Gyermekbetegségek

Epilepsziás roham gyermeknél, azonnali teendők

Az epilepszia legnyilvánvalóbb tünete a görcsroham, ami gyakran eszmélet­vesztéssel jár. Időnként lehet csak az esz­méletvesztés a tünet, de van olyan roham is, amikor nem veszíti el eszméletét a beteg.

Mi történik?

Megkülönböztetünk:

  • általános rohamot: az egész testet érintik a tünetek;
  • részleges rohamot: csak a test egy részén fordulnak elő. Ebben az esetben a test egyik feléből indul ki a roham, aztán az egész testre átterjed. Ha eszméletvesztés is társul hozzá, akkor komplex részleges rohamról beszélünk.

Mit tegyünk?

A különféle epilepszi­ás tünetek közül a görcsroham zajlik le legdrámaibban, amely a szülőkre erős sokkhatást gyakorolhat. Annak ellenére, hogy szükség van egy orvosra, aki megfelelő gyógymódokkal és figyelemmel kíséri az egész terápiát, a szülőknek is lehetőségük van a görcsroham kialakulásának megaka­dályozására az orvos által felírt végbélkúp vagy egyéb gyógyszerek beadásával.

Jó, ha a hátára fektetjük a gyereket, a lá­bát kicsit megemeljük, és betakarjuk egy takaróval, közben a fejét oldalt fordítva tartjuk, hogy ne fulladjon meg, ha hány. Fogai közé tegyünk egy puha tárgyat, ami nem akadályozza a légzését, azt azonban meggátolja, hogy a görcsroham alatt meg­harapja magát. Ne feszítsük szét a száját, miközben be­avatkozunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.