Gyermekbetegségek

Égési sérülés gyermekeknél – FONTOS tudnivalók!

A bőr és az alatta lévő szövetek hő (lehet tűz, folyadék vagy forró tárgy is a hő for­rása), kémiai anyagok (savas vagy lúgos), napsugárzás (leégés), vagy áramütés1 hatására történő sérülése. Különösen otthon, a háztartásokban fordul elő égési sérülés, hiszen tele van különféle hőforrásokkal (a grillsütőtől a vasalóig), valamint a takarításhoz, fertőtlenítéshez használt maró anyagokkal, vegyszerekkel (hypo).

Mi történik?

A bőrt érő hő fokától és az időtartamtól függően a károsodás változó, mélységében és a felszínen különböző ki­terjedésű lehet. Az égési sérülés súlyossága aszerint változó, hogy a bőr hány százaléka égett meg. Minél nagyobb felületen történik az égés, annál veszélyesebb.

Vigyázat! Ha a test 1/3-át érinti, már egy felnőtt esetében is nagyon kevés a túlélés esélye.

A gyerekeknél pedig a helyzet még rosszabb, hiszen a szervezetük nehezebben tolerálja a sérülések által előidé­zett károsodást; a halál néhány nappal később, vérmérgezés következményeképpen áll be. Nagyon súlyosak az olyan égési sérülések is, amelyek kényes testrészeket érintenek, mint a szem, a fül, az arc, a kéz és a lábfej.

Égési súlyosság fokozatai

A baleset súlyossága szerint háromféle típusú égést különböztetünk meg:

Első fokú égés: a legenyhébb forma, a bőr kipirosodik és fájdalmat okoz.

Másodfokú égés: a bőr elkezd feldagadni, fáj, piros, folyadékkal telt hólyagok jelennek meg, ez a típusú égés a legfájdalmasabb.

Harmadfokú égés (szövetelhalás): ez a legsú­lyosabb forma, amely a mélyebb szöveteket is érinti, beleértve az izmokat és az idegvég­ződéseket is. A bőr elfeketedik, szenesedik. Az égéskor erős fájdalom, égő érzés jelentkezik, paradox módon a súlyosabb égések kevésbé fájnak, mert az égés az idegvégződéseket is roncsolja.

Mit tegyünk égési baleset esetén?

  • Azonnal távolítsa el a gyermeket a hőforrástól és folyasson hideg vizet a sérült területre és környékére.
  • Ha a gyermeket lángok veszik körül, fojtsa el a körülötte lévő lángokat egy takaróval, vagy más nem szintetikus anyaggal. A szintetikus anyag – mint pl. a műanyag – ráolvad a bőrre.
  • Ha a lángokat eloltotta a gyereken, ellenőrizze, hogy a légzése szabályos-e, és hogy a száját nem zárják-e el idegen anyagok.
  • Súlyosabb esetekben a legfontosabb, hogy azonnal hívja a mentőket vagy vigye a gyereket kórházba.

Mi a teendő?

A károsodás fokától füg­getlenül a legfontosabb a hűtés. A hideg nemcsak csökkenti a fájdalmat, hanem meg­akadályozza a bőr további roncsolódását is, ami különben a hőforrástól eltávolodva is tovább folytatódna. Az égett testrészt legalább öt percig tegyük hideg folyóvíz alá, majd hideg vízbe mártott kendővel borogassuk. Ha az égés első fokú, más teendőnk nincs.

Az égett rész elfertőződésének megaka­dályozása érdekében használhatunk a re­generálódást elősegítő anyagba áztatott gézt, amire normál tartókötést helyezünk. Ugyanezeket az anyagokat adhatjuk kenőcs formájában is, vagy más fájdalomcsillapí­tót, illetve kimondottan égési sérülésekre készített szereket (lidocain). A hólyagokat soha ne szúrjuk ki, nehogy elfertőződjenek. Ha maguktól felfakadnak, akkor le kell fertőtleníteni és steril gézlappal bekötni.

A másodfokú és harmadfokú égések eseté­ben, miután lehűtöttük a sérülést, minden­képpen vigyük kórházba a gyereket, vagy hívjunk mentőt, a sérültet pedig tegyük antisokk testhelyzetbe. Ne próbáljuk meg az égett részből kiszakítani a beleragadt ruhát, mert a bőrt is letéphetjük azzal együtt, és csak rontunk a helyzeten; ezt bízzuk az orvosra. Soha ne tegyünk krémet, olajat, jeget a sebre, csak ártunk vele; az egyetlen gyógymód a hideg víz, különösen az arcon, ahol a hideg vizes borogatás (nem jeges) megóvja az olyan kényes szerveket, mint a szem vagy az arc.

Mindenképpen el kell kerülni a fertőzés kialakulását, a sebeket le kell ragasztani steril gézlappal. A felszíni égési sérülések 10-15 nap alatt gyógyulnak be, enyhe hiperpigmentációt hagynak maguk után, vagyis folto(ka)t a bőrön, ami lassan elhalványodik, és a bőr visszanyeri eredeti színét. Súlyos égési sérüléseknél a szövetek is ká­rosodnak, hegesedve gyógyulnak, amelyek annál inkább megmaradnak, minél mélyebb volt az égés.

A hegesedéssel azonban az elasztikus rostok nem regenerálódnak, a bőr ráncosodik, és nem épülnek fel újra a bőr járulékos részei sem (szőrszál, izzad­ságmirigyek, nyirokmirigyek), a bőr külseje és működése sohasem lesz a régi. Az égési sérülést szenvedett gyermek álla­potán segíthet a táplálkozás. Ha a sérülés enyhe, akkor igyon sok folyadékot, gyógyteát, zöldséglevest, házilag facsart gyümölcs- és zöldséglevet. Ha a sérülés súlyos, mellőzzük az étrendjéből a túlzott állati fehérjebevi­telt, húst, halat, sajtot, tojást, amivel csak megterheljük a vesét.

Égési sérülés kezelése

Megelőzés

Nagyon figyeljünk oda a hétköznapokban a gyerek tevékenysé­gére. A balesetek fő helyszíne a konyha. Az általános biztonsági szabályok mellett, ha kicsi gyerek van a családban, akkor a következőkre is ügyeljünk: a tűzhelyen a lábos fogantyúját soha ne fordítsuk kifelé, soha ne hagyjunk forró folyadékkal teli tálat a gyerek közelében, még akkor sem, ha csak kevés van benne.

A csapok vízhőmérsékletét állítsuk alacsonyabbra, ne vigyünk egyszerre a kezünkben forró italt és gyereket. Gondoljunk arra, hogy amikor a gyerek elkezd mászni, elérheti a tűzhelyt is, vala­mint a radiátort, és más háztartási gépet. Ha főzünk, vagy amíg nem tudunk teljes figyelemmel a gyerekre figyelni, tegyük őt biztonságos helyre, például a járókába.

További információk: égési fájdalmak tünetei és gyógyítása

Homeopátia

A kis felületű, első- és másodfokú égési sérüléseknél adhat ho­meopátiás szereket, 3 labdacsot, naponta négyszer, amíg a tünetek nem javulnak. Ha a bőrpír és az égő érzés melegre enyhül, adjon Arsenicum album 5GH-t vagy 9GH-t. Ha a vörösödés mellett nagy, áttetsző hólyagok is képződnek és nem pukkadnak szét, nem fertőződnek el, jobb, ha Chantaris 9GH-t ad. Ha az égő érzés hideg borogatásra enyhül, akkor Apis 9GH javasolt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.