Gyermekbetegségek

Gennyes vagy fertőzéses ujjgyulladás

Az ujj lágy részeinek akut gyulladása a köröm környékén, vagy ritkább esetben az ujjbegy gyulladása (kisgyermekeknél).

Okai

Általában a körömrágás, illetve a köröm környékén lévő kis bőrdarabok tépkedése. A felnőtteknél okozhatja az is, ha munkájuk során hosszú ideig kel! a kezüket vízben tartani (fodrász, konyhai alkalmazott), de egyéb betegségek (pl. cukorbetegség-) miatt is kialakulhat.

A betegségért a Streptococcus fertőzés a felelős; ezek a kórokozók nagyon viru­lensek a kisgyermekek esetében. Ritkábban okozhatja Pseudomonas aeruginosa vagy más baktérium, gombák (Candida albicans), esetleg vírus.

Tünetek

A bőr megduzzad, kivörö­södik, begyullad. A fájdalom nagyon erős, különösen, ha hozzáérünk az ujjhoz. Sárgás gennyzacskó alakul ki, ami súlyosabb esetek­ben az egész ujjvéget körülöleli, beleértve az ujjbegyet is. Ha csak a köröm körülötti részen van, akkor nincs komplikáció, sem láz, ha viszont a fertőzés átterjed a vérbe, akkor veszélyessé válhat.

Terápia

Sós vizes borogatásból áll. A sót a felmelegített vízhez kell adni, hogy felol­dódjon. Ezenkívül antibiotikumos kenőcsöt használhatunk, és beköthetjük az ujjat. Láz vagy vöröses, hosszú csíkok megjelenése esetén gyerekorvoshoz kell fordulni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.