Gyermekbetegségek

Az alkohol- és droghasználat veszélyei kamaszkorban

Szinte valamennyi kamasz életében adódik lehetőség, hogy kipróbálja vagy az alkoholt, vagy a drogot. Az alkohol fogyasztása nem hordoz veszélyeket magában, főleg, ha étkezések alatt történik, és nem válik megszokottá. A drog használata már teljesen más, egyrészt használatával a fiatal részese lesz a szervezett bűnözésnek (ami minden szempontból kifogásolható, és büntetőjogi következményei lehetnek), de a csak „egyszeri kipróbálás” is kockára teheti a fiatal életét.

Drog és alkohol – felvilágosítás fontossága

A drog nem szórakozási forma, és a szülőknek fel kell világosítani a gyermeküket, hogy kipróbálni a kábítószert olyan, mintha azt próbálná ki, hogy milyen leugrani a tizedik emeletről; ilyesmit egyszerűen nem teszünk meg. Megingathatatlannak kell lennünk: mind törvényi, mind orvosi szempontból a füves cigi és a nehéz drogok egyenértékűek.

Nyilvánvalóan a függőség kialakulása (az alkoholtól vagy a drogtól) a fiatal valamilyen problémájának a megnyilvánulása, amit nem tud kezelni: depresszió, lelki bánat, szo­morúság, szeretethiány, mind előidézhetik ezeknek a szereknek a használatát. Mégis, ha olyan társaságba jár a gyerek, ahol, akár csak elszórtan is, előfordul a kábítószerezés, akkor az egyszerű kíváncsiságból könnyen függőség alakulhat ki.

Azok a szülők, akik abban az illúzióban ringatják magukat, hogy gyermekük kontroll alatt tartja az eseményeket, és hagyják abban a környezetben továbbra is, komoly veszélynek teszik ki őt. A fiatalok által leggyakrabban használt anyagok a dohány, a cannabis és az alkohol, de mindez társaságonként változhat.

Erős függőséget alakítanak ki és nagyon veszélyesek a kokain, a heroin és az LSD, az amfetaminszármazékok és az oldószerek.

Világos és egyszerű válaszok

A hazugságok és a lehetetlen történetek nem segítik a gyerekeket. Ne adjunk több információt, mint amennyire a gyerek kíváncsi; ha a válasz, amit kaptak, kielégítette a kíváncsiságukat, nem kérdeznek többet, legfeljebb később, amikor más is érdekelni fogja őket a témában.

A szülőnek képesnek kell lennie felismerni a gyermekében, illetve a gyermekével történő mindenféle változást, főleg a kedélyingadozást, és értelmezni a gyermek viselkedésében meg­jelenő vészharangot. Az indokolatlan mulasztást az iskolából, az otthoni apró lopásokat, az ok nélküli pénzkiadásokat, a kábítószerfüggő barátok felbukkanását.

A szülők és az orvosok nehezen veszik észre a jeleket, ráadásul nehezíti a dolgot, hogy a kamaszok általában nem válaszolnak egyenesen a feltett kérdésekre. A mérgezés fizikai tüneteinek megjelenésekor, ha megkésve is, de meg kell próbálni megoldani az ilyenkor már súlyos problémát.

Alkohol:

A leggyakrabban használt pszichoaktív drog. A fiatalok 90%-a már fogyasztott alkoholt, hétvégenként, a barátaival rendszeresen iszik a szórakozóhelyeken. Az alkohol mérgezi a májat, csökkenti a reakcióidőt, az életkedvet. A kábítószerrel együtt a szombat esti diszkóbalesetek legfőbb okozója, amely sok fiatal halálát okozza az utakon. Sajnos könnyű hozzájutni, mégis megtaníthatjuk a fiataloknak, hogy ne éljenek vissza vele.

Kábítószerek:

Kereskedelme tiltott, vásárlását, terjesztését a törvény bünteti. A mari­huána a leggyakrabban használt, a Cannabis sativa növény levele tetrahydrocannabinol tartalmaz, ezt szívják el. Ennek következtében a valóság és az időérzet eltorzul, az érzékszervek élesednek, míg az ítélőképesség és a tudatállapot tompul. A méreganyag hatásai a kedélyállapot hullámzásához vezetnek: szorongás, pánikroham, és a figyelem hiánya következik be.

A belélegezendő szerek az elsők, amiket kipróbálnak, ezek módosítják a tudatállapotot. A festékszórók illékony oldószerei, a hűtőfolyadékok, a hajtóanyagok olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek eufóriaérzetet adnak, könnyűvé teszik a fejet, elkábítanak, elszakítanak a valóságtól. Ugyanakkor oly módon megváltoztatják a tudatállapotot, hogy hallucinációk és szívfibrillációk jelentkeznek.

Heroin:

A heroint manapság már nem a vénába fecskendezik be, hanem elszívják, vagy belélegzik. Ez még mérgezőbb és gyakoribb, mint korábban, nőtt a heroin esetenkénti fogyasztóinak száma csakúgy, mint a haláleseteké. Erősebb drogokhoz viszonyítva kevésbé okoz függőséget.

Kokain:

A kokain inkább a 18-25 éves korosztály körében népszerű, mert drága ugyan, de jó a fáradtság ellen, eufóriát idéz elő és emeli a gyönyörérzetet. Rendszeres fogyasztása hiperaktivitást, izgatottságot, paranoiát, delíriumot, szorongást vált ki. A fiatal pupillája kitágul, reflexeik túlzóak, a finom mozgásoknál remeg a keze. A magas vérnyomás, a szív szapora verése, az aritmia szintén gyakori tünetek.

A halálos végkimenetelű szívinfark­tuson kívül a kokain okozhat magas lázat, agyvérzést, görcsöket, izomfájdalmat. A hallucinogének – mint például az LSD – használata eufóriát, az időérzék elvesztését, tudatmódosulást, hallucinációt idéz elő. Rendszeres fogyasztása érzelmi labilitást, para­noiát, szorongást, remegést, a valóságérzet elvesztését okozza, növeli az öngyilkosságra való hajlamot.

Dohányzás:

A rendszeres dohányzás gyermekorvosi problémának tekinthető, mert a felnőttek 90%-a nagyon fiatalon kezdett dohányozni és a középiskolások harmada dohányzik. Ha tovább folytatják a cigarettázást, akkor a felük tüdőrákban fog meg­halni, ami egyértelműen a dohányzásra vezethető vissza. Minthogy általában a gyerek azért kezd el dohányozni, mert a családban is valaki dohányzik, ha le akar róla szokni, elengedhetetlen az orvosi segítség.

Az orvos dicsérjen meg minden erőfeszítést, ami a dohányzásról való leszokás érdekében történik, röviden és világosan tájékoztasson arról, milyen káros hatásai vannak a dohányzásnak, és arról is, hogy ez halálhoz vezethet. A kamaszok nem szeretik a hosszú mondatokat, és a kacifántos gondolatokat: legyünk lényegre törőek.

Átlagosan a fiatalok 5%-a hagyja abba a dohányzást az orvos utasítá­sára: ez nem túl magas százalék, de mégis eredmény. Érdemes lehet megpróbálni olyan csoportot szervezni a fiatalokból, akik valamennyien le akarnak szokni a dohányzásról és ennek érdekében rendszeresen találkoznak egymással.

A kényszeres viselkedési formák

A kényszeres cselekvés során a személy másra sem tud gondolni, mint hogy megtegye, amire vágyik. Képtelen racionálisan uralni a vágyait. Ilyen a kényszeres alkoholfogyasztás, amikor valaki fékezhetetlen vágyat érez, és nem tudja abbahagyni az ivást, ha egyszer már elkezdte.

Az alkohol valóban súlyos probléma: az Egyesült Államokban minden évben 1800 18-24 év közötti fiatal hal meg. Mindenképpen ki kell dolgozni megelőző programokat, amelyek nem­csak az elfogyasztott alkohol minőségét veszik figyelembe, hanem a fiataloknak az alkohollal szembeni viselkedését is fontosnak tartják.

Vizsgálatok - függőségek

2011 januárjában dr. Pedrelli és csapata egy 900, huszonéves diákok körében végzett vizsgá­latot, amelynek címe: Compulsive Alcohol Use and Other High-Risk Behaviors among College, és az American Journal on Addictionban publikálta eredményeit. Munkájában az alkoholiz­mus és más veszélyt rejtő magatartásformák közötti összefüggést kereste, mint a drogozás, a védekezés nélküli szexuális kapcsolatok, a hazárdjátékok.

Ennek megfelelően állították össze a kérdőíveket, amelyek igen érdekes eredményt hoztak. 136 fiatalt vizsgáltak, akik kényszeres alkoholfogyasztók voltak, mindennap ittak, mégpedig jelentős mennyiséget azokhoz a fiata­lokhoz képest, akik nem voltak kényszeres ivók.

Mind az öt tényezőt vizsgálva (alkoholizmus, drogozás, gyógyszerszedés recept nélkül, hazárdjáték, szexuális kapcsolat, védekezés nélkül) azt találták, hogy az alkoholistának mondható fiataloknak 21%-a kábítószert is használt, többnyire marihuánát. Ennél alacsonyabb arányban (10%) az alkoholisták közül a szexuális kapcsolatában is kényszeres volt.

Ez a kapcsolat a viselkedésformák között magyarázható lehetne azzal, hogy az alkoholfogyasztás mellett könnyebben előfordul a többi veszélyes viselkedésforma. Vagy pedig mondhatjuk, hogy az a karakter, amelyik hajlamos az alkoholizmusra más viselkedésformákat is előidéz. Akiben megvan a hajlam a kényszerességre, könnyebben válik több dologban is azzá.

Ezért vigyázzunk: bármikor adódhatnak olyan körülmények, amelyek ilyen viselkedést idéznek elő. Csak a szülőkkel kialakított állandó jó kapcsolat, a szülőknek a gyermekek iránti felelősségérzete előzheti meg a függőségek kialakulását.


Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.