Gyermekbetegségek

Fóbiák gyermekkorban

Amikor a gyerek ok nélküli, irracionális félelmet mutat, szorong, olyan helyzetektől szenved, amelyektől nem kellene, vagy teljesen hétköznapi tárgyak (például kés, gyufa, tű) váltanak ki megmagyarázhatatlanul erős félelmet benne, akkor fóbiáról beszélünk. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a növésben lévő gyerek általában mindig fél valamitől. Az első néhány életévben fél az idegenektől, a sötéttől, az állatoktól, a szellemektől, és ezek a kellemetlen emlékek megmaradnak, később felnőttkorban is.

Fóbia tünetei és intenzitása

A fóbiák bizonyos életpillanatokban fiziológiásak is lehetnek, intenzitásuk és gyakoriságuk változó. Egyénenként eltérőek, és meghatározza a gyerek értelmi fejlettsége, temperamentuma és az édesanyával kialakult kapcsolat is. Ha a fóbia okozta tünetek túl intenzívek, akadályozhatják a fejlődést, csökkentik a környezethez való alkalmazkodóképességet.

Ezekben az esetek­ben bizonytalanságot okozó tényező lesz, egyre mélyül a zavar, akkor is baj van, amikor a gyerek lefeküdni készül, vagy egyszerűen alvászavarokat okoz. Ilyenkor mindenképpen beszéljünk a gyermekorvossal, aki szükség esetén szakorvoshoz irányítja a gyermeket. Az első fóbiák 8 hónapos kor körül jelentkeznek.

Mikortól alakul ki a fóbia?

A legősibb, a félelem az idegentől, 10-12 hónapos korra alakul ki. Az ún. szeparációs félelem lényege az, hogy a gyermek az őt gondozó embertől nem tud elszakadni, és ez a félelem csak 2-2,5 éves kor körül enyhül. Ezek a fóbiák ahhoz köthetők, hogy a gyerek nem tudja felfogni, hogy másik személy van jelen, mint akihez ő kötődik, mert azt, aki nem az anyja, veszély forrásának érzi. A sírás, ami az elválást kíséri, azt jelenti, hogy a gyerek nem szereti a szokatlan helyzeteket, és nem érti azt.

A szeparációs félelem akkor szűnik meg, ha megtanulja, hogy a mama hamarosan vissza fog térni, illetve megtanulja, hogyan kell hívnia őt. 2-3 éves kor felett egészen másfajta mentális működés jellemzi a gyermeket: megváltozik számára a tárgyak és a helyzetek természete, és ezek okozzák a fóbiát: valami mást lát bele a gyerek egy adott tárgyba, állatba, helyzetbe, természeti jelenségbe stb. (az üresség, a magasság, egy szoba, egy személy, a doktor bácsi, a vihar, a dörgés, a közúti forgalom, az iskola), és ettől fél.

Fóbiák típusai

Vannak olyan fóbiák, amelyek egy adott gyermekkori eseményre vezethetők vissza: például egyszer megharapta egy kutya vagy megcsípte egy pók. Esetleg a szülők szorongást keltő túlzott figyelmeztetései is kiválthatnak fóbiát, például az, hogy a gyerek vigyázzon az ollóval, a tűzzel. Vannak viszont szimbolikus természetű félelmek, amelyeknek semmilyen kapcsolata nincsen a valósággal.

Fóbiák kezelése

Ezeket könnyebben meg lehet szüntetni, ha a félelem gyökerét megkeressük, és megvizsgáljuk, vajon a környezet manipulálására használja-e fel a félelmét, vagy megpróbálja inkább megoldani azt. Az esetek nagy részében a fóbiák enyhülnek és 7-8 éves korra teljesen megszűnnek, de a szülői környezet nagyban felelős azért, ha hosszú ideig, akár felnőttkorig is fennmaradnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.