Női egészség

Hogyan éli meg nőiségét a középkorú nő?

A legtöbb nő negyvenes-ötvenes évei alatt elégedett az életével. Ekkorra már előreléphetett karrierjében; új lehetőségek nyílhatnak előtte, amelyek nem várt feladatokkal járnak. A magánélet ebben az életszakaszban általában nyugodtabb, mint az ezt megelőző mozgalmas években – akár kapcsolatban, akár egyedül élünk. Nem csoda, hogy több vizsgálat szerint a nők az ötvenes éveikben a legboldogabbak.

A negyvenes évek rendkívül változatosak lehetnek: nehézséget jelenthetnek a gyermekneveléssel járó feladatok, de az sem kizárt, hogy egyre függetlenedő gyermekeink mellett új kedvtelésekre vagy munkalehetőségekre is tudunk időt szakítani.

Aki negyvenéves korában szeretne gyermeket vállalni, annak számolnia kell a lehetőséggel, hogy nehezen esik teherbe. A negyvenes nőknek minden hónapban átlagosan csupán 25 százalék esélyük van, hogy megfogannak.

Mesterséges megtermékenyítés a negyvenes években-sosincs késő szülni?

Noha kései gyermekvállaláskor nehezebb tisztázni a meddőségi problémák okait, a modern orvostudomány vívmányai ma már több lehetőséget kínálnak az ilyen problémákkal küzdő nők számára (szemben a korábbi generációkkal, melyek tagjai beletörődtek a terméketlenségbe). Ezek közé a gyakran igen költséges módszerek közé tartozik a mesterséges megtermékenyítés, melyet esetenként donorpetesejtekkel vagy spermiumokkal végeznek.

Amikor kirepülnek a gyermekek

A másik véglet, amikor valaki az „üres fészek”-szindrómától szenved, vagyis attól a veszteségtől, amelyet gyermekei elköltözésekor érez. Segíthet betölteni az űrt, ha új érdeklődési területet keresünk magunknak, vagy intenzív sportolásba kezdünk. De ne felejtsük: gyermekeink irántunk érzett szeretete nem feltétlenül változik meg attól, hogy az életükben betöltött szerepünk átalakul. Felnőtt gyermekeink jó barátainkká és bizalmasainkká válhatnak, akiknek valójában mindig is szükségük lehet szüleik támogatására.

Ha felneveltük gyermekeinket, a jó és kevésbé jó időszakok alatt végigkísértük függetlenné válásukat, elég önbizalmat nyerhetünk ahhoz, hogy legyűrjünk bármilyen utunkba kerülő nehézséget. A gyermekneveléssel töltött évek alatt elsajátított képességeket ekkor felhasználhatjuk karrierünk építésére vagy arra, hogy új utakon induljunk el: hódoljunk hobbijainknak, szembenézzünk egy új üzleti lehetőség kihívásaival stb.

Szabaduljunk meg a feleslegtől!- egészségünk is meghálálja

Életünk derekán nem feltétlenül küzdünk egészségi problémákkal, bár sokan hajlamosak lesznek a hízásra. Ebben az időszakban érdemes megszabadulni a súlyfölöslegtől és tájékozódni a legfontosabb szűrővizsgálatokkal kapcsolatos ajánlásokról. A szívbetegségek megelőzése érdekében itt az ideje a rendszeres testmozgásnak és az egészséges táplálkozásnak.

A menopauzával járó nehézségek- fontos a lelki egyensúly megtalálása

A menopauzával járó változások örömteliek is lehetnek, sokak számára azonban igen kellemetlenek a hormonális ingadozások okozta tünetek. Megkönnyebbülést jelenthet, hogy a termékeny kor végéhez értünk, és nem kell többé aggódni a nem kívánt terhesség miatt. Bár a menopauza évei alatt bekövetkező fizikai és érzelmi változások olykor nehézséget jelentenek, ha megértjük a szervezetünkben zajló folyamatokat, és tisztában vagyunk az új lehetőségekkel, könnyebben vészelhetjük át ezt a nehéz időszakot. A cél a jóllét és az egészség, amely zökkenőmentes átmenetet jelent az „arany” évekbe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.