Egészsegesen lefogyni

Új életmód, pozitív élmények

Képzeljük el, milyen szép lenne minden napunkat csodálatossá varázsolni. Milyen szép lenne, ha minden nehéz, szürke, félresikerült és unalmas nap megtöltődhetne olyan fényes mosollyal, amely boldoggá, nyugodttá tenne bennünket.

Ha valóban lenne lehetőségünk arra, hogy beprogramozzunk magunknak egy ilyen napot, melyek lennének az igazi kívánságaink? Tényleg azokat az álmainkat kérnénk, amelyek az életünkben jelentősek és fontosak? Pénzt, munkát, lakást, autót és biztonságot gyerekeink és saját magunk részére?

Minden jelentős vágyunk néha igazán távolinak tűnik, egyetemben a mélyen a lelkünkbe ágyazott tudat alatti vágyainkkal. Vagy talán kevésbé összetett és azonnali örömöket szeretnénk a mindennapjainkban? Egy mosoly valakitől, aki a környezetünkben van, vagy a felhők mögül kibújó nap az eső után, vagy egy üde szél, amely felfrissíti a bőrünket, gyermekünk boldog arca, vagy egy szülői ölelés?

Relaxálás, a pozitív energia forrása

Relaxáció az egyik legjobb egészség megőrző!

A relaxálás akkor kezdődik – kortól és nemtől függően -, amikor konkrét dolgokról beszélünk, például a csókról, amelyet a szeretett partnertől kapunk, a gyermekünk öleléséről, a tengerparton fekvésről, a napsütés melegéről, vagy a kávé illatáról, amely megtölti a reggelünket. Egyszerű dolgok, hétköznapiak, amelyeket nem kísérnek nagy érzelmek. Kellemes és kicsiny dolgok, amelyeket gyakran nem tudunk észrevenni a mindennapjainkat ellepő tervek és álmok szövése miatt.

Qarpe diem, írta Horatius, ami azt jelenti, ahhoz, hogy boldogok legyünk, a jelenre kell fókuszálnunk és azokra a kis, mindennapi örömökre, amelyek körülvesznek bennünket. Ezek mellett sajnos elmegyünk, ha el vagyunk foglalva a jövőbeli problémáinkkal. Képzeljük el tehát egy ideális napunkat, például:

  1. Szeretnék energiával telve ébredni. Szeretnék úgy felkelni az ágyból, hogy rámosolyogjak a feleségemre és megpusziljam, megsimogassam őt. Szeretném hallani a fiam rohanó lépteit, ahogy az ágyam felé tart és ráugrik, hogy átöleljen.
  2. Szeretnék a tükör előtt nevetni az összekócolódott hajamon.
  3. Szeretnék nagy étvággyal leülni az asztalhoz, és nyugodtan, boldogan reggelizni a családommal, miközben hallgatom a kávéfőző kotyogását.
  4. Szeretnék úgy elindulni munkába, hogy összefutok egy baráttal, akire rámosolyoghatok, vagy akár az újságossal, akivel válthatok két szót.
  5. Szeretnék gyalog menni a munkahelyemre, és ez alatt az idő alatt szeretnék valakinek segíteni: egy kisfiúnak, hogy átmenjen az úttesten, vagy egy idős bácsinak, hogy le tudjon szállni az autóbuszról.
  6. Szeretnék jól dolgozni, hogy a maximumot hozhassam ki magamból és a kollégáimnak is örömet szerezzek.
  7. Szeretnék mindent eleganciával és odafigyeléssel csinálni, és ezt mind tudatosan.
  8. Szeretnék az ebédszünetemben egy kis testmozgást végezni, majd úgy odaülni az asztalhoz, hogy nyugodtan fogyaszthassam az ebédemet, amely természetesen finom, színekkel, ízekkel teli, egészséges étel lenne.

Egy jó tanács

Alakítsuk át saját énünket, és vegyük észre minden nap, milyen gyönyörű az életi Ne sodorjanak el a negatív gondolatok, hiszen sokat veszíthetünk nap, mint nap a bennünk zajló problémák, feszültségek, félelmek miatt. Ha azt érezzük, hogy az idő elrohan felettünk, és szinte halljuk a tiktakolását, akkor álljunk meg, nézzünk körül és gondoljunk arra, hogy az egyetlen menekülés és vigasz az, hogy megtanuljuk élvezni a jelent. A múltat már elhagytuk, a jövő csak bizonytalanság, viszont a jelen körülöttünk csupa szépség. A világ tele van örömmel, és ez mind ott van az orrunk előtt.

Minden, amit a „jojó-hatás”-ról tudni érdemes

Megoldás: hosszútávú diéta

Hibás, kalória gazdag és tápérték nélküli táplálkozási szokásaink elérték, hogy olyan diétákba kapaszkodunk, amelyek csak időlegesen oldják meg problémáinkat, és nem szüntetik meg a rossz táplálkozási szokásainkat. De miért képzeljük azt, hogy elég, ha néha beiktatunk egy drasztikus diétát? Ha egyik kerekünk ereszt, akkor mindig felfújjuk, de nem próbáljuk megjavítani, hogy ne eresszen le többé?

Ezek a rögtönzött diéták csak a jojó-hatást erősítik, vagyis a kilók állandó fölszedését és leadását, ami rosszabb, mint ha csak egyszerűen híznánk. A jojó-hatás megváltoztatja az anyagcserét és kezelhetetlenné teszi a szervezetet, ami már testünk egészségét veszélyezteti, és a zsírtöbbletért is felelős. Pszichológiai szempontból még rosszabbá teszi a kapcsolatot egyén és táplálék között.

Először az orvosoknak kell felhagyniuk ezzel az állásponttal, elhagyva a szuper kalória nélküli diétákat és megtanítani pácienseiket a helyes táplálkozásra. Csak így lesznek képesek párhuzamosan elérni a tartós fogyást és az egészség újra felfedezését.

Valóban megoldás a sebészeti beavatkozás?

Alakkorrekciós fogyás, de hogyan?

Akik már sokféle diétával pórul jártak, csak egyetlen megoldást látnak maguk előtt: a plasztikai sebészetet. Több fajtája létezik, és általában mind nagyon drága. A sebészek, mint a szobrászok, akik a tökéletességre törekednek, vágják, nyesik, formázzák az emberi testet. Amikor a páciens vékonyabban kijön a klinikáról és túl van a lábadozáson, elhiszi, hogy immár tökéletes a teste, és most már örökre így is marad.

Ám ez nem így van. Egy tanulmány szerint a testünk (anyag-cserénk) nem dől be egy ilyen esztétikai csalásnak. A test természetes védekező reakciója, hogy a zsírt, amelytől hirtelen és mesterséges úton szabadították meg, visszaszerzi. És ami még rosszabb: nem elég, hogy a testünk visszakerül a kiinduló helyzetbe, de szinte „bosszúból”, a sebészileg eltávolított zsírmennyiség egy részét a legveszélyesebb helyre, a hasi (zsigeri) zsírszövetbe halmozza vissza.

Fogyás, vagy hízás? Melyik az egyszerűbb?

Ahányszor egy könnyebb utat keresünk, mindig újabb csapdába esünk, pontosan a probléma összetettsége miatt. Ha ennyire komplikált a hízás folyamata, akkor képzeljük el, mennyire lehet egyszerű lefogyni és hosszú távon megtartani a súlyunkat.

Olyan táplálkozás szükséges, amely természetes ételekből áll, kikúrál az elhízásból és az abból következő betegségekből. Minden alkalommal, amikor szlogenekkel, trükkökkel vagy az éppen divatos diétákkal indulunk harcba a zsírszöveteink ellen, veszítünk.

Amit a nutrigenomikáról megtudhatsz

A nutrigenomika és az olyan tudományok, amelyek a táplálékok génjeinkre kifejtett hatását vizsgálják (vagyis, hogy a DNS-ünkben levő fehérjévé átalakuló információ milyen biológiai hatást gyakorol a sejtjeinkre), az az út, amely újraindíthatja ezt a párbeszédet. Úgy kell táplálkoznunk, hogy az szabályozza a gének kifejeződését, aktiválja az anyagcserét, csökkentse a gyulladást, támogassa a fogyást és az egészség megtartását.

Meg kell tisztítani az ipari élelmiszerektől roskadozó asztalunkat. Az élet nem csak kalória. A 30-60 tonna táplálék, amelyet életünk során elfogyasztunk, egy egész sor olyan új molekulát jelent a szervezetünk számára, amely képes szabályozni vagy tönkretenni a sejtjeinket.

A temérdek ránk zúduló táplálkozási információ miatt nem maradhatunk tétlenek. Nem fogadhatunk el olyan tanácsokat, amelyek már rég elmaradottak, mint például a nagyik ötletei (minden tiszteletem azért a nagymamáké persze), vagy a divatos diétákat, amelyeket a marketing diktál. A tudósok és orvosok kötelessége, hogy ezzel az ismeretanyaggal mindenki tisztában legyen, és e szerint táplálkozzon. A többség ma már dönthet úgy, hogy jó egészségben maradjon, ne hízzon el, és az elért ideális testsúlyt megtartsa.

Hiszen a népszerű mondás is úgy tartja: „Ép testben, ép lélek„!!

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.