Gyermekbetegségek

Fulladás – mit tegyünk a gyermek fulladása esetén?

A levegő útjába vagy a légutakba idegen test kerül, ami fulladást okoz. Különösen gyakori 6 hónapos kortól 2 éves korig. A legfontosabb, hogy ismerjük, és hezitálás nélkül alkalmazzuk az elsősegélynyújtás szabályait, mert ezzel megmenthetjük a gyermek életét. Egy „cigányútra” tévedt falat, vagy egy apró tárgy belélegzése (játék, pénzérme, cukorka, babszem, szárított gyümölcs, kavics stb.) részlegesen vagy teljesen elzárhatja a légutakat.

Mi történik?

Egészen kicsi gyerekeknél, főként, ha az elzáródás csak részleges, a tü­netek nem túl nyilvánvalóak. A részleges elzáródás esetén a gyermek általában sír, köhög, zajosan és gyorsan veszi a levegőt. A nagyobbacska ilyenkor elmondja, hogy úgy érzi, megfullad. A teljes elzáródáskor a gyerek nem tud sírni, se beszélni vagy köhögni. A kezét a torkához kapja, a szemén Játszik a pánik, cianotikus lesz, és szinte azonnal elveszíti az eszméletét.

Jegyezzük meg! A szervezetben fellépő oxigénhiány miatt a bőr szederjes-lilás elszíneződése, különösen az ajkakon és az ujjak végén.

Nagyon fontos a megfelelő segítségnyújtás érdekében, hogy ezt a fajta, ájulást vagy görcsöt ne keverjük össze más hason­ló tünetekkel járó balesetekkel, amelyek szintén légzési nehézséget, cianózist vagy eszméletvesztést idéznek elő. Ez különö­sen lényeges azoknál a gyerekeknél, akik hasonló tüneteket produkáló betegségben szenvednek.

Mit ne tegyünk?

Ne dugjuk a gyerek torkába a kezünket, hogy meghánytassuk, mert még lejjebb nyomjuk az idegen tárgyat, és értékes időt vesztegetünk el. Ne adjunk innia gyereknek, és ne rázzuk lábánál fogva fejjel lefelé a gyereket.

Mit tegyünk?

Részleges elzáródás ese­tén elegendő arra biztatnunk a gyereket, hogy köhögjön, és abban a testhelyzetben tartani a gyereket, amit kíván. Ha a légzési nehézség továbbra is fennáll, akkor hívjuk a mentőket, vagy vigyük be a gyereket a kórházba.

Te4ljes elzáródás esetén

Teljes elzáródás esetén, a beavatkozás a gye­rek életkorától és a tudatállapotától függ. Mindenképpen hívjunk mentőt, és kezdjük meg a szükséges elsősegélynyújtást. Ha a gyerek nem vesztette el az eszmé­letét és fiatalabb, mint egyéves, fordítsuk hasra, és egyik kezünkkel támasszuk meg a mellkasát. Ha nagyobbacska, fordítsuk oldalra, és álljunk mögé, támasszuk meg a mellkasát a kezünkkel, és enyhén dönt­sük előre, hogy az idegen test a száján át kilökődhessen. Csapjunk öt erőteljes ütést a hátára nyitott tenyérrel, a lapockái közé. Határozottan üssünk és minden ütés után győződjünk meg arról, hogy a helyzet javult-e vagy sem.

Sikertelenség esetén végezzünk öt hasi Heimlich-fogást, majd újra öt hátütést. Egészen addig váltogas­suk ezeket, amíg a tárgy ki nem jut vagy a gyerek el nem veszíti az eszméletét. Ilyenkor a következőkben leírt újraélesztési módszerre kell áttérni. Ha a gyerek nincs eszméleténél, nem válaszol a nevére, nem ad életjelet magáról, ha enyhén megrázzuk sem, fektessük a földre, vagy egy lapos és kemény felületre, és anélkül, hogy magára hagynánk, hívjuk a mentőket. Ha van pulzus, és tudjuk, hogyan kell végezni, kezdjük el az újraélesztést.

Fulladás esetén

Emeljük fel az állkapcsot úgy, hogy a fejet hátrafordítjuk, hogy a nyak ívesen meg­hajoljon. Majd nézzük meg, nem látjuk-e valahol előbukkanni az idegen testet. Ebben az esetben próbáljuk meg kihúzni, de vigyázzunk, nehogy még mélyebbre nyomjuk. Fújjunk a nyitott szájba ötször, közben pedig minden alkalommal ellen­őrizzük, hogy a befújás hatékony volt-e. Ellenkező esetben helyezzük vissza a fejet, és fújjunk újra. Végezzünk egy percig szívmasszázst, majd újra befújást egészen a mentő megérkezéséig.

Ha a gyermek túljutott az életveszélyen, akkor is meg kell vizsgáltatni a kórházban, hogy állapota nem fog-e rosszabbodni, mert a tárgy egy alsóbb szakaszban még bennmaradhatott, és később súlyos szö­vődményeket okozhat. Ezt általában tartós köhögés, nehéz nyelés és a torokban szorító érzés jelzi.

A Heimlich-módszer

Az idegen tárgyat lenyelt ember áll, esetleg ül, a segélynyújtó a háta mögé helyezkedik és bal keze mu­tató- és hüvelykujjával C betűt formázva, a mutatóujját a fuldokló köldökére teszi, a hüvelykujját pedig a szegycsontjának alsó részére.

Heimlich-módszer

A másik kezét ökölbe zárva a C forma közepére teszi, és a bal kezével megragadva az öklét, a kezét ötször egy­idejűleg önmaga felé és felfelé húzza (2 másodpercenként megismételve).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.