Gyermekbetegségek

Ekcéma (atópiás dermatitisz)

A keleti országokban a leggyakoribb gyer­mekkori bőrbetegség, a gyerekek 20%-a szenved tőle. A betegség előfordulása rohamosan nő, az Egyesült Államokban fél évszázad alatt 3%-ról 10-15%-ra emelkedett az ekcémás gyermekek száma.

Okai

A bőr túlzott, allergiás reakciója egy bizonyos anyagra (allergénekre). Genetikai probléma (családi hajlam), ami eltérő mó­don jelenik meg az egyéni érzékenységtől függően, valamint környezeti hatások is közrejátszanak a betegség kialakulásában.

Az ekcéma járulékos okai

  • Különféle módon érintett az immunrendszer. Néhány kutatás szerint az ekcéma kialakulásának egyik fő oka az antitestek eltérő mértékű (többé vagy kevésbé hatékony) szintézise. Az allergiások 30%-a ebben a betegségben szenved,
  • A külső kémiai és fizikai irritáció tönkreteszi a zsírréteget, ami a bőrt borítja, ezzel csökkenti annak természetes védekező szerepét.
  • A család: az ekcémás gyermekek 70%-ának a családjában az egyik szülő vagy testvér allergiás.
  • A bőr felépítése és funkciója: néhány tanulmány kiemeli, hogy az ekcémások bőrével számos probléma van.
  • A diéta eltüntetheti az ekcémát, de ez a fajta ekcéma a gyermek növekedésével javul.

Tünetek

Az esetek 90%-ában 3 hónapos és 6 éves kor között jelentkezik, 60%-ában 3-6 hónapos korban. Az ekcémás bőr szá­raz, vörös, kis pikkelyek borítják, ami egyre több lesz, időnként lehámlik, nyomot hagy, viszket, ami eleinte még csak kellemetlen, később azonban elviselhetetlenné válik. A viszketés éjjel még zavaróbb, a gyerek fáradt, ingerült, súlyosabb esetben alvás­zavarai és magatartászavarai lesznek. Hat hónapos kor körül az ekcéma a hajas fejbőrre és az arcra (homlok, járomcsont) is kiterjed, ahol többnyire szimmetrikusan jelenik meg. Ritkábban a törzsön és a vég­tagokon jelentkezik. A betegségben 3-4 éves korban javulás áll be.

Az ekcéma járulékos okai

Ha az ekcéma 2 vagy 3 éves korban jelenik meg, szimmetrikusan érinti a kar- és láb­hajlatokat, ritkábban a törzset és az arcot. Ebben az esetben a betegség hosszabb lefolyású, eltarthat akár 12-14 éves korig.

Diagnózis

Ezt a bőrbetegséget nem nehéz felismerni, mert a foltok jellegzetesek. Azért, hogy megtud­ják, ételallergiáról van-e szó, laboratóriumi bőr­vizsgálatokat végeznek (bőrteszt), vagy vért vesznek. Ezen kívül, akárcsak az ételaller­giáknál, a gyanús ételeket kerülni kell, és figyelik a baba reak­cióját. Az adott ételt akár néhány hónapra is kivehetik a baba ét­rendjéből.

Terápia

Sajnos nincsen hatékony gyógymódja: a tüne­teket lehet enyhíteni, illetve ellenőrzés alatt tartani, hogy ne sú­lyosbodjanak. Általában szájon át szedhető antihisztaminokat, valamint kortizon alapú kenőcsöket ír fel az orvos a viszkető érzés enyhítésére. Súlyosabb esetekben a gyógyszer hatékonyságát növeli egy szorítókötés.

Javaslatok

Nyáron, ha tehetjük, vigyük a gyereket a tengerhez vagy vegyünk sós fürdőt, vagy termálvízben kúráljuk kénes vízben a beteg bőrfelületet, és kíméletesen napoztassuk (természetesen fényvédő­krémek használata mellett). A személyes higiénia is nagyon fontos: rendszeresen vágjunk körmöt, amikor még pici, adjunk rá kis pamut kesztyűt. Használjunk fehér pamutruhákat, ke­rüljük a gyapjút, ügyeljünk arra, hogy a baba ne izzadjon meg túlságosan, ne érintkezzen szennyezett ruhával, továbbá ne használjunk nagyon erős mosóport. Kimondottan allergiások számára, illetve babák számára kifejlesztett mosóport alkalmazzunk.

Megelőzés

Ha a baba ekcémás, foly­tassuk a szoptatást egyéves koráig és ne adjunk neki déligyümölcsöt, csokoládét, epret, szárított gyümölcsöt, kivit, tejet, tejterméket, halat, tojást.

Homeopátia

A Calendula officinalis és a Cardiospermum halicacabum alapú kenőcsök nagyon jót tesznek, ha az érintett bőrfelületre kenjük azokat. A Psorinum 9CH jó az erősen viszkető ekcémára, illetve a váltakozó tünetű, azaz időnként visszahú­zódó, időnként súlyosbodó bőrgyulladásra. A Sulfur 9CH akkor hasznos, ha a gyermek szenved a melegtől, éjszaka kitakarózik, szereti a friss, hűvös levegőt, a bőre pedig száraz, vörös, gyulladt.

A Graphites 15CH az orvos által előírt formában és adagok­ban, a gyermek igényeihez alkalmazkodva a nedves ekcémára való, világos vagy sárgás váladékozással, a fül mögött és a hajas fejbőrön lévő foltokkal jelentkezik. A Rhus toxicodendron 5CH ajánlható a könyökhaj­latokban megjelenő kis hólyagocskákra, amikor a gyerek szereti a meleget és es­ténként jól betakarózik.

Növényterápia

A Ribes nigrum (feke­te ribiszke) MG 1DH gyulladáscsökkentő hatású. A Cédrus libani (libanoni cédrus) MG 1DH a száraz, viszkető ekcémára való, míg a Juglans regia (közönséges dió) MG 1DH a váladékos és fertőzött ekcémára. Mindegyiket az orvos írja fel cseppek for­májában, a gyerek testsúlya szerint.

Oligoterápia

A bőr normális fejlődése érdekében cink és réz adható, naponta egy fiola, váltakozva, két hónapon keresztül.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.