan problémákat okoz, mert nem juttatja elegendő energiához a szervezetet a csak növényi eredetű ételek alacsony kalóriatartalma miatt. Ezért nagy mennyiségű táplálék bevitele szükséges, erre a csecsemő és a kisgyermek gyomra nem alkalmas. Ezen kívül a gabonafélékben jelen lévő rostok megnehezítik bizonyos tápanyagok felszívódását, és a fehérjék felhasználását is.

Vegán életmód veszélyes gyermekek esetén?

Azok a gyermekek, akik 6 hetes és hatéves koruk között vegán étrendet követnek, mind súlyban, mind magasságban elmaradnak azon kortársaiktól, akik hagyományos vagy kiegyensúlyozott vegetáriánus étrend szerint élnek. A vegán gyermekek bizonyos anyagokban hiányt is szenvedhetnek, míg a vegetáriánusok nem.

Különösen veszélyes a B12-vitamin hiánya, amit pótolhatunk, ha eleinte a szoptatós anya, majd a gyermek algát, sörélesztőt vagy lencsecsírát fogyaszt. Mindez azonban nem ilyen egyszerű, és gyakran étrendkiegészítőkhöz kell folyamodni. Ahhoz, hogy a gyermeket vegán diétán tartsuk, nagy szakértelemmel kell rendelkeznünk az élelmiszerekkel kapcsolatban.

A vegetáriánus étrend árnyoldalai

Milyen problémákat okozhat a vegetaria­nizmus?

A zöldségek csekély kalóriatartal­ma miatt nem jut a szervezetbe elegendő energia. Ezért túl nagy mennyiségű ételt kellene elfogyasztani, amire a kisgyermek vagy a csecsemő nem képes. A gabonafélékben található rostok nem engedik a fehérjék és más fontos tápanyagok teljes felszívódását.

Vegetáriánusok vagy vegánok?

Amikor a vegetáriánus étrend káros hatásairól olvasunk a fejlődésben lévő gyermek egészségére vonatkozóan (különösen 0-2 éves kor között), hogy nem elegendő a bevitt energia, fehérje, vitamin és ásványi só, tudnunk kell, hogy az emberek gyakran össze­tévesztik a tej-tojás-vegetarianizmust azokkal a vegetáriánusokkal, akik nemcsak a húsfélét zárják ki az étrendjükből, hanem gyakorlatilag mindent, ami az állatokkal kapcsolatos (még a mézet is). A különbség lényegi.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.